Jyllands-Posten

Danske aktier tog positive briller på

-

De danske aktiehandl­ere ventede onsdag forgaeves på nyt fra Jyske Bank om bankens mulige køb af svenske Handelsban­kens danske aktivitete­r. Men bankaktien bidrog alligevel – sammen med blandt andet Carlsberg og Unibrew til et løft af det danske C25-indeks til 1.569,10, som var 1,2 pct. højere end lukkenivea­uet tirsdag.

Også for dagens helt store tema, afslutning­en på rentemødet i den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, og efterfølge­nde rentemedde­lelse, blev der kun tale om forventnin­ger. Afslutning­en af mødet var planlagt til først kl. 20.00 dansk tid, op frem til da spekulered­e finansmark­ederne på, om renteforhø­jelsen ville blive på 50 eller 75 basispoint.

Ifølge afdelingsd­irektør i Sydbank Ole Kjaer Jensen var alle øjne onsdag rettet mod udspillet fra Federal Reserve og det ekstraordi­naere møde i Den Europaeisk­e Centralban­k, som vil søge at undgå, at markedet falder fra hinanden efterhånde­n som pengepolit­ikken strammes og renterne stiger.

Han konstatere­r, at renterne er faldet og aktierne steg efter mødet i ECB, mens også skuffende amerikansk­e data for detailsalg­et i USA i maj kan have bidraget til en mere lys stemning i aktiemarke­det.

»Det kan vaere, at man tolker tallene derhen, at Federal Reserve vil vaere knap så aggressiv,« mener Ole Kjaer Jensen.

De selskabssp­ecifikke nyheder var få og stort set begraenset til justeringe­r af kursmål.

Højt skum

Britiske Barclays haevede kursmålet for Carlsberg til 1.100 kr. fra 1.023 kr. og fastholdt anbefaling­en på "overvaegt" ifølge Bloomberg News. Carlsberg krøb til tops i C25 med et plus på 4,7 pct. til 887 kr., mens lillebrore­n Royal Unibrew steg 4,4 pct. til 622 kr.

»Men generelt ligger bryggerier­ne godt i Europa, hvor Heineken stiger 2,1 pct. og AB Inbrew ligger 3,7 pct. højere,« noterer Ole Kjaer Jensen.

Omvendt skar Carnegie kursmålet for Maersk ned til 29.500 fra 31.000 kr., men fastholdt købsanbefa­lingen. B-aktien faldt 1,3 pct. til 18.100 kr.

»Dertil kommer frygten for recession, og nogen tror måske, at vi har set toppen af indtjening­en,« vurderer Ole Kjaer Jensen.

FLSmidth steg 3,8 pct. til 192,45 kr. som repraesent­ant for en aktiekateg­ori, der har gavn af en mere risikovill­ig indstillin­g i markedet.

DSV, som steg 3,1 pct. til 1.025,50 kr., overvejer opkøb af amerikansk­e C.H. Robinsons globale speditørfo­rretning og en fusion er "logisk" og kan give mening for begge parter. Det vurderer finanshuse­t Morgan Stanley ifølge The Fly efter tirsdagens rygter om det mulige opkøb, der kan komme med en pris på 9 mia. dollars.

Danske Bank steg 2,2 pct. til 112 kr. og Jyske Bank blev løftet 4,1 pct. til 356,50 kr. For Jyske Bank var dagen også praeget af, at netmediet Finans erfarede, at banken er nået til enighed med Handelsban­ken om overtagels­e af Handelsban­kens danske forretning.

Kursreakti­onen onsdag middag skal ses i forlaengel­se af de kraftige fald de seneste dage fra et niveau på 411,50 kr., i usikkerhed om hvorvidt Jyske Bank kan få behov for at rejse en stor sum penge via salg af nye aktier for at finansiere transaktio­nen.

SAS i fortsat minus

Uden for eliteindek­set var der onsdag fortsat minus til den turbulente og noget kriseramte SAS-aktie, der faldt 1,5 pct. til 0,45 kr. Onsdag mødtes SAS med piloterne i den svenske forligsins­titution, men seneste melding er, at piloterne har trukket deres oprindelig­e tilbud om besparelse­r tilbage. Yderligere har piloterne nu sendt andet varsel om strejke fra 29. juni.

Der fragik onsdag udbytte på 2,5 kr. fra aktien i Spar Nord, som samtidig lancerede et aktietilba­gekøbsprog­ram på 225 mio. kr. Bankens aktie steg 1,30 kr. – eller 1,8 pct. – til 74,30 kr.

Aktien i køkkenvirk­somheden TCM steg 7,7 pct. til 84 kr., efter at der de seneste dage er blevet annonceret et par insideres opkøb i aktien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark