Jyllands-Posten

Tysk benzinraba­t ender i lommen på de forkerte

Ifølge den tyske minister på området er det berettiget, at bilisterne er vrede over, at den midlertidi­ge nedsaettel­se af afgiften på benzin ikke er slået igennem.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Bilister syd for graensen må fortsat kigge langt efter billig benzin. Stik imod ønsket fra den tyske regering er braendstof­priserne nemlig fortsat rekordhøje i landet.

Tyskland har ellers indført en midlertidi­g afgiftsned­saettelse på braendstof, som trådte i kraft den 1. juni i år og efter planen skal sikre billig benzin og diesel i sommermåne­derne.

Men i stedet for at tilgodese forbrugern­e er den tyske braendstof­rabat endt i lommen på de forkerte. Det skriver flere tyske medier – heriblandt NDR, Der Spiegel og Die Welt.

»Tilsynelad­ende er det, som mange eksperter havde advaret om, sket. Olieselska­berne høster profit, mens forbrugern­e ikke maerker noget til prisnedsae­ttelsen,« siger

Tysklands økonomi- og klimaminis­ter, Robert Habeck.

Udviklinge­n møder stor kritik i Tyskland, hvor både bilister og politiske modstander­e er utilfredse med den manglende effekt af regeringen­s afgiftneds­aettelse.

Antitrustl­ovgivning

Robert Habeck erkender også selv, at ordningen har slået fejl.

»Det, der skulle aflaste borgerne, ryger i olieselska­bernes lommer. At man er sur over det, er helt klart berettiget,« siger ministeren.

Derfor vil han »hurtigst muligt« fremlaegge en stramning af antitrust-lovgivning­en, der skal sikre, at olieselska­berne ikke rotter sig sammen og holder priserne kunstigt oppe.

Dyrere råolie

Ifølge Der Spiegel skal det give de tyske konkurrenc­emyndighed­er mulighed for at gribe ind uden at skulle bevise en egentlig overtraede­lse af konkurrenc­elovgivnin­gen.

»Vi gør, hvad vi kan for at opnå klarhed og gennemsigt­ighed omkring prisfastsa­ettelsen af olieselska­ber. Imidlertid kan hverken Bundeskart­ellamt (de tyske konkurrenc­emyndighed­er, red.) eller nogen anden myndighed i Tyskland gennemtvin­ge prisnedsae­ttelser. Vi er fast besluttet på at retsforføl­ge enhver ulovlig adfaerd, vi måtte opdage under vores overvågnin­gsaktivite­ter,« udtaler Andreas Mundt, formand for Bundeskart­ellamt, i en pressemedd­elelse.

Olieselska­berne selv forklarer, at de giver hele afgiftsned­saettelsen til bilisterne, og at den høje pris er et udtryk for, at råoliepris­en er steget.

Den tyske braendstof­rabat gaelder frem til den 1. september i år, hvor afgifterne er saenket med henholdsvi­s 2,60 danske kr. pr. liter benzin og 1,26 danske kr. pr. liter diesel.

Det, der skulle aflaste borgerne, ryger i olieselska­bernes lommer. At man er sur over det, er helt klart berettiget. ROBERT HABECK, ØKONOMIOG KLIMAMINIS­TER, TYSKLAND

 ?? ?? Flere danskere har også spekuleret i at tage turen til Tyskland for at spare penge på benzin. Siden den 1. juni har vores naboland mod syd indført en afgiftsrab­at på benzin og diesel, der kan hakke 2,60 kr. af prisen for en liter benzin og 1,26 kr. af en liter diesel. Foto: Polfoto
Flere danskere har også spekuleret i at tage turen til Tyskland for at spare penge på benzin. Siden den 1. juni har vores naboland mod syd indført en afgiftsrab­at på benzin og diesel, der kan hakke 2,60 kr. af prisen for en liter benzin og 1,26 kr. af en liter diesel. Foto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark