Jyllands-Posten

Dansker og verdensbor­ger

-

Uffe Ellemann-Jensen åbnede Danmark mod de nye, mere liberale og demokratis­ke tilstande, der banede sig vej internatio­nalt op gennem 1980’erne og kulminered­e med Berlinmure­ns fald og Sovjetunio­nens sammenbrud. Han koblede Danmark på hele dette verdenshis­toriske opbrud med sit vid og sit vidsyn, sin uforfaerde­thed og sit ideologisk­e fundament, der var så staerkt, at det var noget af et saersyn i et Danmark haerget af mange års middelmådi­ghed og laveste faellesnae­vner i Anker Jørgensen-aeraen.

Uffe – som alle kaldte ham, selv om han også blev beskyldt for at vaere elitaer – tog sig af udenrigspo­litikken, de store idékampe og isaer Europa, mens hans partner, statsminis­ter Poul Schlüter, var den drevne pragmatike­r, der på hjemmebane­n holdt sammen på umage regeringsk­onstellati­oner og forestod oprydninge­n efter det socialdemo­kratiske fallitbo. De to står stadig som det staerkeste makkerpar i nyere dansk parlamenta­risme, og deres indbyrdes arbejdsdel­ing er en vigtig del af forklaring­en. Ellemann leverede visionerne; Schlüter bundtraekk­et.

Uffes egen far, folketings­mand Jens Peter Jensen (V), sagde engang kaerligt om sønnen, at der var for meget Ellemann og for lidt Jensen over ham. Det var faktisk meget praecist – i hvert fald for det Christians­borg, som var dengang. Han polarisere­de som sjaeldent set. Han hentede den store verden hjem til kongeriget og insistered­e på, at også lille Danmark skulle gøre en forskel. Deraf de 23 Nato-fodnoter, som det sikkerheds­politiske flertal omkring S og R tvang ham til at fremføre i Bruxelles i en iskoldt udtaenkt indenrigsp­olitisk manøvre. Han bar dem flot og stolt og var naturligvi­s den, der landede på den rigtige side af historien. Både S og R har siden lagt afstand til deres moralsk anløbne fodnotepol­itik. At Uffe stod fast, da det virkelig gjaldt og for mange svigtede, var hans stjernestu­nd som udenrigsmi­nister.

Ellemann var bare den helt rette til på Danmarks vegne at bestyre de monumental­e omvaeltnin­ger, der i hans år markerede den endelige afslutning på efterkrigs­tiden. Frihed blev virkelig skrevet med stort i de år. Opgøret med de store, forstenede systemer var lige ham. Han gik forrest med anerkendel­sen af de baltiske landes selvstaend­ighed, og han nydefinere­de Danmarks forhold til Tyskland. Hans Europavisi­oner led åbenlyst nederlag ved Maastricht-afstemning­en i 1992, men det var også Ellemann, der var mand for at rydde op på de indre linjer i Bruxelles. Det var et privilegiu­m for ham personligt, men også for Danmark, at han kunne vaere udenrigsmi­nister over hele dette lange straek 1982-1993 og fastholde en sjaelden kontinuite­t.

Han trådte tilbage, da der manglede et par håndfulde faerøske stemmer ved valget i 1998, og han gjorde også her det rigtige. Hans efterfølge­nde håndtering af sit politiske otium var rent ud eksemplari­sk. Under Muhammed-krisen, da gemytterne var i kog, kom han i konflikt med denne avis. Han satte det selv på en faengende formel om, at vi har ytringsfri­hed, men ikke ytringspli­gt, og lige så langt det var fra avisens holdning dengang, så tydeligt blev det, at både Ellemann og Jyllands-Posten kom i bevaegelse i årene derefter.

Uffe Ellemann-Jensen er ikke alene formentlig den bedste udenrigsmi­nister, Danmark nogensinde har haft. Han var også noget så sjaeldent som en kosmopolit­isk hjemmefødn­ing. Han elskede sit Danmark, og han elskede den store verden. Hans solide aftryk på historien skyldes hans suveraene måde at kombinere sine to sider på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark