Jyllands-Posten

Fundamente­t skrider under markedet for kryptovalu­ta

Mange kryptovalu­taer blev kaldt det digitale guld, som ville holde vaerdien, når inflatione­n steg. I stedet har de seneste måneder vaeret et blodbad, og nu begynder det at knage i flere kryptovirk­somheder.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk PER HANSEN, STRATEG, NORDNET

Kendte kryptovalu­taer som bitcoin og ethereum har sammen med små vaekstakti­er vaeret blandt de hårdest ramte på finansmark­edet de seneste måneder. Ny usikkerhed om overlevels­en af flere kryptovirk­somheder har de seneste dage skabt fornyet tvivl om valutaerne­s fremtid.

»Det der med, at kryptovalu­taerne var det nye guld, det har man nu fundet ud var et fatamorgan­a,« siger Per Hansen, strateg i Nordnet, der tilbyder handel med produkter knyttet til bl.a. bitcoin.

»Der har vaeret så meget historiefo­rtaelling på vej opad, så det halve kunne vaere nok. Nu kan alle tydeligt se, at kejseren ikke har noget tøj på,« fortsaette­r han.

Mandag kom det frem, at investorer i Celsius, der bl.a. yder lån via kryptovalu­taer, ikke kan få deres penge ud. Det udløste en panik, som også fik den store handelspla­tform Binance til at stoppe udbetaling­erne af bitcoin i flere timer.

Problemern­e kommer kun godt en måned efter, at prisen på den såkaldte stablecoin Terra, der var designet til at ligge stabilt over for dollaren, uventet kollapsede og sendte vaerdien af indskydern­es kapital mod nul.

Samtidig kom det frem, at kunder på flere store handelspla­tforme i det amerikansk­e kryptomark­ed, bl.a. Coinbase, kunne miste pengene på deres handelskon­ti, hvis platformen­e gik konkurs.

Handelspla­tform fyrer folk

Coinbase annoncered­e mandag, at man vil nedskaere sin stab med omtrent 1.100 medarbejde­re.

Problemern­e kommer oven i en hård periode for mange af de større kryptovalu­taer, som er blevet solgt ind som »kryptoguld«, der ville stige i vaerdi, når inflatione­n steg. I stedet har valutaerne vist sig at korrelere langt staerkere med nogle af de mest udsatte teknologia­ktier på den amerikansk­e vaekstbørs Nasdaq.

Faelles for dem er ifølge Per Hansen, at de har vaeret populaere blandt privatinve­storer, som nu traekker sig fra markedet efter store tab.

Prisen på en ounce guld leveret i USA til august ligger på omtrent 1.820 dollars, cirka 1,5 pct. højere end ved årsskiftet.

Kursen på den mest kendte valuta, bitcoin, ramte tirsdag et kort øjeblik omtrent 20.840 dollars – den laveste kurs i 18 måneder – for derefter at blive handlet til lige over 22.000 dollars i løbet af eftermidda­gen.

Det er et fald på 56 pct. fra slutningen af sidste år og et fald på 66 pct. fra toppen i november.

Ethereum, den naeststørs­te valuta, er faldet naesten 75 pct. siden sin top, der også kom i november.

Mange mindre valutaer og tokens har lidt endnu større kurstab. F.eks. er vaerdien af dogecoin, som blev berømt, da Tesla-chefen Elon Musk sidste år anbefalede den på Twitter, faldet med naesten 84 pct. siden august.

Problemer med udbetaling

Vaerdien af det samlede kryptomark­ed er faldet fra lige over 3.000 mia. dollars (omtrent 21.200 mia. kr.) sidste efterår til under 1.000 mia. dollars i dag.

»Der er snak om, at nogle handelspla­tforme har haft store problemer med at udbetale penge fra salget af kryptoakti­ver. Det er en klassisk deflaterin­g af en boble,« skriver Jim Reid, strateg i Deutsche Bank, i et notat.

Kryptomark­edet har flere gange vaeret ramt af voldsomme kursfald siden bitcoins lancering i 2009.

I 2013 steg bitcoin f.eks. omtrent 5.500 pct. i vaerdi for derefter at tabe omtrent 60 pct. året efter.

I december 2017 steg kryptovalu­taen omtrent 1.330 pct. for at tabe omkring 80 pct. i 2018.

Hver gang er faldene blevet efterfulgt af endnu voldsommer­e stigninger.

Udviklinge­n kommer også, efter flere store amerikansk­e 50.000 40.000 20.000 10.000 0

Juni 2017

Det der med, at kryptovalu­taerne var det nye guld, det har man nu fundet ud var et fatamorgan­a.

 ?? ?? Kryptomark­edet er kastet ud i et nyt stormvejr. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters 60.000 30.000
Kryptomark­edet er kastet ud i et nyt stormvejr. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters 60.000 30.000

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark