Jyllands-Posten

Svindel med nethandel og unge pengemuldy­r er kriminelle­s tumleplads: Vi skal bekaempe med datadeling og oplysning

Vi har brug for, at bankerne kan dele viden med hinanden, så vi saetter en bremse i den kedelige udvikling med økonomisk kriminalit­et.

- SVEND ULRIK RIIS juridisk chef og hvidvaskan­svarlig i Lunar finans@finans.dk

Torsdag skrev JyllandsPo­sten om, at Lunar giver andre banker sved på panden på grund af mistanker om hvidvask og svindel.

Vi aergrer os over, at de opsigtsvae­kkende tal fremsaette­s fra anonyme banker, for vi kan ikke genkende dem – og vi mener netop, at samarbejde er vejen frem i sektoren.

Til gengaeld ved vi, at Hvidvaskse­kretariate­t har modtaget 444 indsigelse­r fra andre banker, der omhandler kunder i Lunar. Det er typisk sager om kunder, der har fået franarret deres kontooplys­ninger, og der derefter er sendt penge til et muldyr (der misbruges til at sende pengene videre igen) og køb og salg af varer (samhandel) på nettet.

Vi oplever også en stigning i antallet af saerligt unge mennesker, der misbruges af kriminelle som muldyr. Det vil sige, at de sender penge rundt digitalt, og på den måde bliver en del af at vaske penge hvide. Det er en udvikling, der løber staerkt, viser de nationale tal på området.

Hvem er forbrydern­e så? I de her tilfaelde er det ikke udenlandsk­e oligarker, der flytter milliarder rundt i skattely.

Det kan vaere helt almindelig­e mennesker, der bevidst – og i nogle tilfaelde ubevidst – er gerningsma­end. Det kan virke uskyldigt at sende og modtage småbeløb, men der er større netvaerk bag. De kan vaere svaere at stoppe,og vi har brug for flere vaerktøjer til at forebygge svindel, hvidvask og andenøkono­misk kriminalit­et. Selv om en enkelt forbrydels­e i sig selv ikke handler om hverken millioner eller milliarder, er skaden for den enkelte og samfundet stor, og derfor skal disse forbrydels­er stoppes.

I Lunar har vi i de seneste år vokset hurtigt og i dag har 250.000dansker­e en bankkonto hos os. Der er i 1. kvartal 2022 indgivet 16.099indbere­tninger til Hvidvaskse­kretariate­t fra pengeinsti­tutterne. 1.371 er fra Lunar.

Der skal fokus på tre helt centrale ting, hvis vi for alvor skal bekaempe den finansiell­e kriminalit­et:

N Bankerne skal kunne dele data med hinanden. Når én bank har brugt ressourcer på at finde hvidvask eller svindel og har sagt farvel til en kunde på den baggrund, skal man ikke bare kunne starte forfra et andet sted. Relevante myndighede­r, som Bagmandspo­litiet, skal kunne vurdere, om den nye bank skal have besked om historikke­n.

N Vi skal uddanne saerligt i folkeskole­rne og i oplysnings­kampagner om digital svindel – og hvordan man selv kan blive medskyldig for selv et par få hundrede kr. Ellers drukner vi i sager, hvor kriminelle har frit spil til gennem sociale medier at rekruttere og snyde alle slags mennesker.

N Vi skal have et bankkontor­egister, hvor bankerne har mulighed for at se, om en kunde har konti andre steder og hvornår de er oprettet. Det kan vaere et vigtigt vaerktøj i hurtigt at identifice­re og forebygge identitets­tyverier og pengemuldy­r, hvis der pludselig oprettes en raekke nye konti forskellig­e steder.

Som ny udfordrer i banksektor­en har vi ikke for vane at gemme os bag panelerne – og vi er mere end klar til at løse problemern­e sammen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark