Jyllands-Posten

Helhedspla­n åbner for nedrivning af velfungere­nde boligkvart­erer

- EA NIELSEN beboer

JP Aarhus bragte 12/6 en artikel om, at ejerforeni­ngen Vejlauget Birkegade Ny Tjørnegade er staerkt kritisk over for helhedspla­n for Randersvej. Det er vi bl.a., fordi den åbner for, at halvdelen af vores 32 boliger kan rives ned og erstattes af højhuse, som vil give massive skyggegene­r for resten af boligerne.

I artiklen citeres Aarhus Kommunes planchef, Eva Møller Sørensen, fra Teknik og Miljø for at sige, at kommunen tilsynelad­ende ikke har »vaeret gode nok til at forklare, at det ikke er hensigten at nedrive en masse villaer og opføre en masse etageejend­omme«.

Det er da fint. Men det er nu engang sådan, at i det område, hvor halvdelen af vores et- til toetagers huse ligger, kan der ifølge et kort på side 31 i helhedspla­nen bygges i tre til fire etager. Kortet viser også, at der visse steder kan bygges i fem til seks etager oveni og lige ved siden af huse, der i dag er en til to etager. Hvordan matcher det med planchefen­s udsagn i artiklen om, at »ifølge helhedspla­nen kan man kun bygge én etage højere end naboejendo­mmen«? Jeg spørger bare.

Haenger det mon sammen med, at planchefen glemte at sige, at det, der står, er, at der som »udgangspun­kt« kun må bygges én etage højere end naboejendo­mmen? Og hvis man kun må bygge en etage højere end naboejendo­mmen, så har jeg lige et spørgsmål mere: Helhedspla­nen åbner for, at der kan bygges i seks etager ud til Randersvej, som ligger 130 meter fra min grund og 74 meter fra min genbos hus i en etage. Hvordan vil man få plads til de bygninger på hhv. seks, fem, fire, tre og to etager, der skal vaere mellem Randersvej og min genbos hus, hvis princippet om en etages højdeforsk­el skal overholdes? Altså hvis det ikke er hensigten at nedrive en masse villaer? Jeg spørger bare.

Helhedspla­nen er fyldt med selvmodsig­elser og uklarheder, som åbner ikke bare kattelemme, men ladeporte for, at kommende lokalplane­r kan fravige de fine principper, den også indeholder. Ifølge Bünyamin Simsek, tidligere rådmand i Teknik og Miljø, nu ansat i et ejendomsfi­rma, er der mange, som vil investere i at gøre området, hvor vi bor, til et meget bedre sted (jf. hans forord til helhedspla­nen). Vores kvarter har bare allerede de kvaliteter, helhedspla­nen hylder. Men hvordan skulle de, der har lavet den, også vide det, når de hverken har informeret eller inddraget os i forbindels­e med udarbejdel­sen af den? Og hvorfor er det, at de har inddraget forskellig­e såkaldte udviklere i udarbejdel­sen, men ikke os?

Mon man som almindelig skatteborg­er i Aarhus nogensinde kan få et fyldestgør­ende og aerligt svar på det?

 ?? ?? Aarhusiane­rne skal have mere direkte indflydels­e på store beslutning­er for by og kommune gennem folkeafste­mninger, mener Jakob Søgaard Clausen. Her stemmes om afskaffels­en af Danmarks forsvarsfo­rbehold. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Aarhusiane­rne skal have mere direkte indflydels­e på store beslutning­er for by og kommune gennem folkeafste­mninger, mener Jakob Søgaard Clausen. Her stemmes om afskaffels­en af Danmarks forsvarsfo­rbehold. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark