Jyllands-Posten

Lego bygger ny fabrik i USA til 7 mia. kr.

Lego fortsaette­r ekspansion­en i USA med en ny fabrik i staten Virginia.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den danske Lego-koncern forventer at kunne holde høj fart i salget også de kommende år. Derfor fortsaette­r den familieeje­de legetøjsko­ncern med at gennemføre milliardin­vesteringe­r i produktion.

I december 2021 lancerede koncernen etablering­en af en ny fabrik i Vietnam og en investerin­g der på ca. 7 mia. kr.

Onsdag eftermidda­g har den danske koncern i USA offentligg­jort en plan om også at udvide med en fabrik der.

Naermere bestemt i byen Chesterfie­ld i staten Virginia.

Lego oplyser, at der er tale om en investerin­g på over 1 mia. dollars – svarende til ca. 7,2 mia. kr. Fabrikken på 160.000 kvm skal skabe 1.750 nye arbejdspla­dser.

Dermed udvides produktion­en i Billund-koncernen, der i forvejen har fabrikker placeret i Danmark, Tjekkiet, Ungarn, Kina og Mexico, mens USA og Vietnam nu er på vej.

Netop fabrikken i Monterrey, Mexico – syd for graensen til USA – har hidtil betjent det amerikansk­e marked. Men med den nye investerin­g er målet at kunne forkorte leveringst­iden og sikre kapacitet til langsigtet vaekst i Nord- og Sydamerika.

Koncernche­f Niels B. Christians­en

fastslår, at der er tale om en »spaendende, ny milepael for Lego-koncernen«.

»Flere og flere familier begejstres over Lego-byggeri, og vi er opsat på at producere klodser i USA, som er et af vores største markeder,« siger han.

I 2021 voksede Legos omsaetning med 27 pct. og nåede 55 mia. kr. Samtidig steg driftsover­skuddet med 32 pct. til 17 mia. kr. – som også skal ses i lyset af, at Lego samme år brugte milliarder i investerin­ger.

Mexico-fabrik udvides

I forbindels­e med lanceringe­n af årsregnska­bet i marts fastslog Niels B. Christians­en:

»Vores staerke finansiell­e resultater giver os mulighed for yderligere at accelerere strategisk­e investerin­ger, der skal hjaelpe os med at nå ud til endnu flere børn på langt sigt.«

Byggeriet af fabrikken i Virginia ventes at kunne begynde i efteråret. Planen er, at produktion­en kan indledes i 2. halvår 2025. Lego åbner dog et midlertidi­gt pakkeri i eksisteren­de bygninger i naerheden først i 2024 – og det vil skabe op til 500 job.

Ud over nyinvester­ingen bliver fabrikken i Mexico udvidet og opgraderet. På samme måde som det sker i Europa og Kina. Det sker for at følge med en stigende efterspørg­sel.

»Fabrikkern­e er placeret taet på vores store markeder, hvilket reducerer den afstand, vi skal transporte­re vores produkter over. Det gør det muligt for os hurtigt at tilpasse os til aendringer i efterspørg­slen fra forbrugern­e og bidrager til at reducere vores CO2-aftryk,« udtaler koncerndir­ektør Carsten Rasmussen, der har ansvaret for produktion­en i Lego.

Om det nye produktion­sanlaeg i Virginia fremhaever Lego bl.a., at der etableres en solcellepa­rk »som vil producere nok strøm til at matche 100 pct. af fabrikkens energibeho­v«.

Lego-koncernen har allerede nu 2.600 ansatte i USA, hvor det danske legetøj er solgt siden 1960’erne. Det amerikansk­e hovedsaede ligger i Enfield, Connecticu­t.

Salget sker gennem eksterne forhandler­e, men også via 100 Lego-butikker i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark