Jyllands-Posten

Gaelden til det offentlige er rekordstor: Flertal forsøger igen at knaekke kurven

Gaeldsstyr­elsen skal have bedre muligheder for at lave lønindehol­delse og afskrive gammel gaeld, fremgår det af aftaleudka­st.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Et politisk flertal på Christians­borg indgik søndag en aftale, der skal nedbringe danskernes galopperen­de gaeld til det offentlige i form af f.eks. skatterest­ancer, politibøde­r, licens og underholds­bidrag.

Det oplyser skattemini­ster Jeppe Bruus til Jyllands-Posten.

Detaljerne ventes praesenter­et mandag, men JyllandsPo­sten er i besiddelse af et aftaleudka­st, og Jeppe Bruus bekraefter, at indholdet i overskrift­sform er identisk med den endelige aftale.

»Det handler først og fremmest om at knaekke gaeldskurv­en og sikre os, at flere danskere kommer af med deres gaeld,« siger Jeppe Bruus, der ifølge eget udsagn er »rigtig, rigtig glad« for, at aftalen er faldet på plads.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, de Radikale, Venstre og De Konservati­ve, men Jeppe Bruus forventer, at flere partier vil tilslutte sig den.

Den betyder bl.a., at Gaeldsstyr­elsen, der inddriver gaelden på vegne af det offentlige, får udvidet sine muligheder for at inddrage en del af skyldneres lønudbetal­inger til gaeldsafvi­kling.

Det gaelder også for folk med de laveste indkomster.

»Hamrende asocialt«

Hidtil har styrelsen kun kunnet foretage lønindehol­delse på visse gaeldspost­er, men nu skal alle typer gaeld til det offentlige vaere omfattet, og den strammere kurs over for denne gruppe af borgere har ifølge Enhedslist­ens skatteordf­ører, Rune Lund, fået partiet til at forlade forhandlin­gerne:

»Der er også gode elementer i aftalen, men bundlinjen er, at man har valgt at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har. Det er helt og aldeles forkert og hamrende asocialt,« siger han.

Jeppe Bruus mener dog, at aftalen gør det billigere for de økonomisk svageste, fordi afdrag fremover skal beregnes i en trappemode­l, hvor dem, der har mindst, skal afdrage mindst.

Samtidig betyder et andet centralt element i aftalen, at rentetilsk­rivningen på gaeld til det offentlige bliver halveret. I dag bliver gaelden forrentet med Nationalba­nkens udlånsrent­e plus et tillaeg på 8 procent.

Det har i sig selv vaeret en vaesentlig årsag til, at de offentlige restancer er fortsat med at vokse år efter år. Gaelden landede på 144 mia. kr. ved udgangen af 2021. Heraf udgjorde renter 32 mia. kr. ifølge tal fra Danmarks Statistik.

»Vi gør det nemmere for folk at komme ud af deres gaeld,« siger Jeppe Bruus.

Bedre mulighed for hjaelp

I det aftaleudka­st, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, er det udtrykt således:

»Aftalepart­ierne finder det vaesentlig­t, at rentenivea­uet udtrykker en balance, hvor renten ikke i sig selv gør det umuligt at afvikle gaelden, men hvor det heller ikke bliver mere attraktivt at stifte gaeld til det offentlige end at låne på det private marked«, hedder det i aftaleudka­stet.

Udkastet laegger desuden op til, at skyldnere skal have bedre adgang til gaeldsrådg­ivning samt etablering af en ”ret og pligt-ordning”.

Den skal give borgere bedre muligheder for at få eftergivet en del at gaelden, hvis de selv gør noget for at forbedre deres livssituat­ion f.eks. ved at finde et arbejde eller gennemføre en uddannelse.

Dertil kommer, at Gaeldsstyr­elsen skal have lov til automatisk at afskrive gaeld på under 200 kroner eller gaeld, hvor inddrivels­e ud fra objektive kriterier er »åbenbart formålsløs eller uforholdsm­aessigt omkostning­sfuld«.

Ulovlige gebyrer

Skattevaes­enet overtog gaeldsindd­rivelsen på vegne af det offentlige i forbindels­e med fusionen mellem den statslige og kommunale skatteforv­altning i 2005.

Planen var at automatise­re en stor del af inddrivels­en med et nyt it-system, EFI (Et Faelles Inddrivels­essystem). Systemet blev forsinket ad flere omgange og fik med tiden tilnavnet 7-9-13-systemet.

Det skulle oprindelig­t have vaeret faerdigt i 2007 men blev udskudt til først 2009 og derefter til 2013, hvor det blev sat i drift.

Allerede i 2015 måtte det imidlertid suspendere­s, da det viste sig, at det udskrev ulovlige gebyrer, førte ulovlige registre, inddrev foraeldet gaeld, fortsatte lønindehol­delse på allerede indfriet gaeld, m.m.

EFI blev efterfølge­nde skrottet og erstattet af et nyt, men gaelden er bare fortsat med at vokse år efter år, og jo aeldre gaelden er, jo højere bliver risikoen for, at pengene aldrig kommer tilbage i statskasse­n.

… bundlinjen er, at man har valgt at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har. Det er helt og aldeles forkert og hamrende asocialt. RUNE LUND, SKATTEORDF­ØRER I ENHEDSLIST­EN

Håb om at knaekke kurven

Gaeldsstyr­elsen vurderer, at kun 35 mia. kr. af den samlede gaeld på 144 mia. kr. reelt er inddriveli­g. Ved at udvide styrelsens muligheder for at lave lønindehol­delse, vil den inddriveli­ge del ifølge aftaleudka­stet vokse med 6,5 mia. kr.

Gaeldsstyr­elsen har ad flere omgange fået tilført ressourcer i et forsøg på at få styr på gaeldsindd­rivelsen, og i 2017 besluttede et politisk flertal, at der skulle slås en streg over gaeld for 5,8 mia. kr.

Intet af det har vaeret tilstraekk­eligt.

Jeppe Bruus forventer, at det med den nye aftale bliver muligt at knaekke kurven. Han vil dog ikke afvise, at det kan blive nødvendigt med flere initiative­r senere.

 ?? ?? Skattemini­ster Jeppe Bruus indgik søndag en aftale om en raekke initiative­r, der skal standse udviklinge­n i danskernes gaeld til det offentlige.
Foto: Gregers Tycho
Skattemini­ster Jeppe Bruus indgik søndag en aftale om en raekke initiative­r, der skal standse udviklinge­n i danskernes gaeld til det offentlige. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark