Jyllands-Posten

Verdens sikreste kryptovalu­ta kan ryste hele finansmark­edet

Hvis nedsmeltni­ngen når ud i kryptomark­edets sikreste hjørner, de såkaldte stablecoin­s, kan det skabe problemer for resten af finansmark­edet, advarer eksperter.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

I takt med at nedsmeltni­ngen på kryptomark­edet fortsaette­r, er eksperter blevet mere og mere nervøse for de såkaldte stablecoin­s.

I modsaetnin­g til de vilde udsving i f.eks. bitcoin og ethereum skal stablecoin­s handles til en fast kurs over for bl.a. den amerikansk­e dollar.

Firmaerne bag de tre største ligger derfor inde med mere end 120 mia. dollars i amerikansk­e statspapir­er som garanti for deres vaerdi.

Men hvis mange kunder ønsker at veksle tilbage til dollar på samme tid, kan det udløse et brandudsal­g af papirerne, et såkaldt run, der kan oversvømme et allerede presset marked med statsoblig­ationer, lyder det.

»Man kan roligt sige, at det ville vaere skidt nyt for de øvrige markeder. Det ville vaere meget dårlig timing for obligation­smarkedet, som i forvejen mangler købere,« siger Niels Christense­n, chefanalyt­iker i Nordea.

Bekymring om kryptovalu­ta

»Det, vi har set på kryptomark­edet på det seneste, kan da godt gøre én bekymret for, hvad der kan ske den kommende tid.«

Indtil for nylig har kryptomark­edet levet en selvstaend­ig tilvaerels­e på det store finansmark­ed. Store kursfald i bl.a. bitcoin i 2014 og 2018 skete, stort set uden at man kunne maerke det andre steder.

Kryptomark­edets størrelse, der sidste år toppede på omtrent 3.000 mia. dollars og nu kun udgør omkring 1.000 mia. dollars, er lille i forhold til de globale aktie- og obligation­smarkeder. De har hver en vaerdi på ca. 60.000 mia. dollars.

Større betydning

Vaerdien af alle stablecoin­s, som bruges af investorer til at veksle ind og ud af andre valutaer, udgjorde i marts kun 170 mia. dollars, ifølge Reuters.

Men i det nuvaerende nervøse markedskli­ma kan et brandudsal­g af amerikansk­e statsoblig­ationer få en langt større betydning for resten af markedet end ellers, vurderer Niels Christense­n.

Bekymringe­rne begyndte for alvor i maj, da vaerdien af den lille stablecoin Terra røg fra 1 dollar til nul på få dage.

Vaerdien bag Terra var ikke forankret i statsoblig­ationer eller kontanter, men i vaerdien af en anden kryptovalu­ta – Luna – som også styrtdykke­de.

Da panikken på kryptomark­edet var på sit højeste, faldt kursen på den største stablecoin, Tether, dog også kortvarigt til under 0,95 dollar.

Det har sat gang i spekulatio­ner om, hvorvidt den er immun over for den igangvaere­nde nedsmeltni­ng på kryptomark­edet, hvor bl.a. bitcoin har tabt naesten 70

I USD. 1,00

0,99 0,98 0,97 0,96 0,95 0,94 17. apr. 2022 pct. siden sin top i november.

»Det var Terra og Luna, der åbnede ballet og blotlagde det hele,« siger Per Hansen, strateg i Nordnet, hvor man kan handle derivater, der følger kurserne på bl.a. bitcoin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark