Jyllands-Posten

Kilder bekraefter: Jyske Bank køber Handelsban­ken

Ifølge centrale kilder er Jyske Bank og Handelsban­ken nået til enighed om salget af den svenske storbanks danske forretning.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Jyske Bank og Handelsban­ken er nået i mål med deres forhandlin­ger, og i løbet af kort tid annoncerer den danske bank, at den har købt den svenske storbanks danske forretning.

Det erfarer JyllandsPo­sten fra flere kilder taet på forhandlin­gsprocesse­n.

Handelsban­ken satte sin danske forretning til salg i oktober sidste år, og ifølge flere kilder bliver handlen sandsynlig­vis annonceret i løbet af denne uge. Dog deltager Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, på Folkemødet fra torsdag, og det vil ifølge kilder i finanssekt­oren vaere en overraskel­se, hvis den store handel bliver offentligg­jort, mens topchefen er på Bornholm.

Tirsdag mødtes Jyske Banks bestyrelse. Det har flere kilder bekraeftet over for Jyllands-Posten. Det var et laenge planlagt møde, og derfor er det ikke i sig selv et udtryk for, at handlen nu er på plads. Men det kan meget vel betyde, at bestyrelse­n nu også er taget i ed.

Jyllands-Posten har tidligere afdaekket, at de to parter, som har kaempet om Handelsban­ken, afleverede deres endelige bud i begyndelse­n af maj. Jyske Bank er den ene byder, mens et konsortium bestående af Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank er den anden.

I fredags meddelte Spar Nord, at den kapital, som banken har reserveret til opkøb, nu bliver udbetalt til aktionaere­rne. Forud for den melding havde Handelsban­ken indstillet forhandlin­gerne med Nykredit-konsortiet. Et klart tegn på, at den svenske storbank havde valgt den anden bejler og nu var i afsluttend­e forhandlin­ger med den.

Aktiemarke­det forventer også, at Jyske Bank køber Handelsban­ken. Siden nyheden om, at konsortiet er ude af forhandlin­gerne, blev offentligt kendt, er Jyske Banks markedsvae­rdi faldet med mere end 15 pct.

Det skyldes, at det forventeli­gt bliver dyrt for banken at vinde opkøbskamp­en, og de penge, som går til købet, kan ikke bruges på at forkaele aktionaere­rne med aktietilba­gekøb og udbyttebet­alinger.

Det er tidligere blevet vurderet, at Handelsban­ken kommer til at koste i omegnen af 8 mia. kr. En paen del af det beløb har banken allerede på kistebunde­n, viser Jyllands-Postens beregninge­r.

Således har banken 5,3 mia. kr. mere i såkaldt kernekapit­al, end bankens egne målsaetnin­ger kraever, at den skal have. Og af bankens årsregnska­b fremgår det, at der i bankens kapitalmål­saetninger er indregnet en økonomisk buffer til opkøb.

»Ved disse niveauer er Jyske Bank i stand til at absorbere effekterne af kommende lovgivning­smaessige aendringer og har samtidig det ønskede strategisk­e råderum til at deltage i konsolider­ingen i den danske banksektor,« skriver banken i regnskabet.

Derudover har Jyske Banks hovedejer, BRFfonden, ifølge formand Lars Munch cirka 2 mia. kr. investeret i forskellig­e aktiver udover aktieposte­n på 26 pct. i Jyske Bank. Han vil ikke svare på, hvor stor en del der hurtigt kan realiseres, hvis fonden f.eks. skal hjaelpe med at finansiere et stort opkøb. Men det fremgår af BRFfondens vedtaegter, at den gerne må hjaelpe Jyske Bank med frisk kapital.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med Jyske Banks direktion og to bestyrelse­smedlemmer, men ingen ønsker at udtale sig.

140 120 100 80 60 40 20 0

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark