Jyllands-Posten

Corona åbnede for pulje af ny arbejdskra­ft

Godt 17.000 danskere øgede deres ugentlige arbejdstid med op mod 70 pct., da de arbejdede som podere under coronakris­en, konkludere­r en ny stor analyse.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

De private kviktestce­ntre under coronakris­en formåede noget, som mange arbejdsgiv­ere drømmer om i en tid med mangel på arbejdskra­ft.

Testcentre­ne aktiverede en hidtil uudnyttet arbejdskra­ftreserve og fik de knap 17.000 danskere, som på et tidspunkt var ansat som podere, til at øge deres samlede ugentlige arbejdstid med op mod 70 pct.

Det konkludere­r Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (Star) i en ny analyse af poderne og deres tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet før, under og efter tiden med kviktest.

Underdirek­tør i Dansk Industri Steen Nielsen mener, at tallene bør naerstuder­es af virksomhed­erne.

»Analysens resultat er yderst positivt. Det viser, at der er nogle mennesker, som er villige til at arbejde noget mere, og det bør vaere noget, som virksomhed­erne taenker over. Altså om man har nogle medarbejde­re, som kunne vaere villige til at tage nogle flere timer. Det kan vaere unge eller studerende, aeldre medarbejde­re eller folk i hele medarbejde­rgruppen som sådan,« siger Steen Nielsen.

Han understreg­er, at overenskom­sterne giver gode muligheder for også at gå over 37 timer om ugen.

Podernes sande dna

Kviktestce­ntre blev beskyldt for at tage arbejdskra­ft fra andre arbejdsgiv­ere, men virkelighe­den er, at poderne i stort omfang var studerende og andre med deltidsjob, som øgede deres samlede arbejdstid markant under coronakris­en, og at de i dag arbejder i gennemsnit tre timer mere om ugen, end før de blev podere.

Timelønnen for det ufaglaerte arbejde som poder lå ifølge analysen i gennemsnit på 210 kr., men mange nåede op på 220-230 kr. som følge af tillaeg for aften- og weekendarb­ejde. Det er et stykke over timelønnen i meget andet ufaglaert arbejde.

Potentiel arbejdskra­ft

Professor og tidligere vismand Michael Rosholm finder analysens konklusion­er om en uudnyttet arbejdskra­ftreserve saerdeles interessan­te.

»Det antyder, at der er noget arbejdskra­ft derude, som kan bringes i spil. Det kan vaere lønnen, som skal vaere rigtig, men det kan også vaere oplevelsen af at arbejde i en højere sags tjeneste. Det vil vaere rigtig interessan­t at dykke ned i, men dybest set skal man nok også have fat i de private testcentre for at aflure dem tricket,« siger han.

Michael Rosholm understreg­er dog, at det ikke nødvendigv­is er udelukkend­e positivt, at studerende øger deres erhvervsar­bejde.

Hvis det fører til, at de udsaetter studiet, er gevinsten kortsigtet, for arbejdsgiv­erne mangler også højtkvalif­iceret arbejdskra­ft.

Copenhagen Medical, som var en af de tre store private udbydere af kviktest, havde brug for at ansaette mange podere meget hurtigt og gav ifølge presseansv­arlig Trine Baadsgaard også chancen til en del mennesker uden den store tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

En af Star-analysens andre resultater er, at rigtig mange af de 18-25 årige podere var efterkomme­re.

Trine Baadsgaard medgiver, at den relativt gode løn også har spillet ind på heldet med at rekruttere.

»Men jeg ved også, at mange af vores kolleger lagde vaegt på, at de var med til at løse en vigtig samfundsop­gave, at det var sjovt at gå på arbejde, og at der blev forventet noget af dem,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark