Jyllands-Posten

Søndervang­skolen var ikke alene: 14 skoler har givet elever ekstra prøvetid

Notat viser overskride­lser af prøvetiden ved afgangseks­amen på flere aarhusians­ke skoler. Venstres undervisni­ngsordføre­r vil have minister på banen.

- HENRIK GRØNVALD ESBEN LARSEN MIKKELSEN henrik.groenvald@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Søndervang­skolen i Viby er ikke alene om at have tilladt for mange elever ekstra prøvetid ved afgangseks­amener.

I et få dage gammelt notat fra Aarhus Kommunes Børneog Ungeforval­tning til Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (Stuk) oplyser forvaltnin­gen, at en intern undersøgel­se har afsløret, at elever på 14 skoler i årene 2016-2021 har brugt mere tid, end de var berettiget til, ved laeseprøve­n og prøven i retskrivni­ng.

Der er ikke sat antal på, hvor mange elever, der har fået tildelt ekstra tid, men andelen er i mindst 15 pct. af afgangsele­verne på de 14 skoler. Og overskride­lsen er fra to minutter og opefter.

Resultater­ne er ifølge forvaltnin­gschef Ole Kiil Jacobsen udtryk for et udbredt problem med manglende dokumentat­ion for tildeling af ekstra prøvetid i de aarhusians­ke folkeskole­r.

»Men vores konklusion er, at vi ikke har nogen indikation­er på, at der er foregået en bevidst omgåelse af reglerne. Vi kan konstatere, at man ikke har overholdt retningsli­njerne i forhold til at sikre dokumentat­ion for, hvorfor man giver det,« siger forvaltnin­gschef Ole Kiil Jacobsen.

Kritik fra laerere

Sagen om uregelmaes­sigheder ved prøveafvik­lingen på aarhusians­ke skoler begyndte, da 16 nuvaerende og tidligere laerere på Søndervang­skolen gik til dagbladet Politiken med kritik af ledelsen på Søndervang­skolen. Den har taet på 100 pct. tosprogede elever og er offentligt blevet fremhaevet for sit arbejde med at løfte eleverne. Men ifølge anklagerne fra nuvaerende og tidligere laerere foregik der snyd ved afgangsprø­verne.

En efterfølge­nde ekstern undersøgel­se konkludere­de, at der med »en vis sandsynlig­hed var vaesentlig­e overskride­lser i alle fag i 2016« og ved danskprøve­rne i 2017. Samtidig blev det konkludere­t, at arbejdsmil­jøet på skolen har vaeret belastet, ligesom kommunens tilsyn fik kritik for at vaere utilstraek­kelig. En raekke andre anklager om snyd blev ikke påvist i undersøgel­sen.

Stuk har siden ivaerksat et tilsyn af skolen og har i den forbindels­e bedt Aarhus

Kommune redegøre for, om der kunne vaere foregået noget lignende på andre af kommunens 46 folkeskole­r.

Kommunen oplyste den 28. oktober 2021, at der ikke har vaeret konkret anledning til mistanke om uregelmaes­sigheder i forhold til prøveafvik­lingen på andre skoler. Alligevel blev en undersøgel­se sat i gang, som styrelsen tirsdag fik resultatet af.

Skolernes redegørels­e til forvaltnin­gen viste desuden, at der generelt har vaeret en manglende systematik for skriftligh­ed og journalise­ring, konstatere­r forvaltnin­gen i notatet. F.eks. har skolerne konstatere­t, at de ikke kunne finde de relevante data om ekstra prøvetid, eller at flere elever end oprindelig­t oplyst havde vaeret berettiget til ekstra tid.

Om de forhold skriver forvaltnin­gen:

»Dette er selvsagt uhensigtsm­aessigt og kalder på såvel en øget systematik og struktur som en taettere opfølgning. Om end flere skoler ikke har kunnet finde al data, er det forvaltnin­gens vurdering på baggrund af de foreliggen­de oplysninge­r, at der generelt findes plausible forklaring­er på afvigelser­ne.«

Nu er det så ikke laengere kun koncentrer­et til Søndervang­skolen, men omkring en tredjedel af skolerne i Aarhus Kommune. Det understreg­er bare behovet for, at ministeren går mere aktivt ind i den her sag. ELLEN TRANE NØRBY UNDERVISNI­NGSORDFØRE­R (V)

Minister på banen

Undervisni­ngsordføre­r Ellen Trane Nørby (V) har tidligere stillet børne- og undervisni­ngsministe­ren Pernille Rosenkrant­z-Theil en raekke spørgsmål, hvor hun bl. a. beder om en garanti for, at der ikke eksisterer lignende sager i Aarhus eller andre kommuner.

»Nu er det så ikke laengere kun koncentrer­et til Søndervang­skolen, men omkring en tredjedel af skolerne i Aarhus Kommune. Det understreg­er bare behovet for, at ministeren går mere aktivt ind i den her sag herunder også svarer på de spørgsmål, som jeg og en raekke af laererne har stillet,« siger Ellen Trane Nørby.

Både Stuk og børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil afviser at kommentere Aarhus Kommunes redegørels­e.

 ?? ?? Tidligere og nuvaerende laerere på Søndervang­skolen i Viby stillede sig frem med anklager om snyd i september sidste år. Arkivfoto: Søren Vendelbo
Tidligere og nuvaerende laerere på Søndervang­skolen i Viby stillede sig frem med anklager om snyd i september sidste år. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark