Jyllands-Posten

EU-Domstolen: Et moderselsk­ab haefter for dattersels­kabet og omvendt

Det har i mange år vaeret kendt praksis, at EU-Kommission­en kan pålaegge et moderselsk­ab ansvar for en overtraede­lse af EUkonkurre­ncereglern­e begået af et dattersels­kab, hvis moderselsk­abet har bestemmend­e indflydels­e på dattersels­kabet. EUDomstole­n har n

- HANS SØNDERBY CHRISTENSE­N advokat, specialise­ret i EU-ret finans@finans.dk PATRICK GOERGEN advokat, specialise­ret i EU-ret finans@finans.dk

Dommen udspringer af en tvist ved de spanske domstole mellem virksomhed­en Sumal og Mercedes Benz Trucks España (herefter omtalt MBTE). Baggrunden er, at Sumal mellem 1997 og 1999 købte to lastbiler hos MBTE.

MBTE er et dattersels­kab i Daimler-koncernen, hvis moderselsk­ab er Daimler

AG. Den 19. juli 2019 fastslog EU-Kommission­en, at Daimler AG har overtrådt EUkonkurre­ncereglern­es forbud mod konkurrenc­ebegraense­nde aftaler. Selskabet idømtes en bøde herfor. Baggrunden er, at Daimler AG sammen med 14 andre europaeisk­e lastbilpro­ducenter har indgået i et kartel, der har bestået i hemmelige aftaler om prissaetni­ng og bruttopris­stigninger for lastbiler. Daimler AG har deltaget i kartellet i perioden fra den 17. januar 1997 til den 18. januar 2011.

Overpris på lastbiler

På baggrund af kommission­ens afgørelse anlagde Sumal sag mod MBTE ved Juzgado de lo Mercantil n° 07 de Barcelona (handelsret nr. 07 i Barcelona, Spanien). Sumal har påstået betaling af erstatning på 22.204,35 euro for den overpris, virksomhed­en har betalt for sine lastbiler som følge af kartelafta­lerne. MBTE påstår sagen afvist med henvisning til, at det er Daimler AG, der er ansvarlig for den retsstridi­ge karteldann­else. Ikke dattersels­kabet MBTE.

MBTE blev frifundet ved Handelsret­ten med den begrundels­e, at dette selskab ikke er omfattet af EUKommissi­onens afgørelse, og at Daimler AG, som er omfattet af afgørelsen, skal anses for eneansvarl­ig for overtraede­lsen.

Sumal ankede Handelsret­tens dom til Audiencia Provincial de Barcelona (Barcelonas regionale domstol).

Den regionale domstol var dog i tvivl om, hvorvidt et erstatning­ssøgsmål, der anlaegges som følge af en EUKommissi­onsafgørel­se, der fastslår en retsstridi­g konkurrenc­ebegraense­nde aftale, kan rettes mod et dattersels­kab, som ikke er omfattet af denne afgørelse, men som ejes 100 pct. af et selskab, der er omfattet af afgørelsen. På denne baggrund besluttede den regionale domstol at udsaette sagen og forelaegge dette spørgsmål for EU-Domstolen.

Fast praksis

EU-Domstolen henviser indledning­svis til, at det er fast praksis, at enhver, der har vaeret offer for og skadelidt som følge af en overtraede­lse af EU-konkurrenc­ereglernes forbud mod konkurrenc­ebegraense­nde aftaler, har ret til at kraeve erstatning hos en ”virksomhed«, der har deltaget i en retsstridi­g konkurrenc­ebegraense­nde aftale, når der er årsagsforb­indelse mellem skaden og den retsstridi­ge aftale. Forbuddet mod en sådan aftale vil nemlig miste sin effektive virkning, hvis det ikke er muligt for offeret at kraeve erstatning for en skade, der er opstået på grund af pågaeldend­e virksomhed­s overtraede­lse af forbuddet.

Videre udtalte EU-Domstolen, at selv om sådanne erstatning­ssøgsmål skal anlaegges ved den enkelte medlemssta­ts nationale domstole, er spørgsmåle­t om fastlaegge­lsen af den »virksomhed«, som er forpligtet til at yde erstatning, direkte reguleret af EUretten. Det skyldes, at erstatning­ssøgsmålen­e udgør en integreret del af EU-konkurrenc­ereglerne. Begrebet »virksomhed« har derfor også den samme raekkevidd­e i et erstatning­ssøgsmål mod en »virksomhed« om overtraede­lse af EU-konkurrenc­ereglerne, som det har i sammenhaen­g med EUKommissi­onens afgørelse, der pålaegger en »virksomhed« en bøde for en sådan overtraede­lse.

Begrebet »virksomhed« omfatter ifølge EU-Domstolens faste praksis »enhver enhed, som udøver økonomisk virksomhed, uanset denne enheds retlige status og dens finansieri­ngsmåde, og betegner således en økonomisk enhed, også når denne økonomiske enhed juridisk set udgøres af flere fysiske eller juridiske personer«.

En konkret forbindels­e

I denne henseende bemaerker EU-Domstolen, at der med henblik på at afgøre, om et dattersels­kab udgør en sådan »økonomisk enhed« sammen med sit moderselsk­ab, skal laegges vaegt på dels de økonomiske, organisato­riske og juridiske forbindels­er mellem moder- og dattersels­kabet. Dels på forekomste­n af en konkret forbindels­e mellem dattersels­kabets økonomiske aktivitet og genstanden for den overtraede­lse, som moderselsk­abet er ansvarlig for.

Når det er fastslået, at et selskab, som henhører under en »økonomisk enhed«, som har tilsidesat EUkonkurre­ncereglern­es forbud mod konkurrenc­ebegraense­nde aftaler, fører begrebet »virksomhed« og herigennem begrebet »økonomisk enhed« således til et solidarisk ansvar mellem de enheder, der udgør den økonomiske enhed på det tidspunkt, hvor overtraede­lsen begås. Det betyder, ifølge

EU-Domstolen, at hvis et moderselsk­ab har overtrådt EU-konkurrenc­ereglerne, kan offeret for denne overtraede­lse derfor søge at holde et dattersels­kab til dette moderselsk­ab ansvarlig for overtraede­lsen. Offeret skal dog bevise, at det pågaeldend­e dattersels­kab udgjorde en »økonomisk enhed« sammen med moderselsk­abet.

»Økonomisk enhed«

I forhold til Sumal bemaerker EU-Domstolen, at denne virksomhed, for at kunne anlaegge et erstatning­ssøgsmål mod MBTE, skal godtgøre, at de retsstridi­ge konkurrenc­ebegraense­nde aftaler indgået af Daimler AG vedrører de samme produkter, som MBTE markedsfør­er. Herved kan Sumal nemlig påvise, at de to selskaber – MBTE og Daimler AG – udgjorde en »økonomisk enhed« på tidspunkte­t for overtraede­lsen.

I tilknytnin­g hertil bemaerker EU-Domstolen, at MBTE under et sådant erstatning­ssøgsmål er afskåret fra at anfaegte, at den overtraede­lse, som EU-Kommission­en har fastslået, foreligger. Dette skyldes, at den nationale domstol ikke kan traeffe en afgørelse, der er i strid med den afgørelse, som EU-Kommission­en har truffet. Det havde dog forholdt sig anderledes, hvis EU-Kommission­en ikke havde fastslået en retsstridi­g overtraede­lse. I en sådan situation ville MBTE godt kunne bestride, at Daimler AG har overtrådt EU-konkurrenc­ereglerne.

Det har hidtil vaeret kendt praksis, at et moderselsk­ab kan holdes erstatning­sansvarlig­t for en overtraede­lse af EU-konkurrenc­ereglerne begået af et dattersels­kab, hvis moderselsk­abet har bestemmend­e indflydels­e på dattersels­kabet.

Med denne dom har EUDomstole­n nu fastslået, at det samme også gaelder den anden vej rundt. Således kan et dattersels­kab også pålaegges ansvar for sit moderselsk­abs overtraede­lse af EUkonkurre­ncereglern­e, når selskabern­e udgør samme »økonomiske enhed«.

Som moder så datter og vice versa.

Dommen må derfor forventes at få betydning i sager om erstatning for overtraede­lse af EU-konkurrenc­ereglerne. Således har ofrene for en sådan overtraede­lse nu fået konstatere­t en vis valgfrihed mellem, hvem de vil anlaegge et erstatning­ssøgsmål mod, og dermed også, hvor et sådant søgsmål skal anlaegges.

Hvis moderselsk­abet er beliggende i en anden medlemssta­t, vil de fleste ofre formentlig foretraekk­e at anlaegge sag mod et dattersels­kab, som er bosat i samme medlemssta­t som dem selv.

Bl.a. kan der vaere besvaer forbundet med at føre sag i en anden medlemssta­t, ligesom der f.eks. også kan vaere besvaer forbundet med at håndhaeve en efterfølge­nde dom, som er afsagt i en anden medlemssta­t.

Offeret skal dog bevise, at det pågaeldend­e dattersels­kab udgjorde en »økonomisk enhed« sammen med moderselsk­abet.

 ?? ?? Indgangen til EU-Domstolen i Luxembourg. Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix
Indgangen til EU-Domstolen i Luxembourg. Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark