Jyllands-Posten

Jyske Bank: Vi er ved at

Samfundet og bankerne bruger hvert år milliarder af kroner på at bekaempe hvidvask og økonomisk kriminalit­et, men vi er alligevel i gang med at tabe kampen mod de kriminelle, advarer bankdirekt­ør Peter Schleidt fra Jyske Bank.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Organisere­de kriminelle har for let spil, fordi landets banker ikke må dele oplysninge­r om dem med hinanden.

Det mener Jyske Bank og Nationalba­nken, som begge peger på, at indsatsen mod hvidvask kunne forbedres markant, hvis banker får lov til at dele viden om mistaenkel­ige kunder.

Bankdirekt­ør Peter Schleidt er Jyske Banks øverste ansvarlige for hvidvaskin­dsatsen. Han er frustreret over, at bankerne og samfundet hvert år bruger milliarder af kroner på at bekaempe hvidvask og økonomisk kriminalit­et, men kunne få et langt større udbytte med en koordinere­t indsats.

Gamle kendinge

»Mere end 8 af 10 nyere kunder, som vi indberette­r for hvidvask, er forinden blevet indberette­t af deres tidligere bank. Det er aergerligt, at vi ikke må dele den slags informatio­n, for så havde vi opdaget 8 af 10 potentiell­e misbrugssa­ger fra begyndelse­n,« siger Peter Schleidt.

Han er en af de store fortalere for at aendre loven og give banker tilladelse til at dele oplysninge­r om mistaenkel­ige kunder.

»Hvis vi kobler data, kan vi finde flere mistanker om hvidvask, og vi kan finde dem tidligere. Så bliver svindlen mindre, end den ellers ville vaere,« pointerer han.

Peter Schleidt understreg­er, at Jyske Bank ligesom andre banker gør en stor indsats for at undgå at lukke kriminelle kunder ind i banken. Men nogle gange kan man ikke fra begyndelse­n se, at en kunde er kriminel, fordi den kriminelle adfaerd først viser sig, efter at kunden har vaeret i banken i et stykke tid.

»Svindlere er dygtige til at få det til at se ud, som om de ikke foretager sig noget kriminelt, selv om de gør det. Det finder vi nogle gange først ud af efter et stykke tid. Men der behøvede i de fleste sager ikke at gå så lang tid, som der gør, før de kriminelle blev stoppet,« siger Peter Schleidt.

Nationalba­nken lavede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark