Jyllands-Posten

RD opgiver at åbne nyt 5 pct.-lån på forhånd efter store kursfald

Selv få dage kan få store konsekvens­er for boligejern­es lånemuligh­eder.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Kursmassak­ren på boligoblig­ationer er nu så voldsom, at Realkredit Danmark har besluttet at opgive 5 pct.-lånet med evig afdragsfri­hed på forhånd. Kursen bliver så lav, at det ikke er attraktivt.

Hos Nordea Kredit har man samme overvejels­er.

Realkredit­institutte­rne har stået i kø for at introducer­e nye 5 pct.-obligation­er den seneste uge. Men pga. de voldsomme kursfald opgives 5 pct.-lånet med 30 års afdragsfri­hed på forhånd. Det er ikke sket i nyere tid.

Kursen på lånet, der kaldes Flexlife hos Realkredit Danmark,

ventes at ligge på ca. 96. Det betyder, at kurstabet bliver for stort for nye lånere.

»Vi har i første omgang valgt ikke at åbne for Flexlife med en kuponrente på 5, da kursen allerede nu vil vaere et stykke fra 100. Efterspørg­slen efter dette lån har vaeret faldende i takt med højere kuponrente­r,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Få dage kan blive kostbare

Hos Nordea Kredit forventer man en kurs lige under 97 på det nye 5 pct.-lån.

»Vi er i gang med at åbne 5 pct.-lånet med op til 30 afdragsfri­e år, men vi har endnu ikke taget stilling til, om vi tager obligation­en i brug,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Det tager almindelig­vis fire til fem dage at åbne en ny fondskode, oplyser hun. Og selv få kostbare.

»I det nuvaerende marked er det lang tid. Kurserne er allerede faldet markant i indevaeren­de uge,« siger hun.

Det er ikke kun 30-årige lån, der opgives på forhånd. Realkredit Danmark vil ikke åbne nye 10-, 15- og 20-årige lån. Kurserne på dem vil blive for lave.

»Vi fortsaette­r løbende med at overvåge markedet taet i forhold til, om der er et behov for at åbne nye obligation­er. Det vil afhaenge af den underligge­nde efterspørg­sel fra låntagerne, men isaer også af om der kommer mere ro på rentemarke­derne,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit­institutte­rne har udstedt så mange obligation­er i år, at de må gribe til utradition­elle metoder for at sikre boligejern­e gode lån. Jyske Realkredit har således fremrykket dage kan blive serieskift­et, så man snart kan få lån med tre års laengere varighed end nu.

Risiko for små serier

Hos alle institutte­r er man begyndt kun at åbne nye obligation­sserier, hver gang renten stiger et helt procentpoi­nt. Tidligere skete det, når renten svingede et halvt point.

Bliver en obligation­sserie for lille, er der stor risiko for, at den bliver illikvid. Det betyder, at obligation­erne ikke nødvendigv­is bliver handlet til markedskur­ser.

Realkredit Danmark har en lav cirkuleren­de maengde i Flexlife ved kuponrente­r på 2,5, 3 og senest 4 pct.

I den sidstnaevn­te har institutte­t for i omegnen af 400 mio. kr. Normalt skal en obligation­sserie vaere på mellem 2 og 5 mia kr. – afhaengigt af realkredit­institut – for at en serie vurderes at vaere likvid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark