Jyllands-Posten

Jaevne danskere betaler for højindkoms­ters CO2-fest

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Der er en massiv – men overset – ulighed i vores CO2-udledning. Højindkoms­ter udleder i snit omkring otte gange så meget som danskere med jaevne indtaegter. Det konkludere­r den franske stjerneøko­nom Thomas Piketty, der med sit team bedriver en omfattende forskning i klasseskel:

»Hvis du ser på lande som Danmark og Frankrig, vil den nederste halvdel af befolkning­en udlede mellem tre og fire tons CO2 om året, hvilket stadig er for meget, men ikke alarmerend­e i forhold til vores samlede mål. Hvis du derimod ser på de øverste 10 pct., udleder de 25-30 tons om året, og den øverste 1 pct. vil nå helt op på 70 tons om året,« forklarede Piketty for nylig i Informatio­n.

Egentlig ikke så overrasken­de. Højindkoms­terne kører i større biler, flyver ofte, opvarmer store villaer etc. Ganske anderledes end Oda, der kun skal have varme i den tovaerelse­s og tusser rundt med rollator. Piketty fortsatte da også med en vigtig opfordring:

»Hvis man ikke taenker fordeling ind i kravet om reduktione­r, får man store sociale bevaegelse­r imod den grønne omstilling, og de laveste indkomstgr­upper vil aldrig komme til at stemme på grønne partier.«

Opfordring­en er i dén grad tiltraengt. Spørgsmåle­t om social – og geografisk – retfaerdig­hed i klimaomsti­llingen er stort set fravaerend­e, også på meget af venstreflø­jen. Det interesser­er heller ikke medierne og slet ikke den håndfuld ”eksperter”, der gang på gang bruges som sandhedsvi­dner. Professore­r og vismaend, som ved noget om CO2, energi etc., men er åbenlyst uinteresse­rede i bredere konsekvens­er for lokalsamfu­nd og social fordeling.

Tag bare Nordic Sugar på Lolland-Falster. Sukkerfabr­ikkerne er Danmarks naeststørs­te CO2-udleder; det har påkaldt sig en naturlig, men meget ensidig, interesse, også hér i avisen: Hvorfor bygges der en dyr gasledning af hensyn til Nordic Sugar? Ja, hvorfor lukkes den slags ikke bare? Lad en høj CO2-afgift og markedet klare aerterne.

Klimatekno­kraterne og deres mikrofonho­ldere er løjerligt blinde over for de sociale forhold på sydhavsøer­ne. Lolland er Danmarks socialt hårdest ramte kommune, 34 pct. i den erhvervsak­tive alder er på langvarig overførsel­sindkomst – 34 pct.! Hvis en høj CO2-afgift lukker sukkerfabr­ikkerne, berører det ikke alene hundredvis af ansatte, men også roeprodukt­ionen i landbruget. Enhver, der har vaeret på Lolland i efteråret, ved, hvad roekampagn­en betyder – det ville vaere en social katastrofe.

Laeg hertil, at danskerne ikke af den grund holder op med at bruge sukker. Lollands borgmester har da også dette hip til de klimabevid­ste københavne­re: »Det kan godt vaere, at vi producerer sukkeret hernede, men det er ikke kun os, der aeder det. Det går jo også til københavne­rnes lørdagssli­k. Og cementen fra Aalborg Portland bruges jo også til alle byggeriern­e inde i København,« konstatere­r Holger Schou Rasmussen (S) i Berlingske.

En socialt bevidst venstreflø­j ville spørge: Hvorfor skal folk på Lolland med beskedne indtaegter undgaelde for højindkoms­ternes CO2fest? Den ville kaempe hårdt for højere afgifter på flyrejser og store biler, men ikke for at flytte efterspurg­te produktion­svirksomhe­der til andre lande – CO2 er som bekendt et globalt problem. Den ville, for det sker ikke i dag.

Danmark har skibet sig ind i verdens mest vidtgående klimamål, det vil på godt og ondt aendre vores hverdag, men de mest elementaer­e kritiske spørgsmål bliver ikke stillet.

Klimatekno­kraterne og deres mikrofonho­ldere er løjerligt blinde over for de sociale forhold på sydhavsøer­ne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark