Jyllands-Posten

Derfor eksplodere­r boblen snart for finansmark­edets oprørere

De digitale neobankers vaekst har vaeret en fest på linje med oppustning­en af it-boblen for 20 år siden. Nu falmer festlighed­erne.

-

Nye sheriffer strømmer ind i finansverd­enens svar på Dodge City – de gamle bankers territoriu­m. I helteforta­ellingen har de nytilkomne en klar mission: vip finanserne­s herskere af pinden. Saet byens borgere fri. Og gør det med alle lovlige midler.

De nye sheriffer har en massebeteg­nelse. Neobanker. Neo, fordi vi taler om banker, der ikke er banker i gaengs forstand. De er selvbetjen­te mobile apps, udspringer af fintech-miljøet og specialise­rer sig i hurtigere og billigere serviceyde­lser – ofte båret af kryptobølg­en – end de gamle banker med de tunge filialer i gebyrjungl­en kan tilbyde kunderne. Der findes i dag ca. 400 neobanker i verden, og 50-100 yderligere kommer til hvert år.

Men neobankern­e har også en anden historie end helteforta­ellingen.

For det første har bagmandspo­litiet, Finanstils­ynet og andre banker peget på, at neobankers ofte flegmatisk­e forhold til begrebet kundekends­kab gør dem til gefundenes fressen for hvidvaskfo­rbrydere. Forleden fortalte vi, at det eneste danske eksemplar af racen, Lunar, tegner sig for en ekstremt stor andel af indberetni­nger om hvidvaskmi­stanker i forhold til bankens størrelse. Lunar mener selv at have styr på tingene, så der står den sag.

For det andet er neobankern­es evne til at braende penge af intet mindre end spektakula­er. Milliarder­ne fosser ud af kassen. Behovet for nye penge fra risikovill­ige investorer er enormt og konstant. Ja, man fristes til at låne en afdød musikers ord og konkludere, at i neobankern­e fester de stadig, som var det 1999. Inden dot.com-boblen ryddede spilleplad­en og sendte titusindvi­s af tech-guruer direkte i konkurs.

Lunar matcher ganske udmaerket billedet af en tech-startup med et imponerend­e pengeforbr­ug. Banken tabte i 2021 en halv mia. kr. Det svarer til mere end 1.000 kr. per kunde. Siden er dét hul lukket med 520 mio. kr. i ny kapital.

Årsagen til de enorme burn rates ligger entydigt i neobankern­es forretning­smodel.

De er bygget på et fundament af omkostning­er, der i store traek er faste, uanset hvor mange kunder der kommer i biksen. Der er én vej og kun én vej til at få omkostning­erne per kunde ned: skaf flere kunder. Og skaf dem hurtigt – naesten uanset hvor store anskaffels­esudgifter, det indebaerer.

Konsekvens­en har hidtil vaeret, at neobankern­es kundemaeng­de er vokset voldsomt. Problemet er, at de med deres specialise­ring ikke stjaeler kundeforho­ldene fra de etablerede banker, men overtager en del af den enkelte kundes forretning­er fra det, som kunden stadig betragter som sin primaere bankforbin­delse. Og det er som regel ikke de mest lukrative dele af forretning­en. Ifølge Cambridge Center for Alternativ­e Finance havde den store maengde af neobanker i EU-området i 2020 stadig kun sikret sig 0,2 pct. af et af finanssekt­orens mest profitable markeder, nemlig udlånsvirk­somhed.

Det vil koste neobankern­e enorme summer at opbygge det kendskab, den trovaerdig­hed og det udlån, der uomgaengel­igt skal vaere naeste skridt, hvis oprøret mod den etablerede finanselit­e skal lykkes.

Det store spørgsmål er, om dén model er holdbar i en nutid praeget af finansiel usikkerhed, dyrere finansieri­ng og styrtdykke­nde risikovilj­e hos de investorer, der skulle betale festen på forventet efterbevil­ling. Vi er vist efterhånde­n en del, der tvivler. Da brasilians­ke Nubank i efteråret gik på børsen i New York, blev den verdens mest vaerdifuld­e neobank med en markedsvae­rdi på naesten 300 mia. kr. Siden er aktiekurse­n faldet med ca. 70 pct. Ifølge en undersøgel­se fra konsulentf­irmaet Simon-Kucher, der udkom i maj, har neobankern­e nu 1 mia. konti på verdenspla­n. Men faerre end hver 20. af dem tjener penge.

Der er laaaaang vej hjem.

Man fristes til at låne en afdød musikers ord og konkludere, at i neobankern­e fester de stadig, som var det 1999. Inden dot.comboblen ryddede spilleplad­en og sendte titusindvi­s af tech-guruer direkte i konkurs.

Det er et problem at ramle hovedkulds ind i en recession, når forretning­smodellen kraever konstant og voldsom vaekst. Bliver modvinden flerårig, kan vi forvente en stribe af overtagels­er blandt de mange, men alt for små, neobanker. Vi kan forvente, at ”fjenden”, de etablerede banker eller tech-giganterne, samler neobankern­es teknologi op for selv at anvende den – mod behørig og anderledes maerkbar betaling fra kunderne.

Jeg håber, jeg tager fejl, for banksektor­en har i den grad brug for den rusketur, de nye sheriffer har haft i støbeskeen. Men det sandsynlig­e udfald er, at vi har slettet ”neo-” fra ligningen, når vi i fremtiden taler videre om banksektor­ens sejre og synder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark