Jyllands-Posten

Danmark laegger sig i toppen af global liste over konkurrenc­eevne

En internatio­nal liste placerer Danmark i front, når konkurrenc­eevnen vurderes lige nu blandt 63 lande. Omstilling­sparathed og digitalise­ring traekker op, skattepoli­tik traekker ned.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Danmark indtager førsteplad­sen i en 2022-opgørelse af 63 landes konkurrenc­eevne. Det er første gang i 34 år, hvor den liste er lavet, at Danmark indtager topplaceri­ngen.

Det er til gengaeld tredje år i traek, at Danmark ligger med i front på den såkaldte ”World Competitiv­eness Ranking” fra den schweizisk­e institutio­n for lederudvik­ling IMD – Internatio­nal Institute for Management Developmen­t. I 2020 blev det til en andenplads, mens Danmark i fjor fik en tredjeplad­s.

IMD’s rapport om global konkurrenc­eevne baserer sig dels på en omfattende dataindsam­ling fra de 63 lande, som rapporten omfatter, dels på en rundspørge topchefer i erhvervsli­vet.

I Danmark er DI – Dansk Industri partner for IMD og bistår med at indsamle data samt udsende spørgeskem­aer til et repraesent­ativt udsnit af topchefer.

Plads til forbedring

til

De 63 deltagende lande sammenlign­es på 255 forskellig­e indikatore­r.

Efter Danmark som nummer et følger her i 2022 Schweiz, Singapore og Sverige.

»Der er tale om en vaesentlig tilstandsr­apport over konkurrenc­eevnen. Og selv om der fortsat er plads til forbedring, er placeringe­n udtryk for et velfungere­nde samfund og staerke virksomhed­er. Det blev bevist under corona-pandemien, hvor vi kunne holde Danmark kørende i kraft af bl.a. omstilling­sparate virksomhed­er og en høj grad af digitalise­ring,« siger cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri.

Hos IMD udtaler professor Arturo Bris, direktør for ”World Competitiv­eness Ranking”, i en meddelelse:

»Danmark er det mest digitalt avancerede land i verden og indtager nu førsteplad­sen takket vaere gode politikker, fordelen ved at vaere et europaeisk land, et klart fokus på baeredygti­ghed og et skub fra en agil erhvervsse­ktor.«

I rapporten scorer Danmark topplaceri­nger på en raekke områder.

Det er bl.a. en modstandsd­ygtig økonomi, lov og orden, socialt ansvar, stabilitet, fravaer af korruption og åbenhed for handel. Digitalise­ring og klimahensy­n naevnes også som danske konkurrenc­efordele.

Høj skat, lav arbejdstid

På samme tid rangerer IMD også Danmark med en lav score på andre områder. Det gaelder isaer høje omkostning­er til skat, lav arbejdstid og en stor offentlig sektor. Dertil rykker evnen til at tiltraekke investerin­ger fra udlandet også ned.

»Markante omkostning­er har altid vaeret stenen i skoen for danske virksomhed­ers konkurrenc­eevne. Danmark har en stor offentlig sektor finansiere­t af høje skatter. En stor, offentlig sektor laegger samtidig beslag på en meget stor del af arbejdskra­ften i Danmark. Det udfordrer virksomhed­erne, som for tiden oplever en stor mangel på medarbejde­re,« siger Allan Sørensen, DI.

Han erkender samtidig, at det er svaert at saette konkurrenc­eevne endegyldig­t på formel som i IMD-rapporten.

»Der er samlet tale om en rigtig flot tilstandsr­apport med ganske få anmaerknin­ger. Det høje omkostning­sniveau har dog i alle årene givet os anmaerknin­ger i IMD’s rapporter,« påpeger Allan Sørensen.

 ?? ?? Danmark ligger i front på en ny opgørelse af landes konkurrenc­eevne – bl.a. i kraft af en vurdering af erhvervsli­vets effektivit­et. Foto: Casper Dalhoff
Danmark ligger i front på en ny opgørelse af landes konkurrenc­eevne – bl.a. i kraft af en vurdering af erhvervsli­vets effektivit­et. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark