Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

leleder på den nye Ellehøjsko­le i det vestlige Aarhus. Helle Mønster forklarer, og at man ikke har haft mulighed for at afgøre, hvor mange elever de lukkede skoler dengang vurderede, skulle kunne gå til eksamen på specielle vilkår. Det er ikke registrere­t, og selv om ledelsen har vaeret omkring tidligere laerere, vagtplaner, samtlige elevmapper tilbage til 2016 og både digitale og fysiske arkiver er det ikke lykkedes.

»Vi ved dog, at der i alle skoleår har vaeret ordblinde elever, specialkla­sseelever og elever i modtagekla­sser på begge skoler, som kan have vaeret berettiged­e til forlaenget tid. Men vi har ikke dokumentat­ionen i orden. Det vedkender jeg mig,« siger hun, men påpeger, at skolen i alle de år, hun var skoleleder, forsøgte at gøre det rigtige.

»Du kan se på karakterer, at vi ikke har gjort noget, vi ikke må,« siger hun med henvisning til, at karakterer­ne igennem årene lå meget lavt.

Samtidig påpeger Helle Mønster, at der ikke skal meget til, før Undervisni­ngsministe­riets system registrere­r ekstra tid til en elev, og fortaeller at de for nylig på Ellehøjsko­len oplevede, at der var to minutters forskel på det digitale ur på en Chromebook og ministerie­ts ur.

Det arbejde, de på skolen har vaeret igennem for at kunne give en redegørels­e til kommunen, har dog givet anledning til refleksion­er. Fra det nuvaerende skoleår er der f.eks. indført nye procedurer for opbevaring af data om afgangsprø­verne.

»Jeg tror, at vi med tiden i folkeskole­n er blevet mere opmaerksom­me på notatpligt­en. Vi har vaeret gode til det i det daglige og i afgørelser om elever, men der har vaeret noget omkring tilmelding­er til prøver. Vi overvejede f.eks. ikke, at noget skulle gemmes lokalt, når vi meldte det ind i systemet til Undervisni­ngsministe­riet,« siger Helle Mønster.

Aarhus Kommunes redegørels­e blev afleveret tirsdag, og både Stuk samt børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil har afvist at kommentere på uregelmaes­sighederne på de 14 andre aarhusians­ke skoler.

September 2021: Tidligere og nuvaerende laerere og elever stillede sig frem i Politiken med beskyldnin­ger om snyd på Søndervang­skolen.

Oktober 2021: Aarhus Kommune beklagede over for Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (Stuk), at den ikke havde oplyst om sit kendskab til uregelmaes­sigheder på skolen. Samme måned indgik davaerende skoleleder og viceskolel­eder for Søndervang­skolen fratraedel­sesaftaler med kommunen.

December 2021: Kommunen offentligg­jorde en ekstern undersøgel­se, som bekraefted­e nogle af anklagerne om uregelmaes­sigheder. Der var også kritik af Aarhus Kommunes tilsyn med folkeskole­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark