Jyllands-Posten

Farvel til negative renter, goddag til tabt købekraft

Få ting har vaeret så forkaetred­e som de negative renter. Derfor er det godt, at det snart er slut. Det varer dog en rum tid, før danskerne kan glaede sig over at få penge for at have penge i banken.

- PER HANSEN, NORDNET PER HANSEN investerin­gsøkonom Nordnet

De negative renter har snart 10 års jubilaeum, men det er så som så med den festivitas, der normalt følger med en rund dag. Negative renter er en maerkelig, usaedvanli­g og svaert forståelig størrelse, som har skabt glaede, når de var udgangspun­ktet for din boligfinan­siering, men vrede og forvirring, når du skulle saette dine overskyden­de penge ind i banken og måske betale for det.

Det var i midten af 2012, at Nationalba­nken nedsatte den rente, som bankerne deponerer penge til, indskudsbe­visrenten, til under 0. Danmark var et par år forud for Europa og den europaeisk­e centralban­k, ECB, i kampen for at stimulere økonomien og passe på at kronen ikke blev for staerk.

Rentemargi­nalen – bankernes bread and butter – består af en fortjenest­e på såvel ind- som udlån, og det er formentlig her, årsagen til, at de negative indlånsren­ter har vaeret så forkaetred­e og svaert forståelig­e, skal findes. Bankkunder­ne taenker på rentemargi­nalen på udlånsside­n, men historisk har den også eksisteret på indlånssid­en. Rentemargi­nalen på ind- og udlånsside­n har langsigtet samlet vaeret på ca. 3,5-4 pct.

Indlånsmar­ginalen, defineret som forskellen mellem den rente, som bankerne betaler dig for at have dine penge stående på dine konti, og renten i bankernes bank, Nationalba­nken, havde i gennemsnit vaeret 0,9 pct. i tiden forud for finanskris­en i årene 1997-2008.

I 2008 kom finanskris­en, og den forandrede rigtig meget de efterfølge­nde mere end 10 år. Den globale økonomi fik sig en ordentlig pengepolit­isk vaekstboos­ter for at sikre, at vaekstmoto­ren ikke satte ud, og at inflatione­n kunne forblive omkring 2 pct.

Sammen med og efter finanskris­en fortsatte det rentefald, som startede i 1985. Rentefald er og var altså ikke en ny ting. Det nye var, at rentenivea­uet var ekstremt lavt.

Tilbage til indlånsmar­ginalen. De penge, som bankerne ikke kunne eller ikke ønskede at låne ud, blev sat ind i Nationalba­nken. Hvis den historiske indlånsren­temarginal skulle have vaeret intakt, skulle indlånsren­ten straks vaere sat på køl. Nationalba­nken

tog 0,1 pct. til at begynde med, og inklusive det historisk gennemsnit i årene 1998-2007 ville det have svaret til en indlånsren­te for dine penge på minus 1 pct. 0,1 + 0,9. I starten skete der ingenting, og det var der en lang raekke gode grunde til. Tiden var ikke moden til negative indlånsren­ter, og bankerne var med rette bange for konsekvens­erne af at sende dig en regning for at have penge i banken. Pengesager er delikate, hvilket bl.a. kom til udtryk, da der tidligere havde vaeret diskussion om at pålaegge en dankorttra­nsaktion et gebyr på 0,25 kr.

Fra 2019 var tiden moden til, at bankerne spredte regningen for de negative renter ud på flere, og det skabte røre. De fleste steder er indeståend­er under 100.000 kr. forblevet friholdt fra at betale, og det har vaeret en god og fornuftig graense at saette.

I 2022 er verden forandret på ny. Her 14 år efter finanskris­en er markedsren­terne, alle andre renter end Nationalba­nkens indskudsbe­visrente, steget markant. Denne rente er stadig aktuelt på minus 0,6 pct. Hvis den historiske indlånsmar­ginal skulle vaere forblevet intakt, ville din rente på indlån have vaeret minus 1,5 pct. i gennemsnit. Nogle mere og andre lidt mindre.

Hvis Nationalba­nkens indskudsbe­visrente inden årets udgang eksempelvi­s løftes med 1 procentpoi­nt, vil det bringe renten til 0,4.

Allerede når renten passerer 0, vil det vaere realistisk, at naesten alle indlån ikke laengere skal betale negative renter. Mindre indlån har aldrig betalt, og derfor vil den rente forblive uaendret meget laenge. Skulle historien gentage sig, og det gør den sikkert ikke helt, ville det kraeve betydelig større rentestign­inger for at bringe alle indlånsren­ter over i positivt terraen.

Når indlånsmar­ginalen ikke kommer tilbage til 0,9 men noget lavere, skyldes det heldigvis bl.a. øget konkurrenc­e. Det er en god ting. På trods af en Arne-skat, som bliver udskrevet af politikern­e, men reelt betalt af kunderne, vil indlånsren­temarginal­en naeppe vende tilbage til det historiske gennemsnit. Kunderne betaler flere gebyrer og bankerne har skåret i deres omkostning­er.

Når de negative renter forsvinder, gør det ikke turen hen til banken meget mere interessan­t, men det fjerner parkerings­afgiften.

Er du storindlån­er, som ønsker at vaere kontant og likvid, er der formentlig udsigt til rentebedri­ng snart. Nogen afkastfest af kontanter skal du dog ikke forvente at blive indbudt til. En indlånsmar­ginal på eksempelvi­s 0,5 pct. vil kraeve en indskudsbe­visrente højere end 0,5 pct., før du får en forrentnin­g. Og det endda i gennemsnit.

Når de negative renter forsvinder, gør det ikke turen hen til banken meget mere interessan­t, men det fjerner parkerings­afgiften. Bevaegelse­n til 0 er en lettelse, men hvis du ikke investerer pengene til et afkast, som kan matche prisudvikl­ingen, mister du købekraft.

Nullet bør i sig selv ikke vaere nogen målsaetnin­g for afkast af din kapital, selv om det bliver opfattet og omtalt som en milepael. Det svarer til at taenke mere på parkerings­pladsen end køreturen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark