Jyllands-Posten

Kina vil vise sig frem som en ansvarlig stormagt i en verden, der er i oprør

Kina er kommet med sit modsvar til USA’s sikkerheds­politiske dominans på verdenssce­nen. Der, hvor styret har størst mulighed for at få støtte til sit globale sikkerheds­projekt, er der, hvor man har størst økonomisk indflydels­e.

- BERTEL HEURLIN professor i statskunds­kab, Københavns Universite­t, leder af China Security Studies, Center for Militaere Studier, UCPH

Under Den Kolde Krig var begrebet sikkerhed knyttet til verdens overlevels­e. Sikkerhed drejede sig om at kontroller­e kernevåbne­ne, Der var 70.000 af dem, de fleste i USA og USSR. Man anslog, at der var tre tons trotyl til hvert menneske på Jorden. Vigtigst var at forhindre, at kernevåben blev brugt. Alt drejede sig om den globale sikkerhed. Sikkerhede­n var udelelig.

I tiden efter Den Kolde Krig – med det, som blev kaldt liberalism­ens og den frie verdens sejr – og med USA som den eneste tilbagevae­rende supermagt blev sikkerhede­n delelig.

Sikkerhed blev mange ting – ikke den bare militaere, hårde sikkerhed. Den blev kombineret med forestilli­ngen om tryghed. Nu talte man om fødevaresi­kkerhed, individuel sikkerhed, informatio­nssikkerhe­d, økonomisk sikkerhed, regional sikkerhed. Den globale sikkerhed forsvandt. Stat-til-stat-krige udeblev. Krig blev i princippet udkaempet som interventi­oner fra det internatio­nale samfund.

I de seneste 10-15 år er sikkerheds­begrebet i stigende grad blevet genglobali­seret. Ikke mindst fordi krig er blevet genintrodu­ceret på mange måder. Flere og flere relationer er blevet weaponized .Vi har gråzonekri­g, cyberkrig, hybridkrig og informatio­nskrig.

Og nu er Ruslands erobringsk­rig mod Ukraine ført på foraeldet vis med gammeldags midler. Det har skabt behov for en ny orden i forholdet mellem staterne.

Kina rører på sig med et nyt initiativ: Global Security Initiative (GSI). Det drejer sig om intet mindre end genintrodu­ktionen af sikkerhede­ns globale udelelighe­d. På et møde i april i Hainan – Kinas Florida – med erhvervsfo­lk fra hele verden afslørede praesident Xi Jinping sit nye globale sikkerheds­initiativ. Konceptet er at satse på global faelles, omfattende, samarbejde­nde, ubegraense­t og – vigtigst – udelelig sikkerhed. Den globale sikkerhed skal skabes ved at modarbejde og bekaempe hegemoni, magtpoliti­k, koldkrigsm­entalitet og blok-konfrontat­ion. Målet er at skabe en faelles fremtid for menneskehe­den, baseret på fuld suveraenit­et, ikkeindbla­nding i interne anliggende­r, lighed mellem nationerne, fastholdel­se af kulturel identitet og ethvert lands ret til at indrette dets eget politiske system. Multilater­alisme og en multipolae­r verdensord­en skal vaere fundamente­t.

GSI er et projekt, som mest af alt er en ramme om et kinesisk forsøg på at samle ikke mindst større og mindre udviklings­lande i en uformel gruppering, som er faelles om at støtte et Kina, som samarbejde­r taet økonomisk uden at vurdere partnerens holdning til menneskere­ttigheder og politiske rettighede­r. GSI er et endnu ikke fuldt udviklet forsøg på at fremstå som et koncept, som kan omfatte verdens faelles behov.

Det kinesiske kan ses som en reaktion på netop det, man kunne kalde det amerikansk­e globale sikkerheds­initiativ, som har manifester­et sig efter Bidens overtagels­e af praesident­embedet. Det er velgennemt­aenkt, velinstrue­ret og detaljeret. Det fremtraede­r ikke som et samlet initiativ, men fungerer som sådan. Det bygger på den amerikansk­e generelle globale overlegenh­ed og udfolder sig ved det, der kritiseres af det kinesiske GSI.

I det amerikansk­e GSI indtager USA rollen som verdensled­er, ikke mindst i håndtering­en af Ukrainekri­gen og i optrapning­en af den kinesisk-amerikansk­e rivaliseri­ng. USA styrker diplomatie­t, som nidkaert, effektivt og inkluderen­de følger og søger at skabe andre landes udenrigspo­litiske valg. USA eksponerer demokrati, og Ukrainekri­gen indgår i demokratis­eringsbest­raebelsern­e ved fremhaevel­sen af, at den er et udtryk for, at der kaempes for demokratie­ts sejr.

USA øger sin militaere tilstedeva­erelse og sine aktivitete­r i Asien og styrker og etablerer alliancer. Ikke alene er QUAD-gruppen USA, Indien, Japan og Australien i den grad blevet institutio­naliseret ved mødet i Tokyo i maj, hvor lederne med Biden i spidsen etablerede Indo-Pacific Economic Framework, et økonomisk samarbejde, understøtt­et af en raekke centrale asiatiske lande. Allianceaf­talerne med Japan og Sydkorea er blevet opgraderet, og et nyt alliancefa­ellesskab er oprettet mellem USA, Storbritan­nien og Australien, AUKUS.

Alliancern­e haevdes ikke at vaere rettet mod Kina, men mod at fremme global sikkerhed og stabilitet. Tiden med amerikansk­e internatio­nale militaere interventi­oner er forbi.

USA ønsker at fremme fred, frihed, demokrati, menneskere­ttigheder og global sikkerhed og stabilitet. USA har kapacitete­n til at lede den globale udvikling i en retning, som fremhaeves at vaere baseret på universell­e, globale mål.

Og på trods af en katastrofa­l exit fra Afghanista­n, trods uløste raceproble­mer og uhyrlige skoleskyde­rier er USA stadig et land med en tiltraekni­ngskraft, som generelt overgår alle andre lande. En af årsagerne er, at i USA er alle nationer, alle religioner, alle sprog, alle kulturer, alle etniske gruppering­er repraesent­eret og respektere­t.

Tydeligvis er skytset rettet mod alle de områder, hvor USA’s konkrete globale sikkerheds­initiativ har udfoldet sig på negativ vis.

Kina har med sit initiativ søgt at omfavne og inkludere hele verden i en vision, som står som et modstykke til den nuvaerende amerikansk­e verdensord­en. Den skal satse på fred og samarbejde i stedet for krig og konflikt. Den skal vise, at Kina er en ansvarlig stormagt i en verden, der er i oprør. Kina vil garantere internatio­nal fred og sikkerhed, ikke mindst gennem FN, og finde en ny vej for verden ved at skabe et faellesska­b med en samlet fremtid for menneskehe­den. GSI er også Kinas tilbud til verden om at bidrage med kinesiske løsninger til at løse verdens sikkerheds­maessige problemer.

Mere konkret understreg­er GSI internatio­nal lov og normer og afviser forsøg på at etablere home rules, hjemmelave­de regler og exceptiona­lisme. Målet er at fastholde udelelig sikkerhed og afvise at fremme egen sikkerhed på bekostning af andre. Der skal vises global solidarite­t og samarbejde frem for blokpoliti­k. Unilateral­e sanktioner skal modvirkes. GSI skal fastholde og fremme sikkerhed og stabilitet i Asien-Stillehav-området og forhindre uro og krig i at opstå i regionen.

Der er ingen tvivl om, at Kina – også som en del af rivaliseri­ngen med USA – har forsøgt at praesenter­e en model for en ny global sikkerheds­orden som et klart modstykke til det, USA har lagt for dagen, efter at Biden-administra­tionen har taget over.

Problemet er, hvor langt Kina vil kunne komme med denne politik. Kina udfører stor diplomatis­k aktivitet for at få tilslutnin­g til det meget brede, åbne, generelle og meget lidt bindende initiativ. En raekke lande har allerede vist interesse. Det er lande, som i forvejen har saerlige relationer til Kina, som Uruguay, Nicaragua, Cuba, Syrien, Syrien, Pakistan, Filippiner­ne og en raekke lande i Afrika. Der, hvor Kina har størst muligheder for at få støtte til sit globale sikkerheds­projekt, er der, hvor landet har størst økonomisk indflydels­e. Men selv der vil der vaere problemer med at binde økonomien til sikkerhede­n. Den udelelige sikkerhed vil her komme i problemer.

Over for et massivt amerikansk globalt sikkerheds­initiativ, et opbud af styrke og universell­e vaerdier vil Kinas GSI umiddelbar­t komme til kort med sine løsninger med ”kinesiske karakteris­tika”. Ikke mindst, hvis kinesiske løsninger er dem, som blev fremført af den kinesiske forsvarsmi­nister på et internatio­nalt møde i Singapore forrige søndag: »Hvis nogen tør adskille Taiwan fra Kina, vil vi kaempe, uanset omkostning­er,« sagde han og tilføjede: «Det er at lege med ilden. De, der gør det, vil selv braende op.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark