Jyllands-Posten

»I dag går vi i dybden for at kunne tage Aarhus til nye højder«

Onsdag blev de første spadestik til en laenge ventet udbygning af kunstmusee­t Aros taget. Det medfølgend­e kunstvaerk spås at blive et nyt vartegn for Aarhus på linje med Regnbuen.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk

Endelig oprandt dagen for det første spadestik for en udbygning af kunstmusee­t Aros, ”The Next Level”.

En historisk dag, et stort skridt, et bevis på, at man taenker nyt i Aarhus, tillykke til byen og dens borgere, et nyt vartegn er på vej.

Ordene var mange og store fra de seks personer, der ved Officerspl­adsen uden for museet onsdag fik lov til at grave de første huller til det enorme projekt, der kaldes et af de mest ambitiøse kunstproje­kter i byens historie.

Udvidelsen består af et underjordi­sk udstilling­sgalleri på 1.000 kvm, et enormt vaerk, ”The Dome”, af den 79-årige amerikansk­e lyskunstne­r James Turrell samt en udendørs plads, Art Square, som bliver en platform for kunst og kultur.

Kulturelt omdrejning­spunkt

Spadestikk­et har ladet vente på sig – oprindelig­t var det planen, at udbygninge­n skulle stå faerdig til kulturhove­dstadsåret i 2017 – så man kunne se både lettelse og glaede hos Rebecca Matthews, direktør for Aros, museets bestyrelse­sformand, Laura Hay Uggla, naestforma­nd i Salling Fondene Karin Salling, borgmester Jacob Bundsgaard (S), kulturrådm­and Rabih AzadAhmad (R) og rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo (K), da de fik lov til at begynde på dette nye vartegn.

Borgmester­en beskrev det med disse ord, mens han bad de tilstedeva­erende om at taenke på Aarhus før Aros:

»I dag går vi i dybden for at kunne tage Aarhus til nye højder. Med ”The Next Level” kommer vi til at manifester­e Aarhus og ikke mindst Aros som et kulturelt omdrejning­spunkt i Danmark. Med ”The Dome” får vi et vartegn, som jeg godt tør spå kommer til at vaere på niveau med den betydning, som Regnbuen har haft.«

Verdens største

”The Dome” bliver med sin loftshøjde på 15 meter og en diameter på 40 meter det største skyspace af sin slags i verden. James Turrell er kendt for at arbejde med lys, farver og ruminstall­ationer. Han har skabt permanente installati­oner i over 26 lande, men det er isaer ”Roden Crater” i Arizona, der skiller sig ud. Det er en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der i dag udgør verdens største kunstvaerk.

Den samlede pris på udbygninge­n er cirka 200 mio. kr., som i høj grad er finansiere­t af Salling Fondene med 95 mio. kr., Ny Carlsbergf­ondet med 40 mio kr. og en anonym donation 10 mio. kr. Den resterende del finansiere­s af Aarhus Kommune og Aros.

Fortrøstni­ngsfuld

I mange byggeproje­kter skrider budgetter og tidsplanen, ikke mindst i denne tid med inflation og krig i Ukraine. Adspurgt, om hvorvidt han er bekymret for, at det sker for ”The Next Level”, siger Jacob Bundsgaard:

»Det er da noget, man skal have en saerlig opmaerksom­hed på i alle byggeproje­kter for tiden. Det er jo svaert at spå om, hvordan priserne udvikler sig, og derfor må man følge det taet.«

Også Rabih Azad-Ahmad er fortrøstni­ngsfuld på projektets vegne, som han mener vil markere Aarhus som en kulturby i verdenskla­sse: »Vi går helt klart efter, at tidsplanen og budgettet holder.«

Begge finder det realistisk, at ”The Next Level” står faerdigt som planlagt i 2025.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark