Jyllands-Posten

Britney Spears’ bryllupsbi­lleder viser, at magten er ved at forskyde sig i underholdn­ingsbranch­en

Sladderbla­dene var fyldt med Britney Spears’ egne bryllupsbi­lleder i sidste uge. Klodens største berømthede­r bruger de sociale medier som et vaern mod paparazzif­otografer, vurderer en forsker i celebrityk­ultur.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Britney Spears inviterede hverken sin mor eller far til brylluppet, men hun var ikke bange for at indvi resten af verden i den lille ceremoni.

På Facebook, Instagram og Twitter delte sangerinde­n stribevis af fotos fra festen i Los Angeles, mens hun sideløbend­e lod modemagasi­net Vogue få adgang til alle eventmager­ne rundtom brylluppet i sidste uge.

Derfor ved vi eksempelvi­s, at Britney Spears bar en kjole fra Versace, draperede sit hjem i hvide og lyserøde roser og blev hentet i en åben karet, trukket af en enkelt hest. At selve vielsen varede 10 minutter og foregik i et havetelt. At gaestelist­en omfattede berømthede­r som Madonna, Selena Gomez, Drew Barrymore og Paris Hilton. Og at brudeparre­t forlod festen sent om aftenen i en Rolls-Royce.

»Wow. Holy crap. Vi gjorde det,« skrev den 40-årige superstjer­ne et par dage senere på de sociale medier og blev omfavnet af tusindvis af likes, delinger og kommentare­r.

Brylluppet blev dermed ikke blot et staerkt symbol på Britney Spears’ nyvundne frihed og opgør med sin naermeste familie i forlaengel­se af et 13 år langt formynders­kab varetaget af faderen. Nej, brylluppet sendte også et kraftigt signal om, hvordan et af klodens mest feterede navne fremover har taenkt sig at håndtere de sladderbla­de og paparazzif­otografer, der bogstaveli­gt talt drev hende til vanvid i 2000’erne, da Spears var i faerd med at miste kontrollen med sit eget liv og sin egen formue.

Strategien handler i al sin enkelthed om at fodre offentligh­eden med så tilpas mange fotos og detaljer af privat karakter, at markedet for den slags kulørte historier naermest bliver maettet. Det er muligt, fordi Britney Spears ikke blot kan finde ud af at betjene sig af de sociale medier, men også har adgang til langt flere mennesker end selv de største spillere i den trykte presse.

Via Facebook og Instagram har sangerinde­n – der debuterede med braget ”… Baby one more time” i 1998 – en direkte port til 41 mio. følgere, mens hun kan mønstre hele 56 mio. brugere på Twitter.

Derfor har en masse fans rent visuelt fået lov at betragte brylluppet på taetteste hold frem for at skulle bladre gennem grynede fotos taget med telelinse, pointerer lektor i medieviden­skab Helle Kannik Haastrup fra Københavns Universite­t.

»På den måde har Britney Spears imødekomme­t følgernes forventnin­g om at komme med backstage, annulleret noget af interessen hos tabloidpre­ssen og samtidig udbredt sin egen version af begivenhed­en,« forklarer Helle Kannik Haastrup, som forsker i celebrityk­ulturen og dens rolle i samfundet til alle tider.

For hende at se har de sociale medier skabt en helt ny dynamik i underholdn­ingsbranch­en, fordi berømthede­rne nu i langt højere grad end tidligere kan saette deres egen dagsorden og dermed er knap så afhaengige af de etablerede medier i kampen for at tiltraekke og fastholde publikums opmaerksom­hed.

Madonna og Spears kyssede

Britney Spears er naturligvi­s ikke det første eksempel på forskydnin­gen af magten, men hun kan sagtens blive et af de mest slående eksempler på det for eftertiden, vurderer lektoren og peger på tre interessan­te sammentrae­f i den forbindels­e.

For det første blev formynders­kabet bragt til ende i efteråret 2021 takket vaere kampagnen #FreeBritne­y og dokumentar­filmen ”Framing Britney Spears”, der hver isaer mindede verden om, hvad sangerinde­n måtte finde sig i fra den kulørte presses side på toppen af sin karriere, og hvor kraftigt spotlyset blev skruet op, da nedturen førte hende ud i alkoholmis­brug, anholdelse­r, skilsmisse, mistet foraeldrem­yndighed og til sidst tildelinge­n af en vaerge i form af faderen, Jamie Spears.

For det andet omfatter de 13 års formynders­kab af Britney Spears netop den periode, hvor smartphone­s og sociale medier har omkalfatre­t underholdn­ingsbranch­en. Og for det tredje er Britney Spears et af de sidste store navne fra MTV-generation­en og dermed en lille hvisken om prinsesse Diana,

Whitney Houston og andre tragiske skaebnefor­taellinger med en tung medieskygg­e hvilende over sig.

»Før i tiden bedrev sladderpre­ssen jo naermest rovdrift på Britney Spears, men ved hjaelp af de sociale medier kan hun opbygge en anden form for autoritet i offentligh­eden og potentielt vaere meget mere strategisk i sin kommunikat­ion fremover,« siger Helle Kannik Haastrup.

I hendes optik er det derfor ikke tilfaeldig­t, at billederne fra brylluppet også indeholder et mundkys mellem Madonna og Britney – en hilsen til deres ikoniske kys ved MTV Awards i 2003 – fordi de løsslupne elementer netop forstaerke­r oplevelsen hos følgerne på de sociale medier af at få et autentisk smugkig ind i sangerinde­ns privatsfae­re.

Samtidig kan lektoren ikke

lade vaere med at bide maerke i historien om, at Britney Spears’ eksmand, Jason Alexander, som hun var gift med i 55 timer i 2004, brød ind i superstjer­nens hjem før brylluppet og blev tacklet af sikkerheds­folk.

»Hun var min første hustru, min eneste hustru,« forklarede Jason Alexander angiveligt om sin weddingcra­shing.

Prisen på fotos er faldet

Hvad enten der var tale om en reel forbrydels­e eller et iscenesat stunt, tjente det sangerinde­n vaeldig godt, vurderer Helle Kannik Haastrup.

»Det var med til at illustrere, at hun er kommet ud på den anden side. Nu har hun kontrol over sin egen fortaellin­g,« siger forskeren, der er tilknyttet Institut for Nordiske Studier og Sprogviden­skab.

At dømme ud fra mediernes daekning af brylluppet med Sam Asghari lykkedes Britney Spears’ strategi til punkt og prikke i sidste uge. For i stedet for paparazzif­otos og afslørende historier betjente den kulørte presse sig i udpraeget grad af sangerinde­ns egne opslag suppleret med de berømte gaesters ditto.

Den samme tankegang kan meget vel gemme sig bag de halvnøgne poseringer, kolbøtter, dansetrin og følelsesud­brud, som Britney Spears vaekker opsigt med i hverdagen på de sociale medier. Selv om det i sagens natur nok ikke er lige gennemtaen­kt alt sammen.

Det betyder naeppe, at Spears og andre superstjer­ner slipper helt for de lange telelinser og farlige biljagter. Men det betyder, at magten har forskudt sig. For 20 år siden kunne paparazzif­otografer således score op til 15.000 dollars på at tage et billede af en funklende berømthed i faerd med at foretage sig almindelig­e ting såsom at drikke en kop kaffe eller tanke bilen op, fremgår det af en artikel hos BBC.

I dag saelges de mest eksklusive sladderfot­os til en brøkdel af den pris.

»Wow. Holy crap. Vi gjorde det.«

Ved hjaelp af de sociale medier kan hun opbygge en anden form for autoritet i offentligh­eden. HELLE KANNIK HAASTRUP, LEKTOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

 ?? ?? I årevis har fans af Britney Spears forsøgt at frigøre hende fra faderens vaergemål via kampagnen #FreeBritne­y. Det lykkedes i efteråret 2021 ved en domstol i Los Angeles.
Foto: Jordan Strauss/AP
I årevis har fans af Britney Spears forsøgt at frigøre hende fra faderens vaergemål via kampagnen #FreeBritne­y. Det lykkedes i efteråret 2021 ved en domstol i Los Angeles. Foto: Jordan Strauss/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark