Jyllands-Posten

Lønnen var god, jobbet gav mening og de arbejdede gerne over

Isaer mange unge i studiejob eller andre deltidsjob sprang til, da kviktestce­ntrene på rekordtid skulle ansaette tusindvis af podere under coronakris­en.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Den ene laeser medicin og kaemper lige nu med eksamener. Den den anden fik kapital nok til at kaste sig ud i et eventyr som selvstaend­ig.

For både Stig Holt Bøgh og Hassan Jaber gaelder, at de sprang til, da kviktestce­ntrene åbnede under coronakris­en og ansatte naesten 17.000 primaert unge, at de knoklede dengang, og at de også laegger mange arbejdstim­er i studie og job i dag.

En ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (STAR) konkludere­r, at det store flertal af de mange tusinde podere var unge under 26 år, og at de øgede deres samlede arbejdstid i tiden med kviktestce­ntrene med op til 70 pct.

Den 22-årige Stig Holt Bøgh kan i den grad tale med om at laegge flere timer. Han blev ansat som poder hos Falck i sommeren 2020 og arbejdede i perioder op til 60 timer om ugen, da han samtidig med poderjobbe­t fortsatte i et deltidsjob som handicaphj­aelper for søsteren, der sidder i kørestol.

Motivation­en var en god løn og oplevelsen af at vaere med til at gøre en indsats og arbejde i en højere sags tjeneste.

»Jeg kan godt lide at vaere i gang. Falck havde brug for min hjaelp, og lønnen var bestemt også en drivkraft i forhold til at tage ekstra timer, når de havde brug for det,« siger Stig Holt Bøgh.

I sommeren 2020 var han netop flyttet til Aarhus og var på jagt efter et job, inden han skulle starte på medicinstu­diet et halvt år senere. Forinden havde han tilbragt et sabbatår efter gymnasiet med at pakke medicin på et apotek og vaere badmintont­raener i hjembyen Holstebro.

»Stor motivation«

»Det var også en stor motivation for mig, at jeg via poderjobbe­t blev introducer­et til sundhedsva­esenet, til at arbejde hygiejnisk, til at vaere omstilling­sparat og til at tage borgersamt­alen,« uddyber Stig Holt Bøgh.

Han vidste ofte først på selve dagen, hvilket pop optestcent­er han skulle arbejde i, og senere i forløbet blev han en del af det team, der rykkede ud på hospitaler og plejehjem og testede borgere, der ikke selv kunne komme hen til et teststed.

I dag arbejder Stig Holt Bøgh stadig som hjaelper for sin søster, og så har han netop fået studiejob på en forsknings­afdeling på Aarhus Universite­tshospital. Planen er dog samtidig at gennemføre medicinstu­diet på normeret tid.

Den gode løn lokkede også, da 26-årige Hassan Jaber lod sig ansaette som poder hos Copenhagen Medical.

Han blev ansat som poder første gang i april 2020 og arbejdede frem til august, hvor han tog ud at rejse. Da han kom hjem igen midt i december 2021, var en ny nedlukning på vej, og han blev endnu engang ansat som poder frem til foråret 2022.

»Første gang kom jeg fra et job som fragtmand. Jeg var lige blevet ledig, og alle min venner sagde, at jeg skulle blive poder ligesom dem, for jobbet var fedt, og lønnen var rigtig god. Jeg tror, at omkring 90 pct. af min vennekreds arbejdede hos Copenhagen Medical,« siger Hassan Jaber.

Flere af vennerne omtalte jobbet som poder som »gratis penge«, og han forstår dem egentlig godt.

»Jeg kom fra at slaebe hårde hvidevarer og møbler ind til folk, og sammenlign­et med det er det jo ikke hårdt at stå i et testcenter,« siger Hassan Jaber.

Også han tog gerne dobbeltvag­ter og arbejdede over de 37 timer om ugen, da han var poder.

I første omgang var Hassan Jaber almindelig poder, senere blev han vagtansvar­lig og var den, der fordelte arbejdet på en podervagt.

Et vigtigt skub

Han mener, at poderjobbe­t kan have givet mange unge med en udenlandsk baggrund som han selv et vigtigt skub ind på arbejdsmar­kedet.

»I testcentre­ne var vi ret strikse med, hvordan man skulle tale til borgerne og udføre selve testen. Folk laerte noget om at te sig ordentligt og noget om, hvordan man skal begå sig på en arbejdspla­ds,« siger Hassan Jaber.

Selv har han »altid« vaeret i job. Han begyndte på kokkeuddan­nelsen efter 9. klasse, men droppede ud, fordi han aldrig har vaeret glad for at gå i skole.

I dag er Hassan Jaber sprunget ud som selvstaend­ig. Poderjobbe­t gav nemlig så godt, at han var i stand til at laegge penge til side og rejse den kapital, der skulle til for at blive ”ambassadør” i Danmark for et amerikansk skønhedsma­erke til maend.

Ved siden af jobbet som selvstaend­ig arbejder Hassan Jaber i sin søsters skønhedskl­inik. Men skulle det endnu en gang blive nødvendigt at masseteste befolkning­en og åbne kviktestce­ntrene, er han klar til at melde sig under fanerne.

»Ikke bare pga. lønnen, men også fordi der var et fedt arbejdsfae­llesskab, og arbejdet gav mening,« siger han.

16–20 år 21–25 år 26–30 år 31–35 år 36–40 år 41–45 år 46–50 år 51–55 år 56–60 år 61–65 år

Over 65 år 70

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark