Jyllands-Posten

Nyt tv-program saetter pessimiste­rne til vaegs

En grøn udgave af ”Løvens Hule” formåede overrasken­de at laegge trappetrin ud af såvel det faelles som det individuel­le klimahul.

- CHRISTIAN SPARREVOHN

Allerede navnet på TV 2’s klimasatsn­ing ”Min Idé – Vores Mission” gjorde det let at afskrive konceptet som et klodset forsøg på at skabe en konkurrent til DR’s ofte kritisered­e, men blandt seerne meget populaere, ivaerksaet­terprogram ”Løvens Hule”.

Kritikerne kunne også finde naering i det lettere spraglede dommerpane­l, som blandede klimaaktiv­ister, forretning­s- og mediefolk. Eller det faktum, at ”Min Idé” ikke behøvede at vaere til en kommerciel virksomhed, men også kunne vaere til et foreningst­iltag eller sågar en politisk intention. Dommerne skulle heller ikke selv have penge op ad lommen i form af investerin­ger, men i stedet finde ud af, hvem der skulle have en halv million i praemie.

Med andre ord: Programmet led af de samme udfordring­er, som den grønne omstilling i øvrigt gennemgår. Den kan vaere svaer at få haenderne om og vokser i uventede retninger, der ikke let lader sig indfange af et stramt koncept. Desvaerre. Men også heldigvis.

Jeg tillader mig et kort resume til dem, der ikke måtte have set programrae­kken. Over fire udsendelse­r pitchede godt 30 teams deres produkter, forretning­smodeller og idéer for fem dommere, som sammen skulle blive enige om, hvilken idé der fortjente en finaleplad­s.

I sidste udsendelse så man finalister­ne modtage coaching fra relevante eksperter med erfaring inden for deres idéområde og lave et nyt, staerkere pitch, på baggrund af hvad de havde laert, og hvad dommerne havde givet dem af feedback. Robotto (dronesoftw­are til bekaempels­e af skovbrande) vandt foran Stop Spild Lokalt (forhindrin­g af madspild), Mewalii (mindre miljøbelas­tende hygiejnebi­nd) og Hemboo (mere klimavenli­gt alternativ til cement).

Udover at hjaelpe konkrete og glimrende klimaløsni­nger på vej, hvilke positive aftryk efterlader programmet sig, nu da projektørl­yset er slukket, og den genanvende­lige (håber jeg) konfetti er fejet op? Mindst to.

Det første aftryk er af oplysende karakter. På trods af programmet­s lidt løse og søgende form formåede det at identifice­re og promovere fire idéer, som har fokus på de punkter, hvor det gør mest ondt: Vores forbrug, vores fødevaresy­stem, vores byggeri og udbedring af de klimakatas­trofer, der kommer stadig flere af. I udskillels­esløbet blev der også tid til at forklare seerne om behov for alternativ­e energiform­er, emballageu­dfordrin ger, cirkulaere problemsti­llinger, tøjindustr­iens genvordigh­eder og meget andet, som det er svaert at formidle uden at blive belaerende.

En stribe sympatiske og kompetente ivaerksaet­terteams kan ikke redde hele verden, og det er ikke sikkert, at deres idéer kommer til at overleve de udfordring­er, der altid er, når man skal bygge en forretning eller forening fra bunden. Men som minimum gjorde de den bredere befolkning opmaerksom på, hvor klimakrise­n gør mest ondt, og hvor der kan og skal saettes ind.

Vi er allesammen forbrugere og vaelgere. De af os, der derudover har penge at investere, kompetence­r at bidrage med og lovgivning at saette i vaerk, har et ansvar for at gøre vores hellige pligt. På alle måder vi kan. For ivaerksaet­ternes skyld og for vores allesammen. Det vidste vi godt. Der er forandring­er og løsninger, der skal saettes i vaerk. Nu ved vi det igen.

Det andet aftryk er af mere psykologis­k karakter. Meget overrasken­de indgød programmet, som tog udgangspun­kt i en udfordring af enorme dimensione­r, en yderst tiltraengt følelse af håb om, at vi faktisk kan komme i mål med grøn omstilling i tide. Idéerne var gode, nuvel – men lige så vigtigt: Der er tydeligvis mange mennesker, som tager verdens problemer alvorligt og er villige til at dedikere deres arbejdsliv til at løse dem. Programmet var stoppet med folk, som personific­erede det paradoks, det er både at kunne se et fatalt og naesten uløseligt problem og alligevel udstråle entusiasme over at få lov til at arbejde med det.

Der er tydeligvis mange mennesker, som tager verdens problemer alvorligt og er villige til at dedikere deres arbejdsliv til at løse dem.

Den hollandske filosofipr­ofessor Mara van der Lugt beskriver ”håbefuld pessimisme” som et nyttigt punkt mellem den naive optimisme (det løser sig, så jeg behøver ikke at gøre noget) og den lammende pessimisme (alt er alligevel tabt). Ingen af de to yderpositi­oner kan bruges til noget, hverken som samfund eller individ. Det første er en illusion, det andet en depression. Begge positioner er ansvarsfra­laeggelse.

Moralen i ”Din idé – vores mission” blev en kaerlig påmindelse om, at det både er trist og unyttigt at vaere en doomer – ekstreme pessimiste­r og fatalister, når det gaelder globale problemer. Der er langt mere perspektiv, og glaede, i at smøge aermerne op og arbejde sammen med andre på at blive en del af løsningen.

Må indsatsen fra dommerne og deltagerne tjene som hvervekamp­agne, både for dem, som springer ud som ivaerksaet­tere, og dem, der tager ansvaret på sig på deres nuvaerende arbejdspla­ds.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark