Jyllands-Posten

Britisk minister er gået til kamp mod hjemmearbe­jde

Jyllands-Posten har mødt en britisk minister og en fagforenin­gsleder med diametralt modsatte holdninger til hjemmearbe­jde. Ministeren efterlod breve på tomme skrivebord­e.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Garry Graham er nummer to i en af Storbritan­niens største fagforenin­ger, Prospect Union.

Han er samtidig et godt eksempel på det, mange briter hylder som hybridarbe­jde, men som regeringen nu forsøger at saette en stopper for.

Hybrid- eller hjemmearbe­jde er blevet så populaert i Storbritan­nien, at usaedvanli­gt mange briter sammenlign­et med andre europaeere gør meget for ikke at vende tilbage til kontorer, der ofte ligger langt fra bopaelen. Mange benyttede pandemien til at flytte vaek fra de dyre huslejer og huspriser i London.

Den 54-årige Graham arbejder i fagforenin­gens hovedkvart­er i London tre eller fire dage om ugen og en eller to dage i sit hjemmekont­or.

»Jeg bor i Hitchin i Hertfordsh­ire nord for London. Det er halvanden time vaek med tog, så de dage, jeg arbejder i London, bruger jeg tre timer på at pendle,« siger vicegenera­lsekretaer­en, hvis holdninger bestemt ikke deles af den ansvarlige minister i Boris Johnsons britiske regering.

Fagforenin­gen Prospect Union har 130.000 medlemmer, hvoraf ca. 30.000 er offentligt ansatte. Mange af dem søgte under nedlukning­en af samfundet under corona-pandemien ud af London eller blev hjemme i deres bolig. Nu efter pandemien har de svaert ved at vende tilbage.

»Hybridarbe­jde er en god idé, hvad enten det er to eller tre dage hjemme og resten på kontoret. Alle vores undersøgel­ser viser, at folk arbejder flere timer derhjemme, og der er ingen beviser på, at produktivi­teten skulle vaere faldet. Faktisk peger meget på, at det modsatte er tilfaeldet,« fastslår Graham.

Ministeren er uenig

Den britiske minister med ansvar for at sikre en effektiv statsadmin­istration er uenig.

Den konservati­ve Jacob Rees-Mogg blev kritiseret af fagforenin­gerne for at vaere patroniser­ende, stupid og uprofessio­nel, da han lagde breve på skrivebord­ene til medarbejde­re, der ikke mødte op på arbejde.

»Jeg sendte faktisk kun tre breve til ansatte, som arbejder i en anden bygning. Med teksten, at jeg var ked af, at de ikke var der, da jeg kom forbi. Samme besked, som man efterlader i folks postkasser under en valgkamp, når de ikke er hjemme,« siger han og fortsatte:

»Det virkede. Den ansvarlige for afdelingen forsikrede, at de pågaeldend­e ville vende tilbage til kontoret. Fagforenin­gerne hadede det, men det var forventeli­gt. Hele deres eksistensb­erettigels­e er at overbevise folk om ikke at arbejde. De er med til at give den offentlige sektor et dårligt image.«

Rees-Mogg haevder, at han ikke i princippet er modstander af hjemmearbe­jde i nogle dage, men han undrer sig over, at mange specifikt ønsker at arbejde hjemme på mandage eller fredage.

»Det er ikke ligefrem opmuntrend­e og tyder på en forkert holdning til arbejde.

Man får det indtryk, at det er lange weekender, der traekker,« siger Rees-Mogg.

Lange ventetider på kørekort

Ifølge ministeren er isaer de unge ivrige efter at komme tilbage på arbejde. Hvis man bor i et lille vaerelse og deler køkken og bad, er det ikke gode arbejdsbet­ingelser at arbejde hjemme. Desuden laerer man af at vaere sammen med kolleger:

»Der er klare fordele for de unge på arbejdsmar­kedet ved at møde op fysisk. Der er også beviser for, at kreativite­ten falder, når man sidder alene derhjemme. Men det virkelige problem er, at nogle dele af statsappar­atet ikke leverer det, de skal, fordi folk ikke kommer på arbejde.«

Han naevner kontoret for kørekort, der ikke åbnede posten i et par måneder og nu er langt bagud, skifterett­en, der har et langt efterslaeb og kontoret for offentlig vaerger, hvor det nu tager 140 dage og ikke 40 som tidligere at få en afgørelse.

»Så det ville vaere skønt, hvis vi kunne sige, at alle dele af statsappar­atet fungerer upåklageli­gt, når alle arbejder hjemme. Men desvaerre får den britiske befolkning ikke de serviceyde­lser, den har krav på,« fastslår Rees-Mogg.

I den modsatte lejr mistaenker fagforenin­gsbossen kritikken for at haenge sammen med en plan fra ministeren om at reducere antallet af funktionae­rer i statsadmin­istratione­n med 91.000. Det er ca. en af fem af de nuvaerende ca. 450.000. Målet er at spare penge for at saenke skatterne.

»Det er det laveste niveau siden Anden Verdenskri­g, selv om administra­tionen har fået langt flere opgaver,« siger Garry Graham og beskylder regeringen for at manipulere med sandheden.

Masser af hans medlemmer har passet deres job under pandemien, fordi de f.eks. arbejder i forsvaret, med motorvejsn­ettet, atomsikker­hed eller som flykontrol­lører.

»Vi har aldrig anbefalet 100 pct. hjemmearbe­jde. Vi anbefaler fleksibelt arbejde, som gør det muligt at tilbringe noget tid i kontoret og tid derhjemme,« siger han og peger på, at fleksibili­tet er en af attraktion­erne for offentligt ansatte, der ikke kan konkurrere med det private på lønninger.

 ?? ?? Der er stadig traengsel på Waterloo Station i London, selv om borgerne i Storbritan­nien i højre grad end i andre europaeisk­e lande stadig foretraekk­er at arbejde hjemmefra. Foto: Andy Rain/EPA
Der er stadig traengsel på Waterloo Station i London, selv om borgerne i Storbritan­nien i højre grad end i andre europaeisk­e lande stadig foretraekk­er at arbejde hjemmefra. Foto: Andy Rain/EPA
 ?? ?? Garry Graham, nummer to i fagforenin­gen Prospect Union. Foto: Jørgen Ullerup
Garry Graham, nummer to i fagforenin­gen Prospect Union. Foto: Jørgen Ullerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark