Jyllands-Posten

Han fik mere travlt med sin nye karriere, end han havde forventet

Niels Smedegaard gik fra topchef til profession­elt bestyrelse­smedlem. Han er yderst tilfreds med sin nye tilvaerels­e, der giver plads til en løbe- og badetur om morgenen.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Da Niels Smedegaard i 2019 overrasken­de meddelte, at han stoppede som adm. direktør i DFDS, fortalte han, at en af årsagerne var, at han ønskede mere tid til andet end arbejde.

»Det er ikke gået så godt som forventet, men efterhånde­n går det bedre,« siger Niels Smedegaard.

Han har travlt med flere tunge poster som bestyrelse­sformand i store koncerner, og det var en opringning fra en headhunter, der kuldsejled­e ambitionen om at trappe ned på arbejdsind­satsen.

Niels Smedegaard blev spurgt, om han ville vaere bestyrelse­sformand for det norske flyselskab Norwegian, der var i dyb krise. Han sagde ja, og det blev indledning­en til to ekstremt travle og turbulente år hos det norske lavprissel­skab.

»Det var en vild omgang og en kaempe udfordring,« konstatere­r Niels Smedegaard tørt.

Norwegian havde en kaempestor milliardga­eld og en forretning­smodel med oversøiske flyvninger, som aldrig havde givet overskud. Selskabet havde ordrer på 200 fly, og kursen var sat mod katastrofe.

Niels Smedegaard blev arbejdende bestyrelse­sformand, en kriseplan blev besluttet, og da den var begyndt at få effekt, ramte coronakris­en, som lammede luftfarten og sendte Norwegian ud i, hvad der laenge lignede en håbløs overlevels­eskamp.

»Vi haengte med det yderste af neglene ud over kanten, og der blev arbejdet i døgndrift,« fortaeller han.

»Alene i 2020 deltog jeg i 50 bestyrelse­smøder. Men det var en fantastisk tilfredsst­illelse, da det lykkedes at redde Norwegian, som i dag står staerkt og trimmet,« siger Niels Smedegaard.

Telefon på natbordet

Han forlod formandspo­sten i maj 2021, og der er kommet nogle flere af de små huller i kalenderen, som var et af målene, da han skiftede jobbet som koncernche­f ud med en bestyrelse­skarriere.

»Der er markant forskel. Som øverste chef er man på job 24/7, og telefonen ligger på natbordet. Der er altid udfordring­er, som skal adresseres,« siger han.

Han har haft chefposter i Schweiz, USA og Danmark. Resultater­ne har vaeret gode, og han afleverede DFDS i topform.

»Det er mindre hektisk at vaere bestyrelse­sformand, og der kan vaere en dag eller to uden møder, hvor jeg kan saette sommerhuse­t i stand. Jeg er super tilfreds med mit skifte.«

Niels Smedegaard har formandspo­ster i store internatio­nale koncerner som ISS og Falck samt Molslinjen, Abacus Medicine og Bikubenfon­den.

Desuden sidder han i bestyrelse­n for DSV Alpina,

Frederiksb­ergfonden og de internatio­nale forsikring­sselskaber TT Club Limited og UK P&I Club.

Slut med lange distancer

En af fordelene ved profession­elt bestyrelse­sarbejde er, at der er faerre møder tidligt om morgenen. Dermed kan Niels Smedegaard nå en løbetur, en svømmetur i havet og en tur i sauna.

»De seneste år har jeg vaeret vinterbade­r, og jeg må sige, at det er staerkt vanedannen­de.«

Niels Smedegaard har løbet otte maratonløb. Men et skadet knae har sat en stopper for de lange distancer, så han nøjes med seks-syv kilometer nogle gange om ugen.

Han holder af at gå på jagt, og blandt de foretrukne jagtmarker er Skotland og Sverige,

hvor han blandt andet sigter efter fasaner.

»Det er først og fremmest en kaempe naturoplev­else at tilbringe mange timer i skoven.«

Niels Smedegaard nyder også at komme i sommerhuse­t i Røsnaes ved Kalundborg, hvor han er vokset op. Han er gift med Helle Smedegaard. De har tre børn i 20’erne.

 ?? ?? Niels Smedegaard har fem poster som bestyrelse­sformand, og der er ikke tid til flere. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Niels Smedegaard har fem poster som bestyrelse­sformand, og der er ikke tid til flere. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark