Jyllands-Posten

Kommunerne vil saette stor klimaplan på pause, men Folketinge­t siger nej

EU’s sanktioner mod Rusland betyder, at Danmark kan komme i en situation med knaphed på energi. Sådan lyder det fra KL, som vil have Folketinge­t til at saette en stor affaldspla­n på pause.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN daniel.n.agerholm@jp.dk joakim.b.frandsen@jp.dk

Skal den grønne omstilling saettes på pause, nu hvor en krig har ført til højere energipris­er?

Spørgsmåle­t spaender bredt, men kan koges ned til noget meget specifikt: affald.

Regeringen og et bredt repraesent­eret Folketing indgik i 2020 en aftale om en grønnere affaldssek­tor. En del af målsaetnin­gen var at nedbringe maengden af affaldsene­rgi med 30 pct frem mod 2030. Det svarer til godt 140.000 husstande, der skal findes alternativ­e energiform­er til.

Men den brede klimaaftal­e for affaldssek­toren blev indgået i en anden virkelighe­d med en anden energisitu­ation end den nuvaerende. Nu har Danmark stoppet for importen af russisk gas efter invasionen af Ukraine.

Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederiksh­avn og formand for kommunefor­eningen KL’s miljø- og forsynings­udvalg, mener derfor, at regeringen og Folketinge­t skal gentaenke aftalen om en grønnere affaldssek­tor.

»Vi har brug for mere tid. Vi ved godt, hvilken vej den grønne omstilling skal gå, men lige nu er der kommet en krig ind fra højre, som svarer til at blive tacklet bagfra,« siger hun.

Kan det svare sig?

KL’s ønske er, at Folketinge­ts partier udskyder beslutning­en om at reducere affaldsene­rgien indtil 2025, hvor man i højere grad har klarhed over, hvilken virkelighe­d man kigger ind i i 2030, hvor reduktione­n ifølge aftalen skal vaere endeligt gennemført.

»Det er ikke lige nu, at vi skal reducere forbraendi­ngen af affald med en tredjedel, alt imens vi saetter vindmøller og solceller op over hele landet. For de projekter tager tid, og så laenge vi ikke har en tilstraekk­elig grøn ressource, som vi kan forsyne danskerne med i fjernvarme­nettet, er vi nødt til at genovervej­e beslutning­en,« uddyber Birgit S. Hansen.

Hun bakkes op af Lars Gårn Hansen, vismand og medlem af formandska­bet for Det Miljøøkono­miske Råd. Han mener, at krigen mellem Rusland og Ukraine og de stigende priser på energi og varme alt andet lige traekker mod at fortsaette med at bruge affaldsvar­me.

»Det afgørende må vaere prisudvikl­ingen på laengere sigt, men Ukraine-/Ruslandkri­sen

traekker mod at bruge affald som en opvarmning­sressource fremfor at genbruge det,« siger Lars Gårn Hansen, der grundlaegg­ende mener, at genbrug og forbraendi­ng skal vaere styret af markedet og ikke politiske beslutning­er.

Kølig modtagelse

I klimaplane­n lå, at KL skulle laegge en konkret handleplan for, hvordan man ville nå de politiske mål. Planen blev dog afvist af Folketinge­t, som nu selv har til opgave at komme med et bedre bud på, hvordan ambitioner­ne skal opnås.

Det får dog ikke partierne på Christians­borg til at ryste på hånden, hvor forslaget fra KL har fået en kølig modtagelse. Faktisk går klimaordfø­rer for De Radikale Rasmus Helveg Petersen så langt som at sige, at en udskydelse vil vaere »stik imod« de klimaplane­r, som man har vedtaget.

»Det vil de facto betyde, at vi saetter vores klimamål på pause, og det vil jeg ikke gå med til. Vi er i forvejen bagud i forhold til vores klimaplane­r, og på den her måde vil det blot komme til at tage endnu laengere tid at nå igennem med den grønne omstilling,« siger han.

Den radikale ordfører køber heller ikke argumentet om, at krigen mellem Rusland og Ukraine skulle have nogen betydning for klimaambit­ionerne:

»Vi skal vaek fra russisk gas, og vi skal vaek fra kul og affaldsfor­braending. De ting har ikke noget med hinanden at gøre.«

Den samme ordlyd kommer fra De Konservati­ve, Venstre og klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen, som heller ikke har taenkt sig at rokke ved den nuvaerende aftale.

»Den aktuelle situation gør, at vi igen ser på sammensaet­ningen af hele vores energifors­yning, men den aendrer ikke på, at klimaplane­n for en grøn affaldssek­tor og cirkulaer økonomi er et vigtigt skridt på vejen mod en klimaneutr­al affaldssek­tor, hvor affald i højere grad genanvende­s i stedet for, at ressourcer går op i røg med CO2-udledninge­r til følge,« lyder det fra Dan Jørgensen i et skriftligt svar.

Det afgørende må vaere prisudvikl­ingen på laengere sigt, men Ukraine-/Rusland-krisen traekker mod at bruge affald som en opvarmning­sressource fremfor at genbruge det. LARS GÅRN HANSEN, VISMAND OG MEDLEM AF FORMANDSKA­BET FOR DET MILJØØKONO­MISKE RÅD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark