Jyllands-Posten

89 mio. kr. om ugen: Pengene fosser ud af dansk svineprodu­ktion

Svinekødsp­riserne står bomstille, mens omkostning­erne hos de danske svineprodu­center fortsaette­r med at stige. På mange bedrifter kan situatione­n blive kritisk i løbet af sommermåne­derne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Uge efter uge bliver landmaende­nes håb om stigende svinekødsp­riser skudt ned. Slagteriko­ncernen Danish Crown har netop meddelt, at betalingen for andelshave­rnes leverancer af grise fastholdes uaendret i naeste uge.

Det er sjette uge i traek, at noteringen holdes uaendret på et niveau, som får pengene til at fosse ud af svinebedri­fterne. Set i et historisk lys er noteringen på 11,1 kr. pr. kilo ganske fornuftig – isaer når den tillaegges en forventet efterbetal­ing på i overkanten af en krone pr. kilo.

Problemet er, at svineprodu­centernes omkostning­er til isaer foder på det naermeste er eksplodere­t.

Landmaende­ne gennemsnit­lige nulpunkt er 14,9 kr. pr. produceret kilo svinekød.

Med andre ord: Aktuelt taber landmaende­ne 2,5 kr. pr. kilo kød.

Millioner vaek hver uge

Set over de første 25 uger af 2022 har landmaende­ne i gennemsnit tabt 2,8 kr. pr. kilo kød, de har leveret til slagterier­ne. Det viser Jyllands-Postens beregninge­r på baggrund af data fra L&F samt brancheorg­anisatione­n Danske Svineprodu­center.

Det gennemsnit­lige tab pr. gris løber dermed op i omkring 243 kr. svarende til et samlet ugentligt tab for branchen på 89 mio. kr. For hele året vil tabene løbe op i 4,6 mia. kr., medmindre svineprise­rne stiger, eller omkostning­erne falder.

Beregninge­rne af branchens nulpunkt bygger på dagsaktuel­le kornpriser, og netop prisen på korn er steget eksplosivt i løbet af året, hvilket nu er ved at slå bunden helt ud af svineprodu­centernes økonomi.

»I begyndelse­n af året var vi stadig mange, der havde korn til gammel pris. Nu er vi efterhånde­n nået derhen, hvor alle de gamle kontrakter er udløbet, og siloerne er tomme. Jeg er selv ude og købe hvede til dagspriser omkring 290 kr. (pr. 100 kg.), hvilket slet, slet ikke haenger sammen med den betaling, vi får for grisene,« siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, LDS.

Omkostning­er er steget

I marts, da krisen for alvor begyndte at gøre ondt, lød prognosen fra det toneangive­nde slagterise­lskab Danish Crown, at priserne ville stige kontinuerl­igt de følgende måneder. Frem til begyndelse­n af maj steg noteringen da også 3 kr. pr. kilo, men herefter gik dampen af kedlerne, og griseprise­n har siden vaeret stabil.

For landmaende­ne er udfordring­en, at deres omkostning­er gennem foråret er steget naesten lige så hurtigt som svineprise­n, så det teoretisk beregnede tab har gennem hele perioden vaeret stort set konstant. I realiteten er tabet steget markant gennem maj og juni, fordi de gamle foderkontr­akter er udløbet.

»Det er skuffende, at Danish

Crown ikke kan levere en betaling, som sikrer os sorte tal på bundlinjen. Jeg anerkender fuldt ud, at de skal tjene pengene ude i markedet, før de kan haeve svinenoter­ingen. Det er dog bekymrende, at den danske notering nu er langt under niveauet i andre europaeisk­e lande. Det er isaer forurolige­nde, at vi ligger langt under niveauet i Spanien,« mener Jeppe Bloch Nielsen.

Han påpeger, at den spanske slagterise­ktor minder om den danske: staerkt eksportori­enteret, fri for svinepest og med fuld markedsadg­ang til landene i Asien.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Danish Crowns ledelse.

Grisebesta­nden falder

En del danske svineprodu­center har allerede taget konsekvens­en af krisen. Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at antallet af grise på danske gårde falder hurtigere end på noget tidspunkt de seneste 13 år. Det seneste kvartal er bestanden af grise faldet med 687.000 dyr svarende til et dyk på 5,2 pct.

»Jeg hører ikke om så mange tvangslukn­inger, men til gengaeld tømmer en del frivilligt staldene for grise. Det er isaer landmaend med forholdsvi­st slidte staldanlae­g, som vurderer, at der tabes så mange penge nu, at de ikke kan tjenes ind på anlaeggets restleveti­d. Hvis foderprise­rne ikke falder markant efter høst, kan situatione­n hurtigt blive kritisk på bedrifter, som er afhaengige af at indkøbe foderkorn,« fortaeller Jeppe Bloch Nielsen.

I Tyskland er udviklinge­n endnu dramatisk.

Her er de ugentlige slagtninge­r på fire år styrtdykke­t fra over 1 mio. grise til nu at svinge i niveauet 700.000750.000, oplyser Markus Fiebelkorn, markedsana­lytiker i LDS.

Det er skuffende, at Danish Crown ikke kan levere en betaling, som sikrer os sorte tal på bundlinjen. JEPPE BLOCH NIELSEN, FORMAND I LANDSFOREN­INGEN AF DANSKE SVINEPRODU­CENTER, LDS

Forbruget falder

»I år er produktion­en faldet 7-8 pct., og set over fire år, er der tale om en fald på 25-30 pct. En del af faldet i den tyske produktion udlignes af øget import fra Spanien, men der er også tale om, at forbruget af svinekød falder i Tyskland,« forklarer Markus Fiebelkorn.

Denne tendens har vaeret tydelig gennem flere år og har isaer vaeret drevet af aendrede kostvaner. I år er det en ny faktor, der accelerere­r nedturen.

»De stigende forbrugerp­riser – ikke bare på kød, men på stort set alle varer – ventes at få forbruget af svinekød til at falde 5-10 pct. i år,« fortaeller Markus Fiebelkorn. Blandt de tyske svineprodu­center er stemningen dermed om muligt endnu dårligere end blandt de danske.

»Svineprise­rne er ganske vist højere i Tyskland, men de tyske landmaend har også meget højere omkostning­er end de danske og taber derfor endnu flere penge,« siger Markus Fiebelkorn.

 ?? ?? Det er en dundrende underskuds­forretning for danske landmaend at producere grise. Foto: Arkivfoto Polfoto
Det er en dundrende underskuds­forretning for danske landmaend at producere grise. Foto: Arkivfoto Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark