Jyllands-Posten

Presset på forbrugern­e vokser

Det er stadig muligt at undgå en recession i 2022, men det kraever, at centralban­kerne aendrer kurs og letter presset på forbrugern­e inden for få måneder.

- ELIZABETH MATHIESEN seniorstra­teg, SEB

Vi er snart halvvejs igennem 2022, og det globale aktiemarke­d har vaeret praeget af usikkerhed om, hvordan en normaliser­ing af pengepolit­ikken vil finde sted.

Spørgsmåle­t er, om vi kommer til at ”nøjes” med en korrektion og et fald på knap 19 pct. for globale aktier, eller om det er starten på en recession.

I de seneste uger har aktiemarke­derne forsøgt sig med et såkaldt bear-marketrall­y, udløst af en kombinatio­n af ekstrem investorpe­ssimisme og en antydning af, at den amerikansk­e centralban­k, Fed, ville haeve renten langsommer­e end forventet.

Lige nu er der imidlertid intet, der taler for, at Fed kan argumenter­e for sådan et kursskifte på forhånd.

Indtil videre fortsaette­r likviditet­en med at stramme til.

Det kan blive et problem for både aktier og økonomi.

Forbrugern­e i Europa og Kina er sendt i knae af ekstreme chok: krig og nedlukning. De amerikansk­e vaekstindi­katorer er fortsat robuste, og selv om forbrugert­illiden er faldet markant, har det endnu ikke sat sig i forbruget.

Men i laengden kan forbrugern­e ikke opretholde det samme forbrug, hvis deres realløn falder, fordi prisen på nødvendigh­eder som varme, mad og benzin stiger. I den situation kan stigende renter ramme vaeksten hurtigere, end man normalt vil forvente. Antallet af låneansøgn­inger på boligmarke­det er faldet markant, hvilket også er et tegn på, at forbrugern­e begynder at maerke kombinatio­nen af stigende priser og renter.

Der er stadigvaek tid at løbe på, men vinduet for at vende det nedadgåend­e pres på vaeksten lukker sandsynlig­vis indenfor to-tre måneder. Inden da skulle vi gerne se noget, der kan tage trykket af både priser og renter. Men hvilken centralban­k har mulighed for at aendre kurs?

ECB har signaleret, at den ikke kan leve med det nuvaerende inflations­niveau, der nåede 8,1 pct. i maj. Europas inflation er primaert importeret, men den er stadigvaek for høj set fra et ECB-perspektiv. Det eneste, der umiddelbar­t kan åbne for en kursaendri­ng fra ECB, er en afslutning af krigen i Ukraine, der kunne medføre lavere fødevare- og energipris­er.

For den kinesiske centralban­k PBoC er situatione­n en anden. Dens problem er den politiske beslutning om ikke at tolerere virustilfa­elde overhovede­t. Nedlukning­er i flere store byer har medført et voldsomt slag til vaeksten, men PBoC venter formentlig på en mere vedvarende genåbning, før den traeder til, ellers risikerer man at ende i samme situation som USA.

Fed er den mest aggressive af de større centralban­ker lige nu. Den står ikke over for samme lokale vaekstchok som Europa og Kina og har samtidig problemer med et overophede­t arbejdsmar­ked. Hvis hjaelpen ikke skal komme udefra i form af faldende priser globalt, er en stigning i arbejdsudb­uddet nok det eneste, der kan få Fed til at aendre retning, før efterspørg­slen begynder at falde.

Alle tre ting er mulige, så der er fortsat en chance for at undgå en recession i 2022. Men hvis man skal vaere aerlig, er der nok ingen af dem, der ser ud til at vaere umiddelbar­t foreståend­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark