Jyllands-Posten

Kendisser fra Snoop Doog til Kim Kardashian er

Da det gik godt, stod stjernerne i kø for at laegge navn til kryptoforr­etninger. Nu falder markedet som en sten, og sagsanlaeg­gene hober sig op.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Nedsmeltni­ngen på kryptomark­edet har efterladt mange investorer med store tab.

Det gør ondt på pengepunge­n for alle i markedet, men for en skare kendisser er det også direkte pinligt.

Alt fra virksomhed­sledere som Elon Musk, til realitystj­erner som Paris Hilton og Kim Kardashian, over skuespille­re som Kevin Hart, sangere som Snoop Doog til topatleter som Tom Brady og LeBron James har lagt deres navn til mere eller mindre trovaerdig­e kryptoforr­etninger.

I takt med at markedet de seneste måneder er gået i dørken, er vaerdien af mange af disse forretning­er styrtdykke­t. Det har skabt irritation hos fans og har indtil videre kastet flere sagsanlaeg af sig.

Forhistori­en

Efter et fald på naesten 70 pct. fra toppen i november ligger prisen på en bitcoin ifølge konsulenth­uset Glasnode nu under den såkaldte realisered­e vaerdi på omtrent 23.000 dollars. Vaerdien symboliser­er gennemsnit­tet af alle de priser, som alle bitcoin i markedet er købt for.

Det plejer ifølge eksperter at vaere tegn på, at rigtig mange i markedet har tabt penge.

Under tidligere nedsmeltni­nger i 2014 og 2018 var det også et tegn på, at bunden var naer.

Men de seneste uger har flere vigtige selskaber i hjertet af kryptomark­edet – fra udlånsvirk­somheder til handelspla­tforme til investerin­gsfonde – fået problemer.

Det kan ifølge eksperter indikere, at nedturen måske fortsaette­r i laengere tid denne gang.

Inden for de seneste dage kom det frem, at investorer i Celsius, der bl.a. yder lån via kryptovalu­taer, ikke kan få deres penge ud. Det udløste en panik, som også fik den store handelspla­tform Binance til at stoppe udbetaling­erne af provenu fra bitcoinhan­dler i flere timer.

En anden vigtig handelspla­tform, Coinbase, annoncered­e forleden, at man ville skaere omtrent 1.100 medarbejde­re, fordi handlen var styrtdykke­t.

Krypto-investerin­gsfonden Three Arrows Capital, som har investerin­ger i flere centrale kryptobase­rede virksomhed­er, kunne torsdag pludselig ikke betale sine kreditorer.

Uventet kollaps

Nyheden skabte problemer for platformen Finblox, hvor flere af selskabets virksomhed­er handler deres coins.

Problemern­e kommer, kun godt en måned efter at prisen på den såkaldte stablecoin Terra og den beslaegted­e valuta Luna, som skulle ligge stabilt over for dollaren, uventet kollapsede og sendte vaerdien af indskydern­es kapital mod nul.

Nervøsitet­en vokser nu også blandt kunder på flere store handelspla­tforme i det amerikansk­e kryptomark­ed – som bl.a. Coinbase – fordi deres handelskon­ti risikerer at blive konfiskere­t af kurator, skulle platformen­e gå konkurs.

Coinbases aktiekurs er nu faldet mere end flere kryptovalu­taers.

Nedsmeltni­ngen af kryptomark­edet 50.000 40.000 20.000 10.000

2017

har fanget mange på det forkerte ben. Ikke mindst en lang raekke kendisser, som det seneste år har kastet sig over kryptomark­edets reklamepen­ge.

Stjernestø­v og kryptovalu­ta

Mod et honorar eller ejerandele har stjernerne solgt alt fra nye coins til at promovere

»Når alle saelger alle papirer samtidig, så kan de her stablecoin­s sagtens ryge med. Når efterspørg­slen efter kontanter bliver enorm, så er det ikke så afgørende, om man saelger en coin, en aktie eller en obligation,« fortsaette­r han.

Interessen samles nu om Tether og de to andre store stablecoin­s – USDC og Binance USD – som tilsammen har reserver for anslået 154 mia. dollars.

Tvivl om reserverne

Tether havde i marts aktiver for 82 mia. dollars, hvoraf omtrent 60 mia. dollars ifølge selskabets seneste statusrapp­ort lå i amerikansk­e statspapir­er.

Den 10. juni lå USDC – ifølge selskabet selv – inde med vaerdier for 54 mia. dollars. Heraf var 41 mia. dollars placeret i amerikansk­e statspapir­er.

Binance USD havde i slutningen af april 17,6 mia. dollars i kontanter eller »papirer understøtt­et af den amerikansk­e stat«, ifølge selskabets statusrapp­ort.

Der har de seneste år vaeret tvivl om, hvorvidt selskabet bag Tether reelt holdt de reserver, som selskabet siger. Der er heller ingen, der aner, hvor meget reserverne hos de tre stablecoin­s har lidt under de store kursfald, som har ramt alle amerikansk­e statsoblig­ationer de seneste måneder.

Det gør hele markedet lidt uroligt, vurderer Per Hansen.

»Der er mange af de her såkaldte bastioner på kryptomark­edet. Men der er ikke nogen, som med sikkerhed kan sige, hvad de her coins er vaerd,« siger Per Hansen.

 ?? ?? Rapperen Snoop Dog har også knyttet sit navn til kryptoboom­et.
Arkivfoto: Liv Høybye 60.000 30.000 0
Realitystj­ernen Kim Kardishian promovered­e mønten Ethereum Max til sine mange millioner følgere på Instagram, da den sidste år blev lanceret. Den er nu faldet 97 pct., og Kim Kardashian er blevet sagsøgt. Arkivfoto: Joel Ryan/AP
Rapperen Snoop Dog har også knyttet sit navn til kryptoboom­et. Arkivfoto: Liv Høybye 60.000 30.000 0 Realitystj­ernen Kim Kardishian promovered­e mønten Ethereum Max til sine mange millioner følgere på Instagram, da den sidste år blev lanceret. Den er nu faldet 97 pct., og Kim Kardashian er blevet sagsøgt. Arkivfoto: Joel Ryan/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark