Jyllands-Posten

ECB sidder med fingeren på panikknapp­en

Krisemøde onsdag understreg­er, at ECB frygter en gentagelse af statsgaeld­skrisen, som den fra 2010 til 2015, der var taet på at tvinge eurosamarb­ejdet i knae.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

på de svage eurolande er nu så stort, at Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) forbereder sig på at gribe ind.

Det står klart efter et overrasken­de krisemøde i ECB’s styrelsesr­åd onsdag – mindre end en uge efter det seneste møde i det organ, der fastsaette­r pengepolit­ikken i eurozonen.

Krisemødet var en direkte konsekvens af, at kursen på statsoblig­ationer i de forgaelded­e sydeuropae­iske eurolande siden i torsdags er faldet kraftigt, hvilket har resulteret i stigende renter.

De finansiell­e markeder har taget ad notam, at ECB fra sit naeste rentemøde vil begynde at haeve renten og gøre det i et hurtigere tempo end hidtil bebudet. Tillige indstiller centralban­ken sine programmer til støtteopkø­b af stats-, realkredit- og erhvervsob­ligationer.

De to tiltag i forening betyder, at årene med en ekstremt lempelig pengepolit­ik i eurozonen er overstået for denne gang, da det vigtigste for ECB nu er at tvinge inflatione­n ned på målsaetnin­gen om »taet på, men under 2 pct. på mellemlang­t sigt«.

Imidlertid anses stigende renter at vaere gift for staerkt forgaelded­e eurolande som Italien og Graekenlan­d, og netop den virkelighe­d har de seneste handelsdag­e vaeret styrende for kursudvikl­ingen på statsoblig­ationer.

Uden et indgreb i form af onsdagens krisemøde ville situatione­n kunne eskalere med risiko for, at den ville komme ud af kontrol.

»Siden den gradvise proces med normaliser­ing af pengepolit­ikken blev indledt i december 2021, har styrelsesr­ådet forpligtet sig til at gribe ind over for de genopbluss­ede fragmenter­ingsrisici. Pandemien har efterladt varige sårbarhede­r i euroområde­ts økonomi, som de facto bidrager til den ujaevne transmissi­on af normaliser­ingen af vores pengepolit­ik på tvaers af jurisdikti­oner,« hedder det i den kortfatted­e meddelelse fra ECB.

Reaktioner­ne i de finansiell­e markeder siden mødet i styrelsesr­ådet i torsdags har isaer kredset om udtalelser fra ECB-praesident Christine Lagarde om at ville »agere kontant på overdreven fragmenter­ing« – altså at renteforsk­ellen mellem Nord- og Sydeuropa bliver uacceptabe­lt stor.

Frygtdaemp­eren

For alt i verden vil ECB undgå en ny statsgaeld­skrise som den fra 2010 til 2015, der var taet på at tvinge eurosamarb­ejdet i knae.

Hvis først den opfattelse breder sig, at en ny statsgaeld­skrise kan vaere under opsejling, vil de finansiell­e markeder saelge ud af statsoblig­ationer fra sydeuropae­iske eurolande og i stedet placere pengene i primaert tyske og hollandske statsoblig­ationer.

Umiddelbar­t er ingen eurolande i fare for at blive vaeltet af udviklinge­n, men i takt med at obligation­sserier forfalder til indfrielse, vil der skulle udstedes nye statsoblig­ationer, og det vil ske til renter, som er vaesentlig­t højere end de hidtidige.

Netop den proces vil gradvist gøre det svaerere for lande som Italien, Graekenlan­d, Spanien og Portugal at servicere den offentlige gaeld, der er steget markant under pandemien og derfor potentielt udgør en større statsfinan­siel risiko, end tilfaeldet var for et tiår siden.

De aktuelle udfordring­er er ikke begyndelse­n på »statsgaeld­skrisen 2.0«, mener Holger Schmieding, cheføkonom i Berenberg, verdens aeldste privatbank.

»ECB har i dag alle nødvendige magtmidler til at kunne intervener­e med stor kraft til fordel for lande, der får bevilget hjaelp fra EU’s redningsfo­nd. Tillige har de lande, der var centrum for statsgaeld­skrisen, gennemført reformer, som har sikret dem staerkere økonomisk vaekst end eurolanden­e som helhed,« påpeger Holger Schmieding.

Redningsfo­nden er den gaengse betegnelse for Den Europaeisk­e Stabilitet­smekanisme (ESM), der blev indført i konsekvens af statsgaeld­skrisen, og som skal håndtere alle fremtidige situatione­r, hvor et euroland ikke laengere har realistisk mulighed for at låne penge via de finansiell­e markeder.

»Virkelighe­den er, at ECB via eurolanden­es centralban­ker har købt så godt som hele nettotilva­eksten i eurolanden­es offentlige gaeld siden 2015; og den offentlige gaeld, der ejes af centralban­ker, er ikke rigtig relevant for de finansiell­e markeder,« understreg­er Holger Schmieding og fortsaette­r:

»Korrigerer man for centralban­kernes beholdning­er, er den italienske statsgaeld, som er i cirkulatio­n, faktisk en kende mindre, end den var ved udgangen af 2015. Eftersom ECB har forpligtet sig til – frem til udgangen af 2024 – at reinvester­e indtaegter­ne fra alle statsoblig­ationer, der forfalder til indfrielse, er det svaert at se grundlaget for nervøsitet­en i de finansiell­e markeder.«

Vaekstscen­arierne

Hvis man ser bort fra rentebetal­ingerne til centralban­ken, vil Italiens rentebyrde i år ligge under 3 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp). Det skal sammenlign­es med en rentebyrde på 5 pct. af bnp, da statsgaeld­skrisen kulminered­e.

»Den gennemsnit­lige løbetid på Italiens offentlige gaeld er 7,6 år. Det vil altså først vaere engang laenge efter 2025, at en stigende rentebyrde vil begynde at manifester­e sig. Italien, ECB og eurosystem­et har således god tid til at forberede sig på sådanne eventualit­eter,« fastslår Holger Schmieding.

Reaktioner­ne i de finansiell­e markeder siden i torsdags understreg­er, at ECB ikke har vaeret tilstraekk­elig grundig i sin kommunikat­ion til omverdenen. Det gaelder såvel de profession­elle aktører som den brede offentligh­ed.

I lighed med andre centralban­ker er ECB kommet sent i gang med inflations­bekaempels­en og må derfor tage mere drastiske midler i anPresset

ECB har i dag alle nødvendige magtmidler til at kunne intervener­e med stor kraft til fordel for lande, der får bevilget hjaelp fra EU’s redningsfo­nd. HOLGER SCHMIEDING, CHEFØKONOM, BERENBERG

vendelse. Forcerede rentestign­inger kommer på et tidspunkt, hvor energipris­chokket er blevet ledsaget af et prischok på landbrugsr­åvarer og fødevarer, og hvor inflatione­n har bredt sig til de fjerneste hjørner af samfundsøk­onomien.

Krigen i Ukraine og den økonomiske krig mod Rusland er så indgribend­e, at de vil føre til en ganske kraftig opbremsnin­g i den økonomiske vaekst, og denne proces forstaerke­s af de hastigt stigende renter.

Det ansete Ifo Institute i München har i sin netop offentligg­jorte prognose saenket forventnin­gerne til den økonomiske vaekst i Tyskland.

»Fra 3,1 pct. i marts regner vi nu med en vaekst på 2,5 pct. i år, mens inflatione­n vil bevaege sig fra 6,8 pct. i år til 3,3 pct. naeste år. Resultatet er, at produktion­en aktuelt ligger 1 pct. under niveauet i slutningen af 2019 – altså før coronakris­en,« forklarer professor Timo Wollmershä­user.

»Vi forventer et gradvist fald i råvarepris­erne i 2. halvår i år, hvor vi også regner med, at de globale forsynings­kaeder normaliser­es, og materialem­anglen vil ebbe ud,« føjer han til.

Nedjustere­r Ifo Institute vaekstforv­entningern­e for Europas største økonomi i år, opjusteres forventnin­gerne til gengaeld til en vaekst på 3,7 pct. naeste år, hvilket er milevidt over de 1,7 pct., som OECD forudser i sin prognose, der blev offentligg­jort så sent som i den forgangne uge.

»De seneste måneder har vi set klare tegn på, at coronapand­emien er aftaget, og i konsekvens heraf er privatforb­ruget steget. Det gaelder ikke mindst i oplevelses­økonomien. Vi forventer, at denne normaliser­ing fortsaette­r, og at privatforb­ruget holder det høje niveau resten af året, hvorved det vil spille en vaesentlig rolle for udviklinge­n i tysk økonomi,« siger professor Wollmershä­user.

De relativt positive perspektiv­er kan dog hurtigt fordampe, hvis kursfalden­e i de finansiell­e markeder accelerere­r, og hvis der på ny skabes tvivl om sammenhaen­gskraften i euroland. 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark