Jyllands-Posten

Lav et behandling­sministeri­um

- OLE KRABBE OLESEN cand.merc., Malling

Målet med strukturre­formen i 2007 var at fastholde regionerne, som er kraftig bemandet med folkevalgt­e venstrefol­k og socialdemo­krater. Det er dybt uetisk at fastholde en behandling­sstruktur, som har vist sig at vaere komplet uegnet til at behandle syge mennesker.

Ved strukturre­formen i 2007 fik Folketinge­t og regeringen det strategisk­e og bevillings­maessige ansvar, men overlod desvaerre det det operatione­lle ansvar til regionerne. Det var en stor fejl. Regionerne brugte naerhedspr­incippet til at få lokalbefol­kningen til at kraeve regering og Folketinge­t penge til de nødvendige tiltag, som ingen af de enkelte regioner på noget tidspunkt selv har formået at løse. Det helt groteske er, at de 5 regioner ikke har formået at etablere et patientreg­istrerings­system, der kan samarbejde regionerne imellem. Gidslerne er stadig syge mennesker, som bliver mere og mere syge i et sygt system, hvor ingen reelt tager et ansvar. Nogle dør, inden de kommer i behandling. Nogle fejlbehand­les, hvilket der desvaerre er alt for mange helt groteske eksempler på.

Når venteliste­rne bliver for lange, råber regionspol­itikerne på flere penge. Hvis der er snavs på hospitaler­ne, skaelder landspolit­ikerne ud på regionspol­itikerne. I den politiske andegård står politikere og råber efter hinanden, mens patientern­e på hospitalsg­angene forbløder - eller forgår i skidt.

Der må oprettes et behandling­sministeri­um. Vi skal kunne blive behandlet i Danmark, hvis vi er syge.

Her må menneskeli­v taeller højere end politiske ønsker om at fastholde en syg behandling­sstruktur. Det er tabu i Danmark at tale om at nedlaegge regionerne. For mange socialdemo­krater og venstrepol­itikere hygger sig med regionsarb­ejde uden at reelt at have et ansvar. Sidst har regionsfor­manden for Region Midt – formanden for de 5 regioner - vist, hvor hurtigt han kan komme hen til håndvasken. Løsningen er derfor at lade regionalpo­litikerne sidde. Dog kun, hvis de uskadeligg­øres. Det kan ske ved, at hele behandling­ssystemet laegges under et behandling­sministeri­um, som koordinere­r hele det system, som regering og folketing i dag har det strategisk­e og økonomiske ansvar for. Regeringen skal også have det operatione­lle ansvar.

For hvert af de 6 gigantsyge­huse nedsaettes en bestyrelse. Bestyrelse­rne skal vaere på 5 medlemmer og f.eks. vaelges således: Patientfor­eningen – født formand; laegerne - født naestforma­nd. Sygeplejer­sker og andet plejeperso­nale, portører og andet hjaelpeper­sonale samt Falck. Hvert af de 6 gigantsyge­huse er sammen med de enkelte kommuner ansvarlige for de decentrale efterbehan­dlingssted­er/ plejecentr­e.

Bestyrelse­rne for de enkelte gigantsyge­huse referer til Behandling­sministeri­ets koordinati­onsudvalg. De nuvaerende regionsmed­lemmer får som opgave at udpege regionale områder til vedvarende energi i samarbejde med landmaend, beboere, investorer og forsynings­selskaber. Endvidere skal regionsråd­ene sammen med staten planlaegge og udvikle de overordned­e transforma­tionsnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark