Jyllands-Posten

Bundsgaard: Klogt at parkere den planlagte forbindels­e over Kattegat

Transportm­inister Trine Bramsen ønsker nye undersøgel­ser af de klima- og miljømaess­ige konsekvens­er.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN daniel.n.agerholm@jp.dk joakim.b.frandsen@jp.dk

Planen om en fast forbindels­e over Kattegat via Samsø er foreløbig indstillet. Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Resultater­ne af forundersø­gelsen af både en ren vejforbind­else og en kombineret vej- og jernbanefo­rbindelse over Kattegat er netop landet.

»Forundersø­gelsen af Kattegat giver ikke grundlag for at igangsaett­e projektet,« lød det fra transportm­inister Trine Bramsen i en pressemedd­elelse onsdag eftermidda­g.

Med andre ord kunne man få den opfattelse af, at projektet nu er sat i bero, men det mener formand for Kattegatko­mitéen Michael Svane dog ikke.

»Det afhaenger af forventnin­gerne. Hvis man i dag havde haft en forventnin­g af, at projektet enten ville få grønt lys eller ej, så har man ikke sat sig godt nok ind i sagen. Den er lagt tilrette sådan, at man skal have analyseret flere ting, inden, man kan gå i gang,« siger Michael Svane.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus og medlem af Kattegatko­mitéens formandska­b, erklaerer sig enig med formanden og kalder samtidig beslutning­en om at saette aftalen i bero for rettidig omhu.

»Det er ikke overrasken­de, at man har brug for yderligere undersøgel­ser, før man saetter noget så stort i gang, for der er brug for et bedre grundlag. Til gengaeld er vi blevet klogere af forundersø­gelsen, og den peger jo på, at det er rentabelt og realiserba­rt både med vej- og jernbanefo­rbindelse. Vi er kommet et vigtigt skridt videre i forhold til at få en afklaring,« siger Jacob Bundsgaard.

En sejr for grøn omstilling

I 2018 blev den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti enige om at udmønte 60 mio. kr. til at gennemføre forundersø­gelsen af en fast Kattegatfo­rbindelse.

Etablering af projektet forudsaett­er projekteri­ng og miljøkonse­kvensvurde­ring, før en anlaegslov vil kunne fremsaette­s i Folketinge­t.

Formanden for Kattegatfo­rbindelse – Nej Tak, Finn Vesterlund, kalder beslutning­en om at tilsidesae­tte projektet for en sejr. Ikke kun for foreningen, men også for en saerlig gruppe mennesker.

»Umiddelbar­t er det kun tilfredsst­illende, at der skal laves videre drøftelser, som bygger på et grundigere og mere fagligt solidt grundlag. Man kan godt udlaegge det som en sejr, men det handler også om opbakninge­n til at saette turbo på den grønne omstilling. På den måde er det også en sejr for folk, som så kaemper for en grøn omstilling,« siger Finn Vesterlund.

Regeringen saetter en bro eller tunnel over Kattegat i bero

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark