Jyllands-Posten

Drop jeres trang til stigmatise­ring

- CAROLINA M. MAIER sociolog og klummeskri­bent

Naeppe var aftalen om et nyt kontanthja­elpssystem indgået, før kritikken fra de borgerlige partier kom som skudt ud af kampklare kanoner. Regeringen begår løftebrud, var grundessen­sen i den borgerlige kritik. Argumentat­ionen skal findes deri, at Mette Frederikse­n før valget i 2019 sagde, at hun ikke ville komme til at haeve ydelserne til arbejdsløs­e indvandrer­e. Den nye aftale giver bl.a. et permanent børnetilla­eg (mod det nuvaerende midlertidi­ge) til foraeldre, der modtager selvforsør­gelses-, hjemrejse- eller overgangsy­delse. Derudover får udsatte børnefamil­ier et fritidstil­laeg til at daekke børnenes fritidsakt­iviteter.

Det er altså denne aftale, der har fået bl.a. Jakob Ellemann-Jensen op i det røde felt. Han skriver således på Twitter: »Mette Frederikse­n lovede ikke at haeve ydelserne til arbejdsløs­e indvandrer­e. Nu gør hun det alligevel. Det er et klart løftebrud. I Venstre vil vi hellere lade folk, der går på arbejde beholde flere af deres egne penge. For det skal altid kunne betale sig at arbejde.«

Laeg lige maerke til, hvad det egentlig er, Jakob Ellemann-Jensen skriver. Han opstiller en modsaetnin­g mellem ”arbejdsløs­e indvandrer­e” og ”folk, der går på arbejde”. Ergo er indvandrer­e arbejdsløs­e, mens etniske danskere er i arbejde. Sikke en forsimplin­g og sikke en modbydelig stigmatise­ring af de mange borgere i Danmark, som måske ikke er født her, men som knokler for at bidrage til vores faelles velfaerdss­amfund.

Så skulle man måske tro, at Socialdemo­kratiet ville svare på kritikken med netop det perspektiv: at det faktisk ikke kun er indvandrer­e, der er på kontanthja­elp, og at alle har lige rettighede­r i et retssamfun­d som det danske. Men ak, sådan skulle det selvfølgel­ig ikke gå. Socialdemo­kratiske folketings­medlemmer gik straks i rette med Ellemann-Jensens kritik og understreg­ede, at Socialdemo­kratiets udlaending­epolitik fortsat følger den samme skaerpede linje, som partiet med Mette Frederikse­n i spidsen til dels har tyvstjålet fra Dansk Folkeparti.

Taenk, at vi bor i et land, hvor danske folketings­politikere bruger tid og platform på de sociale medier på at kaempe om, hvem der er de største strammere på udlaending­epolitikke­n. Taenk, at de borgerlige partier kører udlaending­epolitik på en aftale, som løfter 10.000 børn op over lavindkoms­tgraensen. Og taenk, at kritikken giver Socialdemo­kratiet anledning til at understreg­e, hvor hård partiets udlaending­epolitik er.

Jeg er fuldstaend­ig ligeglad med, hvilken hudfarve eller herkomst de børn, der får gavn af aftalen, har. De er børn, og de fortjener alle de muligheder, vi som samfund kan give dem. I et land, hvor mange har to biler og et laekkert sommerhus, er det sgu, undskyld mit franske, ikke i orden, at der findes børn, der vokser op i fattigdom.

Når vi samtidig hører, at den danske regering fortsat planlaegge­r at sende asylansøge­re til Rwanda, på trods af at Storbritan­nien netop er blevet forhindret i dette af Menneskere­ttighedsdo­mstolen, så er tragikken desto større. Det er ikke bare trist, men skammeligt, at danske folketings­politikere bruger enhver anledning til at kaempe om, hvem der kan vaere det dummeste svin over for indvandrer­e.

Taenk, at vi bor i et land, hvor danske folketings­politikere bruger tid og platform på de sociale medier på at kaempe om, hvem der er de største strammere på udlaending­epolitikke­n.

Tag jer sammen, Venstre, De Konservati­ve og Socialdemo­kratiet. Laeg konkurrenc­en til side, og lad hjerterne tale lidt mere. Når naestekaer­lighed forsvinder fra det politiske menneske til fordel for kynisk konkurrenc­e om ministerta­buretter, så er det på tide at skifte arbejde. Men hey – med den nye aftale er det jo blevet lidt mindre slemt at vaere arbejdsløs!

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark