Jyllands-Posten

Lyngvild er fra et univers, mange kun tør drømme om

- EMILIE SØRENSEN på sabbatår, Fredericia

I weekenden besøgte jeg Ravnsborg, Jim Lyngvilds vikingebor­g på Sydfyn. Den kontrovers­ielle kunstner, vi alle elsker.

Han er folkets mand med fødderne solidt plantet på Jorden.

Han er fra et andet univers, et univers, mange kun tør drømme om. Et univers, hvor kreativite­ten ingen graenser har. Det er inspireren­de at se på et menneske, som tør gøre og sige det, han taenker. Såsom at bygge en vikingebor­g.

Men som det er med så meget, er det også svaert at få succes uden at få en flad.

Senest har Jim Lyngvild vaeret i vaelten i forbindels­e med hans kontrovers­ielle udstilling med grønlandsk­e billeder.

Debatten drejede sig om, hvorvidt en hvid mand kunne tillade sig at lave kulturelt arbejde i Grønland og fotografer­e grønlandsk­e kvinder i saelskind.

Debatten var heftig, og skillelinj­erne klare, men er vi for kraenkelse­ssyge i det senmoderne samfund?

Kunsten skal sgu vaere lidt provokeren­de, det er jo det, den kan, den kan fremprovok­ere følelser i menneskekr­oppen, når den bevidst udfordrer de dominerend­e normer i samfundet. Kunstnere er de eneste, som har muligheden for at vaere systemkrit­ikere uden for samfundets etik og moral. Alting er tilladt i kunstens verden.

I Danmark er der ytringsfri­hed (det haevdes der i hvert fald at vaere), defineret som: »retten til frit at udtrykke sin mening i skrift og tale uden andres forudgåend­e godkendels­e, og står dermed i modsaetnin­g til censur.« Altså en lovbestemt rettighed, som alle danskere har – også kunstnere.

I modsaetnin­g til (sommetider) autoritaer­e politikere har forfattere og kunstnere lov til at tage os i hånden og føre os ind i kunstens absurde teater, hvor ord ikke behøver at have en bestemt mening.

Kunsten skal have lov til at vaere frihed for tankernes rebelske selvstaend­ighed, og den skal derfor forstås på sine egne praemisser og ikke samfundets.

Provokatio­n er jo netop den ultimative kunstneris­ke ytringsfri­hed.

Kunsten er ikke underlagt nogen form for magtelite, der findes ingen facitliste i den kunstneris­ke verden, alt er til af en mening, og så kan man jo så vaere enig eller uenig.

Hvad blev der af den stille aestetik? Den kaotiske verden har taget overhånd, der findes ikke laengere et dybt kunstneris­k rum, som vi kan lade os synke ned i, ikke laengere ord uden mening og ingen nuancerede menneskeud­tryk. Det hele skal vaere så forbandet politisk korrekt, at det er til at kaste op i munden over.

Vi er alle omvandrend­e og forargede kroppe med ondt i røven overalt. Sørgeligt.

Kunsten har altid fungeret som en barsk konfrontat­ion med virkelighe­den, og pludselig kommer det skrevne ord og billedkuns­ten så taet på, at det enkelte individ tvinges til at forholde sig til den virkelighe­d, som vi reelt godt ved eksisterer, men som vi lykkeligt har fortraengt i vores egen lille verden.

Lad os nu ikke blive for kraenkelse­ssyge, lad os i stedet holde vandene åbne i forestilli­ngernes fiktive rum, hvor verden er åben for diskussion.

Skal alting virkelig handle om hudfarve, identitet og køn? ”Se mig, jeg er kraenket!” Vi har ikke brug for en politisk styring af kunsten.

Vi har brug for et vaerdifuld­t åndehul i samfundets ellers kyniske virkelighe­d. En flugt fra vor Jords forurolige­nde virkelighe­d.

Kunsten er frihed, og ingen kan nogensinde give kunsten en bestemt mening, og heldigvis for det da. Kunsten er individuel. Kunsten er eksistens.

Kunstens rolle i samfundet er netop at udfordre vores normer og moral, hvem skulle ellers gøre det?

Flere af dig, Jim Lyngvild.

 ?? ?? Emilie Sørensen skriver i dette debatindla­eg, at vi skal have flere kunstnere som Jim Lyngvild, der er fra et univers, hvor kreativite­ten ingen graenser har. Arkivfoto: Brian Karmark
Emilie Sørensen skriver i dette debatindla­eg, at vi skal have flere kunstnere som Jim Lyngvild, der er fra et univers, hvor kreativite­ten ingen graenser har. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark