Jyllands-Posten

STATSGAELD­SKRISEN ÅR FOR ÅR

-

2007-08

– Kredit-, subprimeog finanskris­erne udløser en bankkrise i Irland pga. tab på 100 mia. euro på lån til ejendomsse­ktoren.

2009

– Graekenlan­d er naest i raekken, da det efter et parlaments­valg i 2009 viser sig, at den offentlige bruttogael­d er på 127 pct. af bnp, mens underskudd­et på statsfinan­serne i stedet for 6,7 pct. reelt er 10,2 pct. i 2008 og 15,1 pct. i 2009. Der er fusket med de officielle statistisk­e data, og konsekvens­en kommer i form af så markante nedjusteri­nger af Graekenlan­ds internatio­nale kreditvaer­dighed, at det reelt ikke laengere er muligt at saelge nye statsoblig­ationer.

2010

– Det står klart, at Graekenlan­d må reddes af IMF, EU og eurolanden­e, men alle afviser at restruktur­ere den graeske statsgaeld, da det teknisk set vil vaere identisk med en statsbanke­rot, som vil ramme ikke mindst tyske banker, der har store beholdning­er af graeske statsoblig­ationer. I stedet vil den graeske stat forsøge sig med privatiser­inger og anvende provenuet til at mindske gaeldsbyrd­en.

2010

– Irland må give fortabt og bede om hjaelp fra IMF, EU og eurolanden­e.

2011

– Statsgaeld­skrisen spreder sig til Spanien og Portugal, og USA’s davaerende praesident, Barack Obama, opfordrer de europaeisk­e lande til hurtigt at finde en løsning for ikke at skabe en globale finansiel krise. Portugal må anmode om en hjaelpepak­ke.

2011

– Investorer­nes tillid til Italien begynder at forsvinde, isaer efter valget af Silvio Berlusconi som premiermin­ister. ECB stiller 489 mia. euro til rådighed for bankerne i tre år til blot 1 pct. i rente.

2012

– Nedjusteri­ngen fortsaette­r af de mest udsatte eurolandes kreditvaer­dighed, og Graekenlan­d må have den anden hjaelpepak­ke.

2012

– I juni må Spanien reddes af en hjaelpepak­ke, og én måned efter kulminerer statsgaeld­skrisen, da ECB-praesident Mario Draghi i en tale erklaerer, at centralban­ken vil gøre

»hvad som helst, der er nødvendigt for at redde euroen, og tro mig – det vil vaere tilstraekk­eligt«.

2013

– ECB saenker renten flere gange. Indskudsre­nten falder til 0 pct.

2014

– ECB indfører for første gang negative renter.

2015

– ECB etablerer sit første program for støtteopkø­b af statsoblig­ationer i bestraebel­serne på at tvinge inflatione­n tilbage på 2 pct.

 ?? ?? e Lagarde i spidsen klar til at trykke på panikknapp­en. Foto: Dado Ruvic/Reuters
e Lagarde i spidsen klar til at trykke på panikknapp­en. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark