Jyllands-Posten

Gør strategien jordnaer uden at miste flyvehøjde

Vi danskere elsker det jordnaere. Vi holder mere med Egon Olsen end med Erasmus Montanus. Men mange virksomhed­er skal passe på, at den indstillin­g ikke fører til, at strategiar­bejdet ryger ud med badevandet.

- SANNE MARKWALL stifter & CEO, MakeMyStra­tegy

”Men han har jo ikke noget tøj på”.

Hvis Danmark skulle have et slogan, er barnets ord fra

Kejserens Nye Klaeder et godt bud. Med janteloven i hånden og snusfornuf­ten i baghovedet hylder vi det jordnaere.

Om det er Olsen-bandens kamp mod de multinatio­nale finansfidu­ser. Eller kronprinse­n i løbetøj til Royal Run – vi elsker det umiddelbar­e og fnyser af Erasmus Montanus-typerne.

Derfor går det også lige i hjertet, når Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen med slet skjult sarkasme peger på pseudoarbe­jdet på danske arbejdspla­dser. Eller når Morten Münster i ”Jytte fra Marketing” med syrlig ironi afslører, at de abstrakte visioner og strategier ikke betyder meget i hverdagen.

Jeg er selv den første til at vende øjne, når simple pointer bliver gjort til snobbet akademisk teori. For mig er strategisk faglighed ikke lange saetninger, men evnen til at skaere ind til benet.

Alligevel vil jeg komme med en advarsel til vores mange små og mellemstor­e virksomhed­er: Pas på at glaeden ved det jordnaere ikke fører til, at strategiar­bejdet bliver droppet.

Jeg møder stadig forbløffen­de mange ledere, som mener, at strategi er spild af tid: ”Skal vi ikke lave noget rigtigt arbejde – i stedet for at sidde og fedte med det pseudoarbe­jde?”, lyder det.

Mit svar er: Jo, hvis du ved, hvad det rigtige arbejde er.

Det er saerligt vigtigt at vide i en tid, hvor forretning­smodeller kan blive foraeldede på en formiddag og nye muligheder opstår i rekordtemp­o.

Evnen til at flytte sig i rette tid er blevet afgørende for langt de fleste virksomhed­er. Det kraever, at man ved, hvor man skal flytte sig hen – og har styr på, hvor man kommer fra.

Så hvorfor denne skepsis for strategi hos mange ledere?

Måske fordi arbejdet med strategi kan vaere en forfaerdel­ig oplevelse, hvis man gør det forkert. Lange slides, møder og processer – fyldt med ”synsninger” og krøllede post-its. For slet ikke at tale om mistede arbejdstim­er, udgifterne til strategise­minarer og konsulente­r.

Fakta er, at meget af det kan droppes. For fidusen med profession­elt strategiar­bejde er netop, at det ”bare” er en måde at finde frem til det jordnaere på: Alle de konkrete indsatser, som får virksomhed­en til at nå sine mål og medarbejde­rne til at blomstre.

Indimellem bruger jeg bilferien sydpå som eksempel.

Det kan føles befriende at droppe en bestemt destinatio­n og ruteplanla­egningen, og blot saette sig ud i bilen og køre sydpå – løse problemern­e hen ad vejen. Men når man rammer den fyldte faerge, den timelange ”stau” og ungerne skriger på bagsaedet, vil de fleste nok ønske, at turen var bedre planlagt fra start.

Ferieforme­r er smag og behag, men det er data fra Center for Ejerledede Virksomhed­er ikke. De viser blandt andet, at virksomhed­er, som arbejder målrettet med strategi, i gennemsnit har 100 pct. højere overskud og 280 pct. større vaekst, end virksomhed­er, som ikke arbejder målrettet med strategi.

Det er godt at huske, naeste gang din strategisk­eptiske leder dropper strategiar­bejdet til fordel for ”rigtigt arbejde”.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark