Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen skaerer i topposter

Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation vil skaere ned fra seks til to naestforma­end med lønninger i millionkla­ssen. Begrundels­en er økonomi.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Når Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) til efteråret holder kongres, er der lagt op til at skaere hårdt i antallet af vellønnede poster i toppen af organisati­onen.

FH går fra de nuvaerende seks naestforma­end med lønninger på godt 1 mio. kr. hver til fremover kun at have to naestforma­end. Det har hovedbesty­relsen i FH besluttet, erfarer Jyllands-Posten.

Begrundels­en for beslutning­en om at skaere ned er økonomisk. Alene inden for det seneste år har medlemsorg­anisatione­rne i FH mistet til sammen godt 17.000 medlemmer.

HK-formand Anja C. Jensen bekraefter, at FH skal ned på to naestforma­end.

»Selvfølgel­ig handler det om økonomi, men min tilgang har også hele tiden vaeret, om det virkelig var nødvendigt med seks naestforma­end, når vi også er alle forbundsfo­rmaendene,« siger hun.

Med beslutning­en om at skaere ned på antallet af naestforma­end vil FH komme til at spare godt 4 mio. kr. på det årlige lønbudget.

Flere af de nuvaerende naestforma­end er dog allerede på vej ud. Stedfortra­edende naestforma­nd, Bente Sorgenfrey, falder for aldersgrae­nsen, mens Majbritt Berlau for nyligt meddelte, at hun stopper som naestforma­nd. Og Arne Grevsen er allerede stoppet.

Naestforma­nd genopstill­er

Tilbage er Nanna Højlund, Ejner K. Holst og Morten Skov, hvoraf sidstnaevn­te har gjort op med sig selv, at han genopstill­er. Alle tre kommer fra gamle LO-forbund.

Allerede da FH blev stiftet i 2018 var der kritik af, at den nye organisati­on, som var en fusion af de to tidligere hovedorgan­isationer, LO og FTF, havde for mange naestforma­end, der alle skulle have store lønninger.

Der var dengang tale om, at såvel LO som FTF skulle sikres repraesent­ation i det nye FH, og at delikate magtbalanc­er skulle gå op, påpeger arbejdsmar­kedsforske­r Henning Jørgensen, Aalborg Universite­t.

Han finder det aldeles fornuftigt at skaere ned i toppen af FH, men advarer om konsekvens­erne, hvis de gamle

LO-forbund saetter sig på hele magten i FH.

»Spørgsmåle­t er, om der nogensinde har vaeret arbejde nok til seks naestforma­end, men du må aldrig tvaere nogen helt ud. Det gaelder i enhver forhandlin­g, så jeg ser for mig, at forbundene bliver nødt til at finde en konstrukti­on, som også daekker de gamle FTF-forbund,« siger han og tilføjer:

»Det handler om at få nogle magtbalanc­er til at gå op, og alt er jo ikke fryd og gammen i FH. Du kan jo bare se, hvad der blev sagt offentligt til sygeplejer­skerne under deres konflikt. Jeg tør naesten ikke taenke på, hvad der så er blevet sagt internt i FH.«

Der kan da også nå at komme flere kandidater på banen, og Anja C. Jensen er åben over for FTF-kandidater.

»I virkelighe­den er det aergerligt, at vi stadig taler om LO- og FTF-forbund, men sådan er det, og jeg tror, at mange af os har forståelse for, at det ikke skal vaere LO-forbundene, der saetter sig på det hele,« siger hun.

 ?? ?? Lizette Risgaard, formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation. Foto: Stine Bidstrup
Lizette Risgaard, formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark