Jyllands-Posten

Uffe Ellemann-Jensen roses af venner og kollegaer i både Danmark og udlandet

Den tidligere Venstrefor­mand turde vise følelser og var ifølge en partikolle­ga et menneske med format. Også politiske modstander­e roser ham.

- VILAS HOLST JENSEN vilas.h.jensen@jp.dk

Uffe Ellemann-Jensen vil blive husket for sit udenrigspo­litiske engagement og sin kamp for at knytte Danmark taettere ind i det internatio­nale samarbejde.

Sådan lyder det samstemmen­de fra venner, kollegaer og tidligere politiske modstander­e.

»Han dannede sig et selvstaend­igt billede af, hvad der var gavnligt for landet, og stod fast på det, uanset hvad der kom af politiske hensyn af bekvemmeli­ghed og taktik,« fortaeller Venstrevet­eranen Bertel Haarder, der mener, at det er sådan, man kender en mand af format.

Uffe Ellemann-Jensen fik 23 såkaldte naeser, da han som udenrigsmi­nister ikke altid førte den danske fodnotepol­itik så helhjertet, som et flertal i Folketinge­t ønskede det. Men også modstanden mod de danske EUforbehol­d har vaeret betegnende for den tidligere Venstre-formand.

»For mig er det en glaede, at Uffe Ellemann-Jensen oplevede, at danskerne her for et par uger siden sagde farvel til et af forbeholde­ne. Det har jo vaeret Uffes store drøm,« siger Venstre-politikere­n Claus Hjort Frederikse­n.

Travl, men opmaerksom

Op mod folkeafste­mningen om det danske EU-forsvarsfo­rbehold i år deltog Uffe Ellemann-Jensen i debatarran­gementer med sin søn, Jakob Ellemann-Jensen, der i dag har taget over som formand for Venstre.

Sønnen beskriver sorgen i et opslag på Facebook. Han fortaeller, at Ellemann-Jensen senior aldrig blandede sig, men gerne gav gode råd, og at han respektere­de, når de ikke blev fulgt.

»Det har vaeret en kaempe styrke for mig at have en, der altid var der, og som selv har prøvet meget af det, jeg har mødt af udfordring­er i tilvaerels­en – både privat og politisk,« skriver han og fortsaette­r:

»Han var travl, da jeg var barn, men han var altid til stede, når han var hjemme.«

Datteren, Karen Ellemann, fortaeller på sin Facebookpr­ofil, at Uffe EllemannJe­nsen var glad for at synge og derfor ønskede sig hjemmeskre­vne lejligheds­sange til sine maerkedage.

Ifølge Mimi Jakobsen, der har siddet i regering med Uffe Ellemann-Jensen, turde den davaerende Venstre-formand vise, at han var et »følemennes­ke«.

»Han kunne blive stiktosset og vise stor glaede, så havde han masser af humor, og han kunne vaere fraek som en slagterhun­d,« siger hun til TV 2.

Per Stig Møller (K), tidligere udenrigsmi­nister, har også prøvet at sidde i regering med Uffe Ellemann-Jensen og beskriver ham over for DR som en »pålidelig« og »loyal« politiker.

Uffe Ellemann-Jensens død er også blevet kommentere­t i udlandet.

»Vi vil altid huske hans ekstraordi­naere engagement for at genetabler­e Estlands uafhaengig­hed og tilknytnin­g til Europa,« skriver Estlands praesident, Alar Karis, på Twitter.

Dansker og verdensbor­ger

 ?? ?? Uffe Ellemann-Jensen fik en raekke naeser, fordi han ikke fulgte Folketinge­ts flertal og tog forbehold i Nato. Her er han på Øresund i forbindels­e med et Nato-jubilaeum i 1989. Foto: Jens Dresling
Uffe Ellemann-Jensen fik en raekke naeser, fordi han ikke fulgte Folketinge­ts flertal og tog forbehold i Nato. Her er han på Øresund i forbindels­e med et Nato-jubilaeum i 1989. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark