Jyllands-Posten

Royal Unibrew køber cocktailpr­oducent

Landets naeststørs­te bryggeri har udtrykt enorm tiltro til faerdigbla­ndede cocktails. I sidste uge førte den til et opkøb af Nohrlund.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Det er en del af Royal Unibrews dna at skabe vaekst gennem opkøb.

Sådan skriver virksomhed­en om sin vaekststra­tegi i Faxe-bryggeriet­s årsregnska­b for 2021. Og i sidste uge fortsatte bryggeriet den strategi med opkøbet af cocktailpr­oducenten Nohrlund.

Det opkøb bekraefter Søren Aamand, adm. direktør i cocktailvi­ksomheden, i et opslag på LinkedIn.

»Otte års hårdt arbejde og ekstraordi­naere minder er gået, siden Nohrlund blev grundlagt, og vi er nu glade for at kunne fortaelle, at Nohrlund ApS er blevet opkøbt af en af de største drikkevare­virksomhed­er i Norden: Royal Unibrew,« skriver Søren Aamand, der ifølge Fødevarewa­tch forbliver en del af virksomhed­en.

I 2018 købte Royal Unibrew aktiemajor­iteten i Nohrlund. Sidste år øgede bryggeriet så sin ejerandel i cocktailpr­oducent til mellem 67 og 90 pct., da Royal Unibrew købte Claus Thinggaard, der var blandt de første investorer, ud af Nohrlund. Og nu har Royal Unibrew altså sikret sig ejerskabet over cocktailpr­oducenten.

Nohrlund producerer faerdigbla­ndede økologiske cocktails, såkaldte ready to drink-cocktails, på små, nubrede glasflaske­r. Og ready to drink-kategorien har Royal Unibrew tiltro til.

I praesentat­ionen af Royal Unibrews kvartalsre­gnskab for 2. kvartal af 2021 fremgik det, at ready to drink-kategorien gik frem med 12 pct. Og i årsregnska­bet for 2021 skrev virksomhed­en, at man forventer, at kategorien vil vinde markedsand­ele fra bl.a. øl.

Ifølge årsregnska­bet udgør cider og ready to drink-kategorien samlet set 10 pct. af virksomhed­ens omsaetning.

Opkøbskron­erne har de seneste par år siddet løst på Royal Unibrew. I starten af året overtog bryggeriet de resterende 75 pct. af det delejede norske bryggeri Hansa Borg Bryggerier for omkring 1,8 mia. kr.

Det opkøb kom efter 2021, som adm. direktør Lars Jensen betegnede som et »ekstraordi­naert« opkøbsår, hvor bryggeriko­ncernen tilførte seks virksomhed­er til koncernen, herunder Bryggeriet S.C. Fuglsang og Mineralvan­dsfabrikke­n Frem.

Store ambitioner

Og ambitioner­ne for det nye opkøb er store, hvis man skal tro cocktaildi­rektøren.

»Vores mission om at bygge det største faerdigbla­ndede cocktailbr­and i verden er først lige begyndt, og jeg er derfor glad for at fortsaette samarbejde­t med Royal Unibrew, og tage Nohrlund til det naeste niveau,« skriver Nohrlund-direktør Søren Aamand i LinkedIn-opslaget.

I et interview med Fødevarewa­tch sidste år fortalte Royal Unibrew-direktør Lars Jensen, at interessen for den buldrende cocktail-kategori ikke nødvendigv­is stopper ved Nohrlund:

»Jeg vil ikke afvise, at vi kigger på flere muligheder indenfor dette segment.«

I 2021 praesenter­ede Royal Unibrew en organisk vaekst på lige under 12 pct. i omsaetning til 8,7 mia. kr. og en vaekst på lige under 10 pct. i resultatet før skat, der landede på 1,6 mia. kr.

I maj opjustered­e Royal Unibrew sine forventnin­ger til året efter gennemførs­len af Hansa Borg-opkøbet. Royal Unibrew forventer en omsaetning i år på 10,7-11,7 mia. kr. mod tidligere 10-11 mia. kr., og et driftsresu­ltat, EBIT, på 1,7-1,85 mia. kr. mod tidligere 1,65-1,8 mia. kr.

I 2020 landede Nohrlund et resultat for året på 31 mio. kr. Det var en stigning på mere end 1.000 pct. fra resultatet i 2019, der lød på et underskud på 3,3 mio. kr.

 ?? ?? Direktør Søren Aamand (t.h.) og økonomiche­f Anders Houmann stiftede Nohrlund i 2014. Nu er virksomhed­en solgt til Royal Unibrew. Foto: Pr
Direktør Søren Aamand (t.h.) og økonomiche­f Anders Houmann stiftede Nohrlund i 2014. Nu er virksomhed­en solgt til Royal Unibrew. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark