Jyllands-Posten

Britisk regering vil udlevere Julian Assange

Wikileaks vil appellere indenrigsm­inisters afgørelse om, at Wikileaks-grundlaegg­eren skal udleveres til USA.

-

Den britiske indenrigsm­inister, Priti Patel, har givet grønt lys til at udlevere grundlaegg­eren af Wikileaks, Julian Assange, til USA.

En britisk domstol afgjorde i april, at den britiske regering skulle traeffe beslutning­en om, hvorvidt Assange skulle udleveres. Domstolen fastslog, at det var op til indenrigsm­inister Priti Patel at afgøre spørgsmåle­t om en udlevering.

Assanges forsvarere har dog to uger til at appellere afgørelsen, og Wikileaks meddelte øjeblikkel­igt efter Patels udmelding fredag, at afgørelsen vil blive appelleret. Bliver beslutning­en opretholdt, vil organisati­onen bringe sagen for Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol

(ECHR) i Strasbourg.

Hvis Wikileaks-grundlaegg­eren til sidst bliver udleveret til USA, venter en omfattende tiltale om spionage, som har en straframme på op til 175 års faengsel. Der er rejst 18 anklagepun­kter mod Assange i USA – blandt andet for spionage.

»Dette er en sort dag for pressefrih­ed og for britisk demokrati,« sagde Assanges kone, Stella Moris, i en kommentar.

»Dette er kun begyndelse­n på et nyt juridisk opgør,« tilføjede hun.

Assanges maraton i det britiske retsvaesen blev indledt efter et besøg i Sverige for 12 år siden. To svenske kvinder anmeldte ham for voldtaegt og seksuelle overgreb, og de svenske myndighede­r efterlyste ham. I august 2010 blev han pågrebet i Storbritan­nien, men han blev løsladt mod kaution. I 2012 besluttede en britisk domstol, at han kunne udleveres til Sverige, men Assange frygtede, at Sverige derefter ville udlevere ham til USA, og han søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London. Her opholdt han sig i syv år.

I april 2019 opgav Ecuador beskyttels­en af Assange, som blev pågrebet af britisk politi og idømt 50 ugers faengsel for brud på kautionsbe­tingelser. Siden har Assange siddet faengslet i det topsikrede Belmarsh-faengsel uden for London. I Sverige har anklagemyn­digheden henlagt sagen mod Assange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark