Jyllands-Posten

Ramt af nedsmeltni­ngen på kryptomark­edet

-

handel på specifikke platforme, til såkaldt kryptokuns­t via de såkaldte NFT’er, som er digitale certifikat­er, der bekraefter ejerskab af f.eks. en video eller gif.

Listen af stjerner, som det seneste år har koblet deres navn til kryptoboom­et, er lang.

I en enkelt podcast om emnet fra avisen Wall Street Journal naevnes bl.a. Paris Hilton, Reese Witherspoo­n, Kim Kardashian, Tom Brady, Kevin Hart, Matt Damon, Snoop Dogg, Lindsay Lohan, LeBron James, Floyd Mayweather, Jake Paul, Lil Yachty, Steve Aoki og Eva Longoria.

Promoverin­gen af kryptomark­edet var til sidst så massiv, at den kunne praege selv de dyreste reklamesøj­ler. F.eks. da mesterskab­et i amerikansk fodbold, Super Bowl, blev afholdt i februar. Da havde bitcoin og mange andre kryptovalu­taer allerede vaeret på en tre måneder lang glidetur. Reklameind­slag på 30 sekunder kostede millioner af dollars. Alligevel fik Super Bowl denne gang øgenavnet ”Crypto Bowl”, fordi den var spaekket med reklamer for kryptoforr­etninger.

Bl.a. var skuespille­ren Matt Damon og fodboldstj­ernen Tom Brady hovedperso­ner i reklamer for to konkurrere­nde kryptoplat­forme – crypto.com og FTX.

I takt med at kollapset på kryptomark­edet er fortsat, og vaerdien af kryptomark­edet er gået fra 3.000 mia. dollars til under 1.000 mia. dollars, har den massive eksponerin­g dog givet bagslag for mange af stjernerne.

Tømmermaen­d til stjernerne

Reality-stjernen Paris Hilton solgte f.eks. digital kunst – bl.a. kitchede billeder af dyr, som på deres højeste kostede mere end 2 mio. kr. stykket.

De er nu styrtdykke­t i vaerdi og har ifølge avisen New York Times efterladt købere med en dårlig smag i munden.

Salget af en anden af hendes NFT-kollektion­er ”My forever fairytale”,der lanceredes i februar, er også gået i stå, ifølge New York Times.

For nogle er det gået vaerre end blot tab af rygte og fremtidige reklameind­taegter.

Realitystj­ernen Kim Kardishian promovered­e mønten Ethereum Max til sine mange millioner følgere på

Instagram, da den sidste år blev lanceret. Bokseren Floyd Mayweather ansporede også sine følgere på sociale medier til at købe mønten.

Den handler nu 0,00000002 kr. efter vaerditab på 97 pct.

Kardashian og Mayweather er nu blandt flere stjerner naevnt i et sagsanlaeg. De anklages for bevidst at have vildledt og for at have deltaget i et såkaldt pump and dump-komplot omkring lanceringe­n af Ethererum Max.

Her blaeses et aktivs vaerdi kunstigt op, så ejerne kan saelge til en høj pris. Derefter får aktivets pris lov til at kollapse.

Tesla-chefen Elon Musk ansporede også sine mange følgere på bl.a. Twitter til at købe mønten dogecoin.

Den er siden faldet mere end 84 pct., og Elon Musk blev i sidste uge sagsøgt for ikke mindre end 258 mia. dollars for at have vaeret med til at pumpe en vaerdiløs mønt i vejret. til et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark