Jyllands-Posten

DFDS aner lys i horisonten efter

Mens andre logistikvi­rksomheder har tjent ekstraordi­naert godt siden coronaens ankomst, har det for DFDS’s vedkommend­e vejet tungere, at man har tabt indtaegter fra passagertr­afikken. Men nu er passagerne ved at vende tilbage.

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Det er en god idé at sprede risikoen i sin portefølje, og den hellige gral er ikke velforvare­t, blot fordi man vaelger ét godt selskab i hver sektor at købe aktier i. Det er DFDS for tiden en levende illustrati­on af.

I anden halvdel af 10’erne gav aktien høje afkast til sine investorer.

Men siden coronaens ankomst har den underperfo­rmet sine branchefae­ller på fondsbørse­n, og det i en ganske voldsom grad. Regnet fra primo januar 2020 til onsdag eftermidda­g var aktien faldet med 31 pct.

I samme periode er NTG Group steget med 142 pct., DS Norden med 139 pct., Maersk med 95 pct. (hvortil kommer historisk høje udbytter) og DSV med 33 pct.

Heldigvis skyldes forskellen ikke, at DFDS har trådt i spinaten. Ligesom konkurrent­erne har selskabet haft ekstraordi­naert høje fortjenest­er på lastbiltra­fik det seneste halvandet års tid.

Problemet er, at den største indtjening kommer fra faergedivi­sionen, hvis passagerde­l har vaeret saerdeles hårdt ramt af coronarest­riktioner. Der er passagerer på ni af de 26 ruter i DFDS’ netvaerk.

Restriktio­nerne er som bekendt løftet nu, og der er grund til at tro, at DFDSaktien­s tid som agterlante­rne i logistikbr­anchen er overstået i denne omgang. Også selv om nye udfordring­er er kommet til.

Det tager tid

DFDS besidder et omfattende rutenet, som omfatter Den Engelske Kanal, andre vandveje mellem kontinente­t og Storbritan­nien samt Tyrkiet og Baltikum – og endelig Danmark.

Ruten Oslo-Frederiksh­avn-København, som var indstillet i 1. halvår sidste år, er et meget godt billede på kompleksit­eten i DFDS’ forretning­er, selv om andelen af indtjening fra passagerer, imod saetning til indtjening fra fragt, her er højere end på de fleste andre ruter.

Endnu i 1. kvartal i år trak omkostning­erne til genopstart­en betydeligt ned i regnskabet, sammenlign­et med oplaegning­en i samme periode sidste år, og samtidig er det ikke sådan, at passagerer­ne står i kø fra første dag. Det tager tid at genopbygge kundeunder­laget.

Men ifølge DFDS går det godt på den front.

»1. kvartal var staerkere end vores egne forventnin­ger. Den type kunder, der kommer nu, køber dyrere billetter end dem, der kom før covid-19, og de bruger også flere penge ombord,« fortalte CEO Torben Carlsen, da kvartalsre­gnskabet blev fremlagt den 11. maj.

AEndrede rejseønske­r

Siden da er de dystre meldinger om verdensøko­nomien løbet ind i en lind strøm, og man kunne forestille sig, at folk aflyste sejlturen igen og sparede pengene. Det ser dog, ifølge IR-direktør Søren Brøndholt Nielsen, ikke ud til at vaere tilfaeldet. Måske snarere tvaertimod. Netop på grund af en strammere økonomi vaelger mange den korte sviptur inden for Skandinavi­en som alternativ til den laengere flyrejse.

Det kan også vaere en del af en trend, der handler om mere den aktuelle økonomi.

DSB melder f.eks. om langt højere salg på udenrigsru­ter end før coronaen. Måske er det den megen snak om flyskam fra før coronaens tid, der stadig haenger ved. Hvor laenge, trenden varer – om det er ud over en enkelt saeson – må tiden vise.

cand.polit og journalist

Pressede logistikka­eder

Derimod er det mere oplagt, at en anden trend vil komme DFDS til gode.

Nogle aktører, som Maersk og DSV, tjener lige nu tykt på

150 50 17. JUNI 2020

GENERELLE NØGLETAL

 ?? ?? Torben Carlsen overtog posten som adm. direktør for DFDS i april 2019 efter Niels Smedegaard. Foto: DFDS 200 100
Torben Carlsen overtog posten som adm. direktør for DFDS i april 2019 efter Niels Smedegaard. Foto: DFDS 200 100

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark