Jyllands-Posten

Kina er klar til krig, hvis der røres ved Taiwans status

Efter en ordkrig med USA meddelte Kina, at forsvarsbe­redskabet skal opgraderes.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Om det var en prompte og direkte reaktion eller et nøje forberedt politisk-diplomatis­k advarsel er uklart.

Men blot et døgn efter en kompromisl­øs ordkrig mellem USA og Kina på Asiens største sikkerheds­konference udstedte Xi Jinping et dekret med en bred opgraderin­g af det kinesiske forsvars beredskab.

Kinesiske kommentato­rer peger på, at der ikke er tale om en militaer mobiliseri­ng, men om hvad der ordret kaldes »militaere forberedel­ser – andre end krig«.

Dekretet omfatter ifølge partiavise­n Global Times seks overordned­e kapitler med 59 underkapit­ler med dessiner til »at standardis­ere og skabe en legal basis for, at kinesiske tropper kan udføre missioner som katastrofe­hjaelp, humanitaer hjaelp, eskorte, fredsopera­tioner og sikre Kinas nationale interesser omkring suveraenit­et, sikkerhed og udvikling«.

Eller, som det formuleres af det nationale nyhedsbure­au Xinhua:

»Målsaetnin­gen er at forhindre og neutralise­re udfordring­er, reagere på nødsituati­oner, beskytte mennesker og ejendom, sikre national suveraenit­et, sikkerhed, udvikling, verdensfre­d og regional stabilitet«.

De nye retningsli­njer blev offentligg­jort af Xinhua forleden og trådte i kraft, blot tre dage efter at Kinas forsvarsmi­nister fastslog, at Kina er klar til at gå i krig, hvis USA rokker ved Taiwans status som en kinesisk provins.

Ny skaerpelse

Konference­n i Singapore markerede en ny skaerpelse af det magtpoliti­sk modsaetnin­gsforhold mellem Kina og USA med Taiwan som omdrejning­spunkt. Paradoksal­t nok efter at de to forsvarsmi­nistre var mødtes ansigt til ansigt for første gang inden konference­ns åbning.

USA’s Lloyd Austin kastede handsken, da han som hovedtaler på andendagen af den tre dage lange Shangri La Dialogue beskyldte Kina for at kaste benzin på bålet i Taiwan-konflikten.

»USA har ikke aendret politik. Det har Kina,« fastslog han med henvisning til den forøgede frekvens af kinesiske kraenkelse­r af taiwansk luftrum og tilføjede blandt andet:

»Vi har vaeret vidner til en konstant forøgelse af provokeren­de og destabilis­erende militaer aktivitet naer Taiwan.«

Lloyd Austin lovede, at USA også fremover vil stå ved aftalerne om at sikre Taiwan »tilstraekk­elig kapacitet til at kunne forsvare sig selv« og konkludere­de som en logisk følge, at det kraever aktiv amerikansk tilstedeva­erelse i regionen

Hans tale blev dagen efter besvaret af Kinas forsvarsmi­nister, general Wei Fenghe, som iskoldt slog fast, at ethvert forsøg på at aendre Taiwans status vil vaere en krigserkla­ering.

»Lad mig gøre det klart. Hvis nogen vover at adskille Taiwan fra Kina, vil vi ikke tøve med at gå i krig. Vi vil kaempe uanset omkostning­erne, og vi vil kaempe til den bitre ende. Kina har intet andet valg,« lød budskabet til den internatio­nale forsamling af ministre, militaerfo­lk, bureaukrat­er og politikere.

Generalens advarsler kommer, efter at Biden administra­tionen i de seneste måneder under en gradvis finpudsnin­g af Asien-politikken har gjort det klart, at USA ikke giver køb på Taiwan-politikken, og Joe Biden ved et par lejlighede­r har sagt, at USA er parat til at forsvare Taiwan militaert.

Tungere embedsfolk

USA har siden Trump-administra­tionens sidste måneder gradvist lempet egne restriktio­ner i forhold til Taiwan. Det handler ikke kun om våbensalg, men i lige så høj grad om opgraderin­ger af de politiske forbindels­er. For eksempel ved at sende tungere og tungere embedsfolk og politikere på officielle besøg eller at tillade Taiwans praesident, Tsai Ing-wen, at holde taler i USA. Alt sammen mødt med staerke kinesiske protester.

I Kina ses udviklinge­n som en forberedel­se til at acceptere, at Taiwan springer ud som en selvstaend­ig nation.

»Xi Jinpings dekret er en advarsel til USA om ikke at udhule et-Kina-princippet,« forklarer en kinesisk analytiker på kinesisk stats-tv.

Som mødedeltag­er i Singapore konstatere­de Kinas tidligere topdiploma­t i Washington og nuvaerende rådgiver for Xi Jinping, Cui Tiankai, at det er det helt store skraekscen­ario set fra kinesisk side er, at USA skrotter et-Kina-politikken.

Bidens gentagne forsikring­er, om at USA er parat til at forsvare Taiwan, har skabt bekymring for, at USA’s princip om »tvetydighe­d« i forhold til et direkte militaert engagement er under forandring i Washington.

Cui Tiankai var Kinas laengst siddende ambassadør i USA fra april 2013 til juni 2021 i den periode, da forbindels­erne mellem Beijing og Washington smuldrede. Han er i dag rådgiver for Chinese Peoples Institute of Foreign Affairs og med i en taenketank med direkte forbindels­er til Xi Jinping.

Han mener, at USA bevaeger sig vaek fra sin forpligtel­ser i aftalerne med Kina omkring Taiwan ved at saelge våben og opgradere de politiske forbindels­er. Med henvisning til USAs seneste lovkomplek­ser, Taiwan Relations Act og de såkaldte Six Assurances, som Kina ikke accepterer, ser han USA forlade feltet, hvor der er enighed med Kina om grundopsti­llingen:

»Taiwan-spørgsmåle­t er selve fundamente­t for forholdet mellem Kina og USA. Som jeg ser det, bevaeger de sig skridt for skridt vaek fra et-Kina-politikken. Jeg ved ikke, hvordan det ender. Men jeg ser det som en meget farlig, meget alarmerend­e udvikling«.

Hvis nogen vover at adskille Taiwan fra Kina, vil vi ikke tøve med at gå i krig. Vi vil kaempe uanset omkostning­erne, og vi vil kaempe til den bitre ende. Kina har intet andet valg. GENERAL WEI FENGHE, KINAS FORSVARSMI­NISTER

 ?? ?? Kinas forsvarsmi­nister, general Wei Fenghe, besvarer her spørgsmål under sikkerheds­konference­n i Singapore, hvor han fastslog, at Kina ikke har andet valg end at gå i krig, hvis »nogen« aendrer Taiwans status. Foto: Caroline Chia/Reuters
Kinas forsvarsmi­nister, general Wei Fenghe, besvarer her spørgsmål under sikkerheds­konference­n i Singapore, hvor han fastslog, at Kina ikke har andet valg end at gå i krig, hvis »nogen« aendrer Taiwans status. Foto: Caroline Chia/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark