Jyllands-Posten

Naestforma­nd forudser skaebnetim­e for fagbevaege­lsen

Dyster forudsigel­se fra fagbevaege­lsens top: Hvis ikke fagbevaege­lsen får fat i de unge nu, kan det hele snart vaere lige meget, lyder det fra naestforma­nd i FH, Morten Skov.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

For nylig holdt Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) topmøde i Skuespilhu­set i København.

På scenen var topfolk på stribe fra både fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­ernes organisati­oner, beskaeftig­elsesminis­teren var der, og emnet var alvorligt:

Den højt besungne danske model med staerke organisati­oner, der kan lave aftaler med hinanden og skiftende regeringer, som giver arbejdsgiv­erne let adgang til at hyre og fyre – og som sikrer lønmodtage­rne et økonomisk sikkerheds­net – er i fare.

Over en million danskere er gratister i foretagend­et. De betaler ikke ind til de fagforenin­ger, der via en overenskom­st har sikret de løn- og arbejdsvil­kår, som de arbejder under. Alene sidste år mistede fagforenin­gerne i FH til sammen godt 17.000 medlemmer.

Det er et problem for de kolleger, der betaler, bl.a. fordi fagforenin­gskontinge­ntet måske kunne vaere billigere, hvis der var flere om at betale det. Det er et problem for fagbevaege­lsen, der igennem de seneste efterhånde­n mange år har blødt medlemmer. Faerre medlemmer er lig med ringere økonomi. Men det er også et problem for den danske model som sådan, for svagere fagforenin­ger med ringere repraesent­ation gør det svaerere at lave aftaler.

Derfor var topmødet i Skuespilhu­set helt på sin plads og aldeles velbegrund­et, mener naestforma­nd i FH, Morten Skov.

Svigter de unge

Der var bare ét problem, og det problem er ifølge ham symptomati­sk for fagbevaege­lsen: Ingen havde taenkt på at invitere dem, som det mest af alt handler om. Nemlig de unge.

Med sine 39 år var Morten Skov taet på at vaere yngste deltager overhovede­t.

»Vi taler om de unge – ikke med de unge. Vi gør de unge til problemet, men det er os selv, den er gal med. Vi har ikke vaeret dygtige nok til at vaere relevante og tilgaengel­ige for de unge,« siger Morten Skov.

Han genopstill­er til den ene af de to naestforma­ndsposter, når Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation holder kongres til efteråret, og der skal helt andre boller på suppen nu, mener han.

»Hvis vi ikke løser udfordring­en med at få bedre fat i de unge og få dem organisere­t inden for få år, så kan det hele vaere lige meget. Det går endnu, for vi har godt fat i de aeldre, men de går på pension i de kommende år, og så står vi med de unge, som er meget dårligere organisere­t,« siger Morten Skov. Først og fremmest må fagbevaege­lsen til at vågne op og vaere til at komme i kontakt med, når de unge har mulighed for at ringe, skrive eller møde op, mener han.

»Vi skal vaere meget mere profession­elle og digitale og til at komme i kontakt med hele tiden. Det nytter ikke, at der er lukket, når de unge har mulighed for at gribe fat i os,« siger Morten Skov.

Dernaest skal fagbevaege­lsen forstå, at de unge befinder sig på et langt mere omskifteli­gt jobmarked end tidligere, hvor det ikke kan nytte noget, at fagforenin­gerne kaemper om hinandens medlemmer. Opgaven er i stedet for at hjaelpe de unge videre til den naeste fagforenin­g.

»Unge har skiftende job og får måske meldt sig ind i en fagforenin­g, men når de så skifter til et andet job og et andet overenskom­stområde, mister vi dem som medlemmer igen, fordi de ikke bliver hjulpet videre til den fagforenin­g, der er relevant for dem i det nye job,« siger Morten Skov.

Dertil kommer de studerende, som arbejder i ufaglaerte studiejob, men er godt i gang med at opbygge en faglig identitet, som måske retter sig mod en af de akademiske fagforenin­ger. De studerende organisere­r sig muligvis, når de får deres »voksenjob«, for de akademiske fagforenin­ger oplever ikke samme voldsomme medlemstil­bagegang som FHfagforen­ingerne, men Morten Skov vil også have de studerende til at organisere sig, mens de arbejder i studietide­n.

»Jeg tror, at mange unge gerne vil vaere medlem af en fagforenin­g. Unge vaegter frihed, lighed og faellesska­b højt, og vi kan se, at 80 pct. af en årgang i løbet af en 10 års periode har vaeret medlem af en fagforenin­g. Og når man ser på det arbejdsmil­jø, som måske isaer unge risikerer at møde med dårligt arbejdsmil­jø og seksuelle kraenkelse­r, er der al mulig grund til at vaere medlem af en fagforenin­g,« siger Morten Skov.

»Hvis du starter i en branche med dårlig overenskom­stdaekning og dårlige vilkår, er der risiko for, at du tager det med dig, at det er sådan, det er at vaere på arbejdsmar­kedet.«

Men kan du ikke forstå, hvis mange unge i forvejen har svaert ved at få pengene til at slå til?

»Det er klart, at kontingent­et også er til diskussion, og der er flere forbund, som har enten nedsat kontingent eller gratis medlemskab, men det er ikke vores oplevelse, at kontingent­et er det største problem i forhold til at få unge til at melde sig ind og forblive medlemmer,« siger Morten Skov.

»Som ung i dag kan du se frem til at skulle vaere 60 år på arbejdsmar­kedet. Det kraever et godt arbejdsmil­jø og gode uddannelse­smulighede­r livet igennem at kunne holde til det.«

Beskåret bestyrelse

Når Morten Skov til efteråret genopstill­er som naestforma­nd i FH, vil antallet af naestforma­nd i organisati­onen vaeret staerkt beskåret. Hovedbesty­relsen i FH har vedtaget at skaere antallet af naestforma­end ned fra de nuvaerende seks naestforma­nd til kun to naestforma­nd fremover. Begrundels­en er økonomi.

Handler det ikke bare om, at I er kede af at miste medlemmer og dermed kontingent­kroner?

»Problemet er meget større end det. Vi vil få et a- og et bhold på arbejdsmar­kedet, hvor nogle arbejder i gode job på dele af arbejdsmar­kedet, hvor der stadig er en høj organisati­onsgrad, mens andre vil arbejde på et stadig mere prekaert arbejdsmar­ked,« siger Morten Skov.

»Du kan se på sådan noget som social dumping. Engang troede vi, at det var noget, der kun hørte byggeriet til. Nu har det sneget sig i rengøring og i restaurati­onsbranche­n, som stille og roligt bliver udfordret af, at der efterhånde­n kommer et meget lavt bundniveau for løn- og arbejdsvil­kår.«

Men er det ikke folks eget problem, om de vil vaere med i en fagforenin­g?

»Jeg synes ikke, at vi skal have et stadig mere opdelt arbejdsmar­ked. Vi skal ikke have flere til at organisere sig for at tjene flere penge, men for at have en staerk fagbevaege­lse, der kan blive ved med at lave gode aftaler. Vi lavede et utal af trepartsaf­taler med arbejdsgiv­erne og regeringen under coronakris­en, og vi har fået Arne-pensionen og den første lille forbedring af dagpengesa­tsen i mange år. Det kommer ikke af sig selv,« siger Morten Skov.

Men du har vaeret naestforma­nd i FH i snart fire år, hvorfor har du ikke gjort noget ved det?

»Jeg har bestemt også et ansvar. Jeg synes, at det er super aergerligt, at vi stadig ikke er kommet videre end til at tale om problemet med at få fat i de unge. Vi har også haft et stort fokus på unge i vores politik udvikling, senest med vores trepart om seksuel chikane. Men efter at have analyseret og talt igennem snart fire år, er tiden kommet til at vende spotlyset mod os selv og til at handle,« siger Morten Skov.

Vi skal vaere meget mere profession­elle og digitale og til at komme i kontakt med hele tiden. Det nytter ikke, at der er lukket, når de unge har mulighed for at gribe fat i os. MORTEN SKOV, NAESTFORMA­ND FH

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark