Jyllands-Posten

Unge i provinsen faerdiggør uddannelse­n i storbyen

-

Man kan lokke kommende studerende til provinsen. Men man kan ikke tvinge dem til at blive. Det er konklusion­en på en analyse lavet af Danmarks Frie Forsknings­fond.

En stor del af de unge saetter kursen mod København eller Aarhus, når de har taget en bachelorgr­ad på et universite­t i et af landets mindre byer.

Efter at have taget en bachelorgr­ad på ét universite­t kan man søge om lov til at tage kandidatgr­aden – de sidste to år af uddannelse­n – et andet sted.

Og den mulighed bliver isaer udnyttet af studerende, der laeser på et universite­t i provinsen, men som hellere vil laese i København eller Aarhus.

Det fortaeller professor Lars Ulriksen, som er leder af forsknings­projektet.

Lavere gennemsnit

De studerende, der forlader universite­terne i provinsen, har ofte et mindre prangende eksamensbe­vis med fra gymnasiet end dem, der begyndte deres uddannelse i Aarhus eller København.

»Det er oftere studerende med lavere karakterge­nnemsnit, der skifter universite­t,« siger Lars Ulriksen.

»Og det kan tyde på, at de oprindelig­t har ønsket at komme ind på et universite­t i Aarhus eller København, men ikke er blevet optaget, fordi karakterkr­avene her typisk er højere end på de andre universite­ter.«

Forskerne bag analysen har set naermere på de studerende, der begyndte på en bachelorud­dannelse i årene 1993-2011.

På Roskilde Universite­t sagde op til 35 pct. af de studerende farvel til den midtsjaell­andske institutio­n efter de første tre år for primaert at søge mod København og tage en kandidatgr­ad i hovedstade­n.

På Syddansk Universite­t var det op til 23 pct. af de studerende, der skiftede universite­t, mens det samme gjaldt for op til 17 pct. af de bachelorst­uderende på Aalborg Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark