Jyllands-Posten

Russiske flyselskab­er overvejer at flytte til Tyrkiet for at omgå sanktioner

Tyrkiet bevaeger sig på en hårfin graense, som åbner for beskyldnin­ger om aktivt at forsøge at nyde fordel af krigen, advarer en økonom.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Flere russiske flyselskab­er har tilsynelad­ende fundet en tyrkisk kattelem, så de kan omgå de vestlige sanktioner, som de er blevet ramt af som følge af praesident Vladimir Putins krig mod Ukraine.

Ifølge det amerikansk­e finansmedi­e Bloomberg gaelder det bl.a. Nordwind Airlines og Azur Air, som begge har base i Rusland, men hører under større selskaber, der er kontroller­et af tyrkiske investorer.

Ved at lade moderselsk­aberne etablere et nyt dattersels­kab eller et nyt flyselskab fra Tyrkiet kan Nordwind og Azur i modsaetnin­g til statsejede russiske luftfartss­elskaber som Aeroflot og Rossiya helt lovligt lease fly og få adgang til reservedel­e.

Det er muligt, fordi Tyrkiet som det eneste Nato-land har undladt at indføre sanktioner mod Rusland.

Pegas Touristik, der ejer Nordwind, har allerede haft diskussion­er med leasingsel­skaber om fly til et selskab – formentlig under navnet Southwind.

»Disse fly kan derefter bruges til at fragte russere – ikke bare mellem Tyrkiet og Rusland, men også på nationale ruter og til andre russervenl­ige nationer, hvor risikoen for at få beslaglagt fly vil vaere begraenset,« skriver Matthew Klint bag bloggen ”Live and Lets Fly” om luftfartsi­ndustrien.

En tyrkisk fordel

Ingen af de to russiske selskaber har bekraeftet nyheden. Men hvis de realiseres, er det tvivlsomt, om det er noget, som tyrkerne vil gøre noget for at stoppe.

Russere udgør den største og vigtigste gruppe af feriegaest­er for den tyrkiske turistsekt­or. I 2019 – det seneste år før coronapand­emien – besøgte 7 mio. russere landet, og pga. valutakris­en og en skyhøj inflation på over 70 pct. har Tyrkiet brug for omsaetning­en.

Regeringen i Ankara har derfor kun forsøgt at gøre det lettere for russere at komme til Tyrkiet, som i øjeblikket udgør den eneste luftvej ud af Rusland mod Europa.

I maj fremlagde Turkish Airlines selv planer om at indsaette ekstra flyruter til Rusland. Selskabet venter stadig på de nødvendige godkendels­er fra russiske lufthavne.

Ikke desto mindre ser Tyrkiets unikke position som luftporten til Europa ud til allerede at have givet gevinst. Ifølge ForwardKey­s, et analysebur­eau med fokus på rejsetrend­s, ligger antallet af russiske flybooking­er til Tyrkiet fra juni til august 96 pct. højere end i samme periode i 2019.

»På turistområ­det er Tyrkiet et af de lande, som nyder godt af invasionen i Ukraine, fordi russere stadig kan komme her, mens sanktioner­ne blokerer dem fra andre af deres favoritdes­tinationer,« siger Olivier Ponti fra ForwardKey­s og fremhaever De Forenede Arabiske Emirater og Egypten som lande, som russere ifølge bookingdat­a også flokkes til.

Tyrkiet har parallelt ligeledes udvidet muligheder­ne for russiske turister til at haeve penge i tyrkiske kontantaut­omater. Det sker ved hjaelp af systemet MIR, som Rusland skabte i 2014 pga. frygt for vestlige sanktioner som åbner for beskyldnin­ger om aktivt at forsøge at nyde fordel af krigen,« siger Timothy Ash, en London-baseret økonom fra BlueBay Asset Management.

Et skridt for langt

Hvis regeringen i Ankara også tillader russiske flyselskab­er at flytte adresse til Tyrkiet, vil det nok vaere et skridt for langt, som vil bryde med ånden i sanktioner­ne, vurderer han. I øjeblikket har russiske luftfartss­elskaber stadig langt faerre internatio­nale afgange end tidligere, skriver Simple Flying, et nyhedssite om luftfart.

Aeroflot har f.eks. fået mange af sine leasingaft­aler på fly annulleret. Det har fået Rusland til at beslaglaeg­ge mange hundrede leasede fly og omregistre­re dem. De risikerer imidlertid at blive beslaglagt, hvis de bruges på internatio­nale ruter. I april fremlagde USA også nye sanktioner, som kan udløse bøder eller faengsel til selskaber, som yder service til russisk-opererede Boeing-fly. Det fik i forrige uge Kina til at forbyde udenlandsk-ejede russiske fly i dets luftrum under henvisning til bekymring for mangel på vedligehol­delse og usikkerhed om ejerforhol­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark