Jyllands-Posten

HJEMMEARBE­JDE

- Kilde: Office for National Statistics

84 pct. af ansatte, der arbejdede hjemmefra under pandemien, vil fortsaette med delvist at arbejde hjemme.

24 pct. af alle ansatte benyttede sig i maj 2022 af såkaldt hybrid-arbejde. Antallet af ansatte, der udelukkend­e arbejder hjemme, er faldet fra 22 til 14 pct.

»Jeg kender ingen, der kun vil arbejde hjemme. Derimod kender jeg mange, der siger, at hjemmearbe­jde ikke er det nirvana, man påstår. Den sociale isolation rammer nogle psykisk. Så vi bruger kraefter på at støtte medlemmern­e,« siger Garry Graham.

Han beskylder Rees-Mogg for at gøre alt for at skabe negative overskrift­er om statens funktionae­rer. Offensiven mod hjemmearbe­jde er blot en ny måde at kritisere offentligt ansatte uden beviser.

En elendig stemning er ikke blevet bedre af, at Rees-Mogg gerne vil fratage hjemmearbe­jdere det tillaeg, de får for at arbejde i London.

»Det er ikke op til mig at fjerne tillaegget, men folk skal leve op til deres kontrakter, og de kraever, at de møder op på arbejde. Man kan ikke både blive vaek og kraeve et tillaeg,« siger han.

Ministeren forsvarer nedskaerin­gerne i antallet af ansatte med, at der ikke er beviser for, at servicen er blevet bedre i de sidste seks år på trods af ansaettels­en af flere medarbejde­re:

»Vi ansatte flere under brexit og covid.

Det var der en god grund til. Nu er grunden forsvundet, men de er der stadig. Vi har f.eks. stadig folk, som blev ansat, da Storbritan­nien var formand for G7 for to år siden.«

Han er mildt sagt irriteret over, at ledelsen af Bank of England tillader sine medarbejde­re at arbejde hjemme fire dage om ugen.

Britisk saertilfae­lde

Ifølge Financial Times viser undersøgel­ser, at trafikken til og fra arbejde i Storbritan­nien stadig er 20 pct. under niveauet før pandemien.

Det svarer til situatione­n i USA og Canada, men ikke i en raekke andre lande. I Spanien og Frankrig er pendling faldet med 9 pct., i Tyskland og Japan med 7 pct. og i Italien med 6 pct.

En del af forklaring­en er måske, at mange briter arbejder i dele af serviceind­ustrien, hvor det faktisk er muligt at arbejde hjemmefra.

Men en talsmand for premiermin­ister Boris Johnson fastslog forleden, at regeringen gør alt for at opmuntre folk til at komme tilbage på arbejde.

Ifølge Anthony Painter, der er direktør for et management-institut, er 89 pct. af direktører tilhaenger­e af delvis hjemmearbe­jde.

»Alle de gamle argumenter om, at det er nødvendigt at møde op på kontoret fem dage hver uge, er smuldret under pandemien,« siger han til avisen Times.

Freespace, der holder øje med udnyttelse­sgraden af kontorer, fastslår over for avisen, at 83 pct. af kontorer er genåbnet, men kun 29 pct. af skrivebord­ene er bemandede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark