Jyllands-Posten

Flere folkeafste­mninger for et bedre demokrati

Borgmester­en gik på gaden for et ja til afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet. Hvorfor får vi ikke en folkeafste­mning om havneudvid­elsen?

- JAKOB SØGAARD CLAUSEN

Hver gang danskerne går til stemmeurne­rne, bliver vi mindet om, hvilket fantastisk demokrati vi har i Danmark. Jeg vil påstå, at vi har verdens bedste. Men derfor kan det godt blive endnu bedre.

På valgdagen er byrådets medlemmer at finde på valgsteder over hele kommunen. Som valgstyref­ormaend styrer vi formelt set slagets gang på valgstedet. Jeg var selv valgstyref­ormand i Vejlby-Risskov Hallen. Onsdag den 1. juni var en festdag, også selv om resultatet ikke blev det, jeg havde kaempet for. Men på valgstedet er der altid en saerlig stemning. Her mødes vi på kryds og tvaers. Ung som gammel. Rig som fattig. Alle er vi lige, når vi saetter vores kryds. Ved folkeafste­mningen tog danskerne magten og fik afgørende indflydels­e på vores forsvarspo­litik de kommende år. Det er kun godt. Men folkeafste­mninger er imidlertid sjaeldne begivenhed­er i Danmark.

De fleste partier i Folketinge­t har tidligere haft det svaert med folkeafste­mninger, fordi danskerne, når de blev spurgt, har villet noget andet end Folketinge­ts partier, når det har handlet om EU-spørgsmål. Det har vi set med både euroafstem­ningen og afstemning­en om retsforbeh­oldet. Begge gange sagde danskerne paent nej tak.

Denne gang blev det så et stort ja tak. Det har vi den største respekt for i Dansk Folkeparti. Det viser, at danskerne godt kan tage stilling. At vi godt kan traeffe store valg, som folkeafste­mninger er et udtryk for. Og derfor skal vi selvfølgel­ig afholde flere folkeafste­mninger i fremtiden. Både nationalt, men bestemt også lokalt her i Aarhus.

Aarhusiane­rne skal have mere direkte indflydels­e på store beslutning­er for vores by og kommune. Vi mener ikke, det er tilstraekk­eligt, at de kun får magt hvert fjerde år.

Konkret er det selvfølgel­ig oplagt at starte med en folkeafste­mning om den massive udvidelse af Aarhus Havn ud i bugten, som et flertal i byrådet ser ud til at ville gennemtrum­fe.

Mens borgmester Jacob Bundsgaard gladeligt gik på gaden med Mette Frederikse­n og kaempede for et ja til afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet, så har borgmester­en allerede afvist, at en folkeafste­mning om havneudvid­elsen kan komme på tale.

Den slags er åbenbart for komplekst for aarhusiane­rne at tage stilling til. Modsat den netop overståede folkeafste­mning om, hvorvidt Danmark skal deltage i det europaeisk­e samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsfo­rbeholdet, som åbenbart lå lige til højrebenet.

Tiderne udvikler sig, og det bør demokratie­t også. Derfor er på tide, at aarhusiane­rne langt oftere bliver spurgt ved folkeafste­mninger om vigtige emner for vores kommune.

byrådsmedl­em, politisk leder for DF i Aarhus

Aarhusiane­rne skal have mere direkte indflydels­e på store beslutning­er for vores by og kommune. Vi mener ikke, det er tilstraekk­eligt, at de kun får magt hvert fjerde år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark